Warning: The magic method Footer_Putter_Plugin::__wakeup() must have public visibility in /home/public/sites/www.winemugs.com/wp-content/plugins/footer-putter/classes/class-plugin.php on line 70

Deprecated: Optional parameter $simple declared before required parameter $subtitle is implicitly treated as a required parameter in /home/public/sites/www.winemugs.com/wp-content/themes/val/php/before_framework/functions.php on line 168

Deprecated: Optional parameter $type declared before required parameter $vals is implicitly treated as a required parameter in /home/public/sites/www.winemugs.com/wp-content/plugins/footer-putter/classes/class-utils.php on line 85

Deprecated: Optional parameter $id declared before required parameter $vals is implicitly treated as a required parameter in /home/public/sites/www.winemugs.com/wp-content/plugins/footer-putter/classes/class-utils.php on line 85

Deprecated: Optional parameter $type declared before required parameter $metakey is implicitly treated as a required parameter in /home/public/sites/www.winemugs.com/wp-content/plugins/footer-putter/classes/class-utils.php on line 102

Deprecated: Optional parameter $id declared before required parameter $metakey is implicitly treated as a required parameter in /home/public/sites/www.winemugs.com/wp-content/plugins/footer-putter/classes/class-utils.php on line 102
Wijnen met RTL nieuwslezer Antoin Peeters #thuiswijn | Winemugs | Who's drinking?
 

Wijnen met RTL nieuwslezer Antoin Peeters #thuiswijn

Antoin_Peeters_RTL_Nieuws_Klare_wijn
Antoin_Peeters_klare_wijn_rtl_nieuws_WMG04576
antoin_peeters_gross_ried_klare_wijn
Antoin_Peeters_klare_wijn_rtl_nieuws_WMG04568
Antoin_Peeters_klare_wijn_rtl_nieuws_WMG04569

Voor onze #thuiswijn-serie gaan we op de wijn bij RTL nieuwslezer Antoin Peeters in Dordrecht. Thuiswerken zit er voor hem niet in want op de redactie is het drukker dan ooit. Staat Antoin niet voor de autocue, dan deelt hij zijn wijnavonturen op Instagram onder de noemer Klare Wijn. Hij is een ijverige wijnverzamelaar, kenner én bovenal liefhebber. In zijn kelder rusten wijnen uit alle hoeken van de wereld. Wanneer begon deze hobby uit de hand te lopen? Wat is een klare wijn? En welk wijnhuis heeft momenteel de meeste nieuwswaarde? Winemugs zoekt het uit.

De journalist haal je niet uit Antoin Peeters, ook niet wanneer hij over zijn passie voor wijn praat. Hij probeert het gesprek te sturen en polst tussendoor of we hierop willen doorvragen. Hierdoor dwalen we regelmatig af. Zijn anekdotes volgen in een rap tempo, het tegenovergestelde van zijn gestructureerde nieuwsberichten waar we hem oorspronkelijk van kennen. Het interview vloeit over in borrelpraat en Antoin blijft ons verrassen door geregeld een bijzondere vondst op de keukentafel te toveren. Dat hij de krenten uit de pap weet te vissen wordt ons duidelijk. Zijn enthousiasme voor klare wijn is aanstekelijk.

Hoe ben je afgelopen periode doorgekomen? 
Om eerlijk te zijn is het best een zware periode op het werk. COVID-19 domineert al maanden het nieuws. Het zijn negatieve berichten, maar gelukkig zijn er ook weer positieve ontwikkelingen om te melden. Met rampen heb je een stevige nieuwspiek, die daarna afbouwt. Het nieuwe virus bouwde rustig op en groeide uit tot een crisis die ons allemaal raakt. Er wordt non-stop verslag over gedaan. Deze zomer zou ik in Californië zitten in Sonoma en Napa, maar ik verwacht niet dat dat doorgaat. We houden het maar even lokaal. Recent ben ik begonnen met een live online proeverij met Wijnhuis Nr. 167 in Dordrecht. Ik was serieus zenuwachtig. Het is heel anders om met wijn voor de camera te staan en om daar dan wat zinnigs over te zeggen.

Antoin Peeters: “Wie zit er op een nieuwslezer te wachten die over wijn schrijft? Ik merkte dat die twee werelden niet goed samen gingen.”

Wanneer besloot je om te gaan bloggen over wijn?
Wie zit er op een nieuwslezer te wachten die over wijn schrijft? Ik merkte dat die twee werelden niet goed samen gingen. Daarom heb ik vrij impulsief het account aangemaakt. Er ontstond al gauw interactie met andere liefhebbbers. De positieve reacties zijn overweldigend, ik had dit nooit verwacht. Tegenwoordig herkennen mensen mij zelfs van Klare Wijn, niet van het nieuws. Instagram is overigens niet alleen een manier om te zenden, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten via de digitale weg.

Waar staat Klare Wijn voor?
Het staat voor duidelijke taal zonder teveel gedoe, net zoals het nieuws. Schrijven is mijn kracht. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld. Geen poespas of wollige omschrijvingen maar bondig taalgebruik. Ik streef ook altijd naar hoor en wederhoor. Dit loopt natuurlijk parallel met mijn journalistieke achtergrond. Daarnaast wil ik het luchtig houden, want er moet ook gelachen worden.

Wat wil je op de langere termijn doen met Klare Wijn?
Laat ik voorop stellen dat dit echt mijn hobby is, mijn baan bij RTL Nieuws is mijn werk. Ik wil doorgaan met het schrijven over wijn en onafhankelijk blijven. Ik krijg inmiddels veel flessen toegestuurd om te reviewen, maar ik moet het écht lekker vinden als ik er aandacht aan besteed op Klare wijn. Zolang ik er plezier in heb, wil ik dit blijven doen zo. Mocht RTL ooit een wijnprogramma willen maken, dan hoop ik natuurlijk dat ze aan mij denken.

Wat vind je in de wijn wat je niet in je werk vindt?
Wijn is voor mij een uitlaatklep en een wereld waarin ik volop kan blijven ontdekken. Het staat helemaal los van mijn werk. Je bekommeren om een druivensapje is rustgevend. Het heeft iets therapeutisch omdat het zo ver af staat van de actualiteit waar ik me de hele dag mee bezig houd. Ik ben oprecht geïnteresseerd in wat er in de wereld gebeurt en wil dat vertellen aan mensen, maar er zit meer achter die man strak in pak voor de camera. Bij RTL vroegen ze mij eerder al om ook actief te worden op Instagram om meer van mezelf te laten zien. Met Klare Wijn laat ik een andere kant van mezelf zien, het versterkt elkaar.

Antoin Peeters: “Ik ben oprecht geïnteresseerd in wat er in de wereld gebeurt en wil dat vertellen aan mensen, maar er zit meer achter die man strak in pak voor de camera.”

Waarom is deze Oostenrijkse wijn jou #thuiswijn?
Oostenrijk en met name Südsteiermark is de plek waar ik ben gegrepen door het wijnvirus. Al sinds mijn studententijd ga ik daar op vakantie met vrienden. Niet dat we ons meteen vergrepen aan de kwaliteitswijn, integendeel. In eerste instantie dronken we niets anders dan gewone landwijn en maakten we dorstlessende mixen met Spa rood. Door de jaren heen heb ik de regio zien opbloeien. Ook in de wijnen is flink geïnvesteerd. Dat proef én zie je terug. Alsof je in een James Bond film stapt. De moderne wijnhuizen lijken te zweven tussen de rotsen waar ze uit zijn gekapt. Je weet niet wat je ziet. Tot op heden is het er niet toeristisch (sssst dit heb je niet van mij). Ze maken fantastische sauvignon blanc. Deze Grosse Ried Sulz 2017 heeft iets floraals en een spannend bittertje in de boventoon. Echt een mooie elegante wijn. Je ziet deze wijnen uit Oostenrijk te weinig in Nederland. Waarschijnlijk drinken de Oostenrijkers het allemaal zelf op.

Een favoriet van Antoin, Sauvignon Blanc, Gross Ried Sulz, Südsteiermark 2017

Wat drink je nog meer graag?
Ik houd van wijn uit alle streken en ben altijd nieuwsgierig. Je kunt helaas niet alles proberen, proeven en ontdekken, dus je moet keuzes maken. Mijn smaak verandert, dat gaat in conjunctuurgolven. Dit zorgt ervoor dat ik het boeiend blijf vinden en wissel tussen streken en verschillende stijlen. Nu zit ik helemaal in de zwaar ‘geoakte’ chardonnays uit de nieuwe wereld en Côtes du Rhône wijn. Die GSM blend van grenache, syrah, mourvèdre vind ik fantastisch. Italië is een nieuwe liefde. Barolo’s drink ik graag, al moet ik bekennen dat ik ook veel missers ben tegengekomen. Vaak is het te zuur, zwaar of niet op dronk. Inmiddels heb ik wat goede dingen in de kelder liggen. Misschien wordt het wel een bezoek aan Piemonte deze zomer.

