fbpx
 

5 redenen om Planeta op Sicilië te bezoeken

planeta_wines_siciliy
planeta_sicily_etna_wine
planeta_sicily_SCIARANUOVA_etnawine
planeta_sicily_etnawines
planeta_sicily__SAV4323-Modifica
planeta_sicily__SAV9512-Modifica

Ben je van plan om naar Sicilië te gaan? Het eiland is groter dan je wellicht verwacht. Winemugs deed vooronderzoek en ging slurpen bij Etnella, Tenuta delle Terre Nere én Planeta. Hier volgen vijf redenen waarom ook jij langs moet gaan op een van de prachtige locaties van Planeta voor een wijnproeverij.

 

1.De snelste manier om wijn van Sicilië te ontdekken

Planeta is een familiebedrijf met vijf verschillende wijnmakerijen verspreid over Sicilië. De wijngaarden liggen rondom Capo Milazzo, Melfi, Vittoria en Nota. Elk gebied bestaat uit andere bodems, klimaten en druivensoorten die er goed bij gedijen. Een snelle manier om kennis te maken met de verschillende Siciliaanse wijnen die er zijn. Extra leuk is het wanneer je dezelfde druif van verschillende wijngaarden proeft om zo de verschillende nuances te ontdekken en te ervaren hoe een druif zich aan haar omgeving aanpast. Die verschillen kunnen groot zijn. Niet gek, want de klimaten op het eiland variëren enorm door de hoogteverschillen. Het westen is meer mediterraans, rond de vulkanische Etna bodems is het gematigd fris en in het zuiden is het haast subtropisch.

Wij proefden meerdere wijnen gemaakt van Nero d’Avola zoals de Planeta Plumbago uit Menfi, de Planeta Santa Cecilia uit het zuidoosten vlakbij Noto en de Planeta Mamertino van de noordelijk gelegen Capo Milazzo aan de kust. Die laatste wijn is overigens geen 100% Nero d’Avola, maar een door Nero d’Avola gedomineerde blend met nocera druif. 

 

2. Inheemse en internationale druivenrassen

Bij Planeta maken ze veel verschillende wijnen. Het is dé plek om bekende internationale druiven van Siciliaanse bodem te proeven en inheemse druivensoorten de hand te schudden. Planeta maakt wijnen die gemaakt zijn van bekende druivenrassen zoals chardonnay, syrah, merlot, pinot noir en cabernet sauvignon. Er is een wereldwijde vraag naar deze beroemde druiven. Toch omarmt Planeta meer wijn gemaakt van Siciliaanse druivenrassen, waaronder de Nero d’Avola, frappato, Moscato di Noto, fiano, nocero, grillo en carricante. Zo bestaat 20% van de wijn uit de alom bekende druivenrassen en de overige 80% van de inheemse, Siciliaanse druiven. Gelukkig zijn veel van die Siciliaanse druiven in Nederland ook niet meer weg te denken van de wijnkaart.  

etna bianco planeta

Een greep uit de wijnen van Planeta

 

3. Meer dan wijn alleen

Een bezoek aan een van de wijnhuizen van Planeta is een totaalbeleving. Ieder domein is karakteristiek voor de streek. Reken op een stijlvolle proefruimte en giftshop en een gezellige keuken waar je na de rondleiding terecht kan voor een vers gemaakte lunch. Hier ervaar je waar de wijnen voor bedoeld zijn; namelijk om de maaltijd te begeleiden. Naast wijn, maakt Planeta ook olijfolie. Inspiratie haal je uit de Planeta kookboeken. Het boek dat wij meekregen staat vol portretten van Siciliaanse dames op leeftijd, die hun authentieke recepten mét wijntips delen. Het is een favoriet souvenir geworden. Alles bij Planeta is vormgegeven met aandacht. Wijntoerisme wordt hier op een next-level manier aangepakt en trekt jaarlijks meer dan 15.000 wijntoeristen aan. Overnachtingen kunnen geboekt worden bij het luxe wijnresort van Planeta La Foresteria waar je je over kunt geven aan een oase van Siciliaanse rust aan de kust. Er is ook een stijlvol hotel van Planeta in Palermo.

planeta sicily olive oil

 

4. Kwaliteit en passie

Planeta is een modern en relatief jong wijnhuis. De ambities zijn groot en ze maken ze waar. De sporen van dit wijnimperium rijken over het hele eiland, maar de liefde en bevlogenheid voor het ambacht sterk aanwezig. Dit proef en zie je er overal in terug! Die passie voelen we ook wanneer we praten met wijnmaker Patricia Tóth. Samen met een andere collega is ze verantwoordelijk voor de wijnen die gemaakt worden bij de vijf wijnhuizen. Van origine komt Patricia uit Hongarije. Sinds 2005 werkt ze voor Planeta en is voornamelijk om het duurzame ontwikkelingsplan te monitoren en aan te sturen in de wijngaarden. Ze spreekt naast Hongaars en Italiaans ook vloeiend Engels. Gemakkelijk in de conversatie dus, mits de druk bezette vrouw beschikbaar is. Tijdens de proeverij gaat haar telefoon iedere vijf minuten. Er komt behoorlijk veel verantwoordelijkheid kijken bij zoveel wijnproductie en een oogst die nadert. 

patricia toth planeta
De goedlachse Patricia Toth voor de Sciaranuova wijngaarden, photo by winemugs

Patricia hopt veel heen en weer op het eiland van locatie naar locatie en je zou kunnen zeggen dat ze permanent een koffer in haar auto heeft liggen. Patricia: “Het is een way of life en zeker geen negen-tot-vijf baan, maar daar tegenover staat veel vrijheid.” Toch bijzonder dat ze even tijd maakt om met ons te proeven. Ze heeft de tafel vol gezet met flessen. Patricia vertelt: “We liggen sneller onder een vergrootglas omdat we aan zo’n groot project werken. Daar horen vooroordelen bij. We gaan met veel respect met onze omgeving om en zetten ons al jaren in voor het welzijn van de natuur en onze wijngaarden. We zijn heel trots op ons werk.”

5. Rondleidingen, overnachtingen en proeverijen

Op meerdere momenten van de dag kun je een wijnproeverij of een tour reserveren bij alle locaties. Lekker makkelijk! De hoofdlocatie van Planeta ligt in Melfi, nabij hun oorspronkelijke landgoed Ulmo. Wij kozen voor de proeverij en lunch bij Sciaranuova bij de indrukwekkende wijngaard Feudo di Mezzo, gelegen op de noordelijke helling van de Etna. Hier groeit onder meer de blauwe druif nerello mascalese, nerello cappuccio en carricante. Meer over wijnen van de Etna lees je hier.

Lunch bij Sciaranuova. Photo by winemugs.

Voorproeven? Dat kan! De wijnen van Planeta bestel je in Nederland onder andere bij Anfors Imperial en Gall & Gall. Sappige tip: wijnmaker Patricia is super trots op haar Etna Bianco, gemaakt van de carricante druif. Deze wijn bestel je bij Gall & Gall.

All pictures copyrighted by Planeta winery unless credited.

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.