fbpx
 

5 redenen voor een vakantie naar Slovenië

Slovenië wijnvakantie tip
Sloveense keuken
vipava_slovenie
Sloveense keuken
winemugs_druiven_slovenie
Slovenië vakantie tip Vipava
Camping Saksida anwb

Afgelopen zomer weken we noodgedwongen uit richting Slovenië om van onze vakantie een succes te maken. Op de bonnefooi vakantie vieren is eind augustus in Italië niet aan te raden. In de Alto Adige vingen we bot op overvolle campings waar op tijd boeken noodzakelijk bleek. We kwamen op een tweesprong te staan: toch maar weer naar Frankrijk waar je qua wijn en eten keuze te over hebt, of toch eens oostwaarts richting Slovenië? We kozen voor het laatste. 

Slovenië redde onze vakantie. Het land heeft ons verrast en met open armen ontvangen met haar wonderschone natuur, authentieke gastronomie en ongekende gastvrijheid. Hierbij 5 redenen om dus te kiezen voor een bourgondische vakantie naar Slovenië!

1. Slowlife & extreme outdoor

Het grootste deel van onze vakantie brachten wij door in de Vipava vallei die grenst aan de noordelijker gelegen wijnregio Brda. Vipavska Dolina is een vallei in west Slovenië, uitstrekt langs de Italiaanse grens. Het is een schone, groene wereld tussen de hoge bergen waar het bijna altijd waait. De naam van de windstroom is Burja. Als je vanaf Venetië richting Ljubljana rijdt passeer je de vallei. De grootste steden in de streek zijn Ajdovščina en Vipava. Ten noorden vind je het Triglav park. Dit is een nationaal park dat zich in de Julische Alpen bevindt. Dit is de place to be voor outdoor activiteiten. Je kunt hier raften, hiken en mountainbiken. 

Voor een relaxte vakantie kun je vanuit Bovec beter nog een uurtje zuidelijker doorrijden en dien je de campings met namen als ‘Adrenaline’ over te slaan. Na het rijden over eindeloze kronkelwegen kom je in de lager gelegen delen nog langs de prachtige Tolminkloof bij het plaatsje Tolmin. Vanuit daar duurt het nog zo’n half uur voordat je de eerste wijngaarden ziet van de regio’s Brda en Vipava. Een verademing voor de bourgondiër. In de nabijgelegen dorpen in de wijnstreek vertraagt het levenstempo aanzienlijk. Onthaasten kan hier goed. Welkom in Slowvenië

 

2.De lokale keuken

Om de lokale producten kun je in Slovenië niet heen, ze zijn er overal. Het land is klein en dunbevolkt.  Het draait voor velen om de ambachtelijke keuken, zowel thuis als in de meeste restaurants. Veel Slovenen verbouwen hun eigen groenten. Sommige specialiteiten zien er soms wat grover uit dan je gewend bent in Italië, maar laat je niet misleiden. De smaak is puur en vers. Toch kennen de Slovenen ook verfijning en zien gerechten er meestal heel verzorgd uit. Als vleeseter ben je op de juiste plek maar de vegetariër moet zich niet laten afschrikken, ze serveren groenten rijkelijk en grote kans dat ze hier uit eigen tuin komen. De keuken is een mix van Balkan landen, lokaal en seizoensgebonden. Schrik niet als je ze aan tafel bij een restaurant vertellen dat het lammetje op je bord de vorige dag nog 500 meter verderop in de bergen huppelde. Mensen hebben hier veel respect voor hun eten en de oorsprong ervan. 

Vleeswaren: gedroogd varkensvlees is een specialiteit en van hoge kwaliteit. Het geheime recept is de Burja wind die hier altijd waait waardoor de vleeswaren goed drogen. Voor vleeswaren ga je hier naar een specialistische slager, zeker niet naar een supermarkt. Typisch Sloveens zijn gedroogde prosciutto uit de Karst, Karinthische worst en procureur (varkensnek).
Probeer ook Jota. Dit is een soep gemaakt van zuurkool met bonen, aardappel en spek. Perfect wintervoer maar ook ‘s zomers erg smaakvol na een lange hike in de bergen.

Pompoenzaadolie uit Štajerska: een specialiteit die heel smaakvol is op je salades en door pompoensoep. Ook goed: olijfolie uit Istrië, Kočevje honing en Bovec kaas gemaakt van schapen-, geiten- en koeienmelk. Al dat lekkers valt op veel plekken te proeven, vaak geserveerd op een ‘next level’ borrelplank (zie foto). Dit valt niet te vergelijken met de afgepaste porties die we in Nederland voorgeschoteld krijgen. 

 

3. Sloveense wijn

Slovenië is een wijnland bij uitstek. Vooral de witte wijnen zijn bijzonder verfijnd en zuiver. In het noorden van Slovenië in Maribor groeit zelfs de oudste wijnstok van de wereld. In Slovenië worden witte, rode en rosé wijnen gemaakt. Tegenwoordig wordt de Sloveense orange wijn geroemd bij de Nederlandse wijnliefhebbers. Orange wijnen rijpen op traditionele amforen en zijn gemaakt van inheemse druiven zoals de Rebula, Malvazia en Zelen. Van deze druiven worden ook klasse witte wijnen gemaakt. Bekijk hier de vijf Sloveense wijnhuizen die we tippen om te bezoeken. Wil je langsgaan, bel of mail dan wel even van te voren.

sloveense wijn

 

4.Natuurschoon overal waar je kijkt

We durven met een gerust hart te zeggen dat van alle landen uit het voormalige Joegoslavië, Slovenië het juweeltje is. Niet alleen de natuur is overweldigend, de publieke ruimte wordt ook door de Slovenen zelf gerespecteerd en schoon gehouden. Zodra je terug rijdt richting Italië en stopt bij het eerste de beste tankstation is het verschil opmerkelijk groot. Je went al snel aan zo’n schoon land. Waag het niet om hier je peuk op straat te gooien want de lokale bewoners komen met hooivorken achter je aan. Je merkt aan veel zaken dat het economisch voorspoedig gaat in Slovenië, zo is ook de infrastructuur modern en goed onderhouden. De afstanden zijn kort richting de kust, de bergen, het binnenland en de stad Ljubljana. Slovenië is de plek voor mensen die geen vast schema hebben. Je kunt op de bonnefooi veel ondernemen zonder extreem te hoeven plannen. De glooiende routes van dorp naar dorp zijn goed te overbruggen en kleinschalige campings en guesthouses zijn er overal. Lees hier over de camping die je niet mag missen.  


Meren en rivieren: Slovenië kent talloze meren, bronnen en valleien met kleine stromende rivieren. Alle rivieren zijn bij elkaar zo’n 45.000 kilometer lang. Vanuit de Vipava vallei rijd je binnen een uur richting de prachtige meren van Bled en Bohinj. Onder het dorpje Kanal ob Soči loopt de Soča rivier langs prachtige rotsen. Hier kun je een verkoelende duik nemen in het kraakheldere water. Bij Nova Gorica is de stroming een stuk extremer en kun je raften.
Grotten: In Slovenië vind je de reusachtige Postojna grot die met haar kilometers lange gangenstelsel een van de grootste grotten van Europa is.
Triglav park: Het nationale park is zo’n 84.000 hectare groot en biedt een divers landschap van bergen, kloven, watervallen, meren en rivieren. In het nationaal park ligt een uitgebreid netwerk aan wandelpaden.

 

5. Bang for the buck

We hebben de plank niet een keer misgeslagen en zijn nergens bekocht of geschoffeerd. De verblijfskosten zijn schappelijk. Slovenen zijn hulpbehoevend en soms voelt het alsof ze iets extra’s voor je willen doen. Op de bonnefooi rondtrekken is hier geen probleem, vooraf reserveren heeft natuurlijk altijd de voorkeur en zo ben je verzekerd van een plek. De voorzieningen zijn goed. Slovenië is inmiddels geen geheim of obscuur kampeerland meer, de Nederlander heeft zijn weg gevonden naar dit pareltje. Reken er maar op dat je buren op de camping Nederlands zijn. Dikke pret in kamp Holland.

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief