Een bezoekje aan Chablis, dat moet er toch maar een keer van komen. De streek van die magische, introverte, elegante wijnen die je aandacht vragen en je in twijfel brengen of je werkelijk chardonnay drinkt.. Of de wijn waar standaard een oester bij moet vanwege de vele oesterfossielen in de kalkbodem. Een romantisch beeld hebben we niet bij het dorp en haar wijde omgeving. Zoals in zoveel Franse wijndorpen mag je hopen dat het er niet spookt. Winemugs Travel zocht het uit en reed naar de meest noordelijk gelegen (met dus relatief koude temperaturen) Bourgogne streek waar de chardonnay kromme sprongen moet maken om met voldoende rijping de fles in te gaan om vervolgens als godendrank verkocht te worden.
**Wijnnerd alert: pas op, dit is een wijn inhoudelijk artikel.**
Bij aankomst in de Chablis streek lijkt alles in een diepe winterslaap en moet je waakzaam zijn om veranderingen waar te nemen in het uitgestrekte krijtwitte landschap. Op maandagochtend struinen we door de lege straten van Ville de Chablis met de ochtendzon op ons voorhoofd. We botsen her en der tegen wat lege groentekratten en trappen verveeld wat kapotte sinaasappels voor ons uit. Het zijn de restanten van een lokale markt die reeds is ingepakt voordat de rest van de wereld op gang komt. De locals hebben hun voorraad kast gevuld en zijn teruggetrokken in hun woonkamers, de gemiddelde leeftijd in het dorp lijkt hoog te liggen. De jongeren worden hier het dorp uitgewezen, mits je zoon of dochter van een wijnmaker bent. Aldus een marktkoopman die zijn kraam nog afbreekt. Alles draait hier om wijn, vooruit, en een paar lokale restaurants waar we onze lunch nuttigen. We bezoeken één van de weinige boetiekjes die open is, namelijk die van Laroche. Op Rue Auxerroise is het even stil als in de rest van het dorp, het lijkt alsof er een luchtalarm heeft geluid maar de deur van Laroche staat open en we worden enthousiast onthaald door een vriendelijke Fransman die duidelijk niets te doen heeft.
Kameleon
In de Chablis streek is het makkelijk, alles draait om chardonnay en de enorme hoeveelheid kalkbodems (kimmeridgean genaamd). Wat men hier doet is zeker uniek in de wijnwereld en reflecteert 100% wat deze streek behelst qua grond en klimaat. Het koele klimaat en de kalkbodem geeft de Chablis wijn zijn eigen karakter, er gebeurt hier qua smaak iets heel anders dan in de rest van de wereld met de geliefde en vergruisde chardonnay druif. Hij zit eigenlijk altijd tegen het piepjonge aan en fruitbommen ga je hier niet vinden. Je zult met je smaak moeten inzoomen op de verfijnde nuance. Die Fransen en hun filosofieën over terroir. Waar het vaak een sprookjesachtig verhaal lijkt, wordt het tijdens zo’n aandachtige proeverij van Chablis wijnen kraakhelder.
Je vergeet op sommige momenten dat je alleen maar chardonnay drinkt. De druif is een kameleon die blijft verrassen. Bij Laroche weten ze er al decennia raad mee. Sinds 1850 worden hier al wijnen gemaakt. Michel Laroche trad in 1967 aan in het familie bedrijf. Hij begon met 6 hectare en breidde uit naar zo’n 130 hectare. Laroche is een grote coöperatie die een compleet segment aan wijnen produceert van instap Petit Chablis tot de Grand Cru’s met veel verfijning en mineraliteit. Laroche is geen onbesproken man in de Franse wijnwereld, hij was één van de eersten die de schroefdop introduceerde, ook op Grand Cru wijnen.

Van de Provence naar Chablis
Rond het Chablis imago hangt altijd iets van een bepaalde statuur maar het dorp zelf is redelijk nietszeggend. De wijnen zijn soms stevig geprijsd en wij vragen ons af of het voor gewone stervelingen is weggelegd. Régis Salagnac die vandaag werkt in de shop schenkt zonder aarzelen alles in. “We hebben de tijd want er gebeurt hier geen donder in het dorp. Je zal proeven dat alle tijd en aandacht van mensen hier in de wijn zit.” Régis heeft gewerkt in verschillende wijnstreken als verkoper. Te beginnen in de Provence, Bourgogne, Bordeaux en Elzas. Hij wilde meer met educatie doen na jaren als sommelier gewerkt te hebben. Régis: “Ik moest zeker wel wat acclimatiseren toen ik vanuit de Provence naar Chablis kwam.”
Met de deur in huis?
Régis: “jaren terug stond er geen deur van een proeflokaal open. Het wordt steeds toegankelijker. Men krijgt meer en meer interesse in wijn dus er is meer wijntoerisme. We willen mensen ook graag vertellen hoe we de wijn maken en wat er bij komt kijken. Een stukje educatie geven in de winkel vind ik leuk.” Régis geeft aan wat moeite te hebben hautaine types die met een flinke portemonnee binnen komen en gelijk de duurste wijn kopen. Régis: ” Ze staan buiten voordat je überhaupt contact hebt kunnen maken en de wijn hebt kunnen toelichten. Ik vind het veel meer voldoening geven om iemand te helpen met een bepaald budget en daar passende wijnen voor uit te zoeken.”
Hij maakt regelmatig grapjes en luchtige opmerkingen en vertelt dat de Japanners hier regelmatig komen proeven. Opmerkelijk om te zien is hoe ze zich hebben ingelezen en Chablis hebben bestudeerd. Ze halen het uit boekjes en bij het proeven valt zichtbaar te betwijfelen of ze er echt plezier aan beleven. Het komt zelfs voor dat sommigen hier in in de proefruimte in slaap vallen door hun jetlags en drukke reisschema’s. Het smaakprofiel van Chablis wijnen komt aardig overeen met de Sake die ze in Japan drinken, maar het enige wat er ontbreekt is de zuurgraad.

Beendroog, knisperend en fris
We vertellen dat we fan zijn van de Saint Martin die we regelmatig hebben gekocht bij de aangesloten winkels van Les Genereux. Die slaan we daarom vandaag dan over. Wat volgt zijn de specifieke terroir wijnen en vervolgens gaan we over op de Grand Cru’s. Er zit een stijgende lijn in de verfijning, mineraliteit en het subtiele zachte botertje dat zo typisch is voor wat hogere segment Chablis wijn. Alles blijft beendroog, knisperend en fris. Het is bijzonder om zo’n subtiele houtlagering te proeven in een fragiele wijn die gebalanceerd blijft. Het wordt nergens overdadig of dominant, hout is enkel ondersteunend maar op een geheel eigen wijze. Oh die Chablis.. Heerlijk!

Van een comfortabele stationwagon naar een Kia Picanto
Als we inmiddels een Grand Cru van 70 euro hebben geproefd zijn we toch benieuwd hoe de instap Petit Chablis smaakt. Het is alsof je uit een comfortable VW stationwagon met alle extra opties switcht naar een Kia Picanto. Gek genoeg blijft ook de Petit Chablis lekker. De smaak is weliswaar een stuk groener en jonger. Jules heeft veel lol in het wijneducatie vak en vertelt over de verschillende terroirs en de karakters die deze in de wijn geeft. Ons smaak pallet is weer gereset en we proeven de Petit Chablis terug. We proeven nu meer diepgang en een lichte creaminess op de afdronk. De eindeloze minerale diepgang van de andere wijnen ontbreekt, maar voor een Petit Chablis is het een heel goed begin. Eigenlijk een bang for the buck. Is zo’n cru dan echt 50 euro meer waard? Wellicht wel als je hoort met hoeveel aandacht en ambacht de wijnen van verschillende percelen gemaakt worden.
Régis:“De Petit Chablis staat op bodems die vitaler zijn en de stokken zijn jonger en wortels gaan minder diep. De druivenplanten van de Cru wijngaarden staan op armere bodems, de wortels moeten dieper gaan om te zoeken naar voedingsstoffen en zo gaan ze ook dieper naar de mineralen in de bodem wat weer zorgt voor een andere expressie in de wijn.” Klinkt logisch?! En je proeft het echt.” Persoonlijk geeft hij de voorkeur aan wijn van de linker flank van de heuvels van het dorp. Er zit meer elegantie en verfijning in, de smaak aroma’s rijpen langzamer. De rechterflank heeft iets meer ‘gourmonde’ zoals ze dat zeggen in het Frans. Dat is een tikkeltje stroperig en heeft een subtiel zoet botertje. Iets wat wij heel aantrekkelijk vinden in de wijnen. De signatuur van Laroche wordt steeds duidelijker voor ons. Alsof je in een warm bad terecht komt.

Hier de beknopte proefnotities:
1.Vieille Voye, 2016 = Wijnstokken zijn 70 jaar en oud, duidelijke smaak van vatrijping. Mineralen, ziltig en rijp tegelijk. Gastronomisch. Heeft geen cru status maar is het makkelijk.
2.Les Beauroys, 1er Cru, 2015 = Kenmerkende Chablis smaken met een elegante lichte creamy finish en wederom de typische minerale toets. Lange houtlagering en duidelijk iets van vuursteen.
3.Montée de Tonnerre, 2015 (rechter flank) = Duidelijk meer subtiele houtlagering en rijpheid en een typische “gourmand” smaak.. Mooi geïntegreerd rijp karakter met duidelijk iets meer plakkerigheid.
4.Chablis Grand Cru, Les Clos, 2015 = Chablis van ijzerhoudende bodems. een uniek terroir op de rechter flank.
5.Petit Chablis, 2017 = Kenmerkend, groen, grassig, frisser van stijl maar duidelijk dezelfde stijl zonder sprekende mineraliteit of houtlagering.
6.Chablis Les Chanoines, 2017 = Wat rijker van smaak dan de Petit Chablis, kun je drinken zonder wat te eten.
Wijnspijs advies van Régis:
- Montée de Tonnerre drinkt hij het liefst bij een vis met een boterige saus of eventueel wit vlees.
- Schenk een drogere Chablis (b.v. Petit Chablis) bij een gegrilde zeebaars. Een prachtige harmonieuze combinatie. Zelfde bereik je ook al bij het evenals met oesters.
De wijnen van Laroche zijn goed verkrijgbaar bij talloze wijnspeciaalzaken in Nederland waaronder de winkels die zijn aangesloten bij Les Genereux en Gall & Gall
Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.