Ben je een gezelligheidsdrinker of een snob?
Absoluut een gezelligheidsdrinker! Ik kan in goed gezelschap ontzettend genieten van een wijn van 7 of 8 euro zonder te analyseren. Zelf geef ik meer uit aan wijn dan een gemiddelde drinker omdat mijn smaak zich steeds verder ontwikkelt. Maar als gezelligheid voorop staat, dan ben ik super makkelijk. Mensen willen je vaak testen als ze weten dat je wat met wijn doet. Dat is soms wel wat vermoeiend. Je wordt meteen neergezet als kenner of mensen zijn nerveus om de wijn te schenken die ze hebben gekocht zodra ik binnenkom.

Antoin Peeters: “Ik houd van wijn uit alle streken en ben altijd nieuwsgierig. Je kunt helaas niet alles proberen, proeven en ontdekken, dus je moet keuzes maken.”

Met wie drink je het liefst wijn?
Met mijn vrienden. Sinds een paar jaar zit ik bij een verenigingsclubje van klassieke Bordeaux en Bourgogne drinkers. Het zijn vooral mannen op leeftijd die weleens hautain kunnen doen over Franse wijn. Beter dan dat bestaat niet in hun ogen. Ik ben de jongst gediende van het gezelschap. De wijnen die daar worden geopend gaan sky high op Vivino. Bordeaux was lange tijd een black spot voor me, totdat ik de streek bezocht. Toen ben ik het gaan leren onderscheiden. Wijnen uit Pomerol en Saint-Estèphe die een tijdje hebben gelegen vind ik heerlijk. Bij de club komen regelmatig (te) oude jaargangen voorbij. Zodra er eerst een klodder druivenpulp uit de fles komt, weet je al hoe laat het is. Dan wordt er hard gelachen. Daarnaast proeft mijn vrouw alles wat ik thuis heb staan. Als ik een wijn zelf heb gekocht kan ik wat vooringenomen zijn en ‘m dood analyseren. Zij houdt me scherp en zegt bijvoorbeeld: ‘dit is helemaal niet in balans’ of ‘dit klopt niet’. Ze is mijn klankbord.

Wanneer is Klare Wijn klaar met wijn?
Ik ben echt nooit klaar met wijn! Natuurlijk heb ik ook genoeg dagen zonder wijn. Op zo’n Instagram account ontstaat het idee alsof je elke dag aan de wijn zit. Dat hoor ik vaker terug en kan daar wel om lachen. Er zijn genoeg dagen zonder wijn in de agenda, maar ik ben er altijd mee bezig in mijn hoofd. Ik drink graag een glaasje ‘s avonds bij het eten. Als ik werk tot laat, schiet dat erbij in. 

Ook wij ontkomen er niet aan, tijd voor een selfie! #vinfluenzas

Welk wijnhuis heeft volgens jou momenteel de hoogste nieuwswaarde?
Dat moet het wijnhuis van Trump zijn. Zijn zoon runt de winery. Recent heb ik zijn bubbel geproefd tijdens een Amerikaanse proeverij. Hele ordinaire boel! De wijn bedoel ik dan he. Te zoet, too much, écht Amerikaans.

Tot slot, heb je nog tips voor een wijnreis?
Ga naar Saint-Émillon bij Bordeaux. Het is er romantisch mooi. De streek is niet heel fotogeniek maar dit dorp is de moeite waard om te bezoeken. Let vooral op de prijslijsten voor de wijn die je vrijwel overal tegenkomt, je lacht je rot. Blijf je in eigen land en mocht je verdwalen in Dordrecht ga dan eens langs bij Het Magazijn, BRUT Food & Wijnbar, wijnbar DOK of Restaurant Post.

#thuiswijn van Antoin Peeters: Sauvignon Blanc, Gross Ried Sulz, Südsteiermark 2017
De wijnavonturen van Antoin Peeters volg je hier op instagram.

 

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief