fbpx
 

Keep it cool by the pool with Picpoul

winemugs_picpoul_pinet_henribloem
winemugs_picpoul_pinet_henribloem

Afkoelen doe je op de golven van Picpoul de Pinet. Een wijn met een ziltige zeebries, gegoten in een ‘Neptune bouteille’, de god van de zee. De picpoul druif werkt hard aan zijn solocarrière in de Languedoc, waar die langs de oevers van een meer groeit rijk aan schaal-en schelpdieren, vlakbij de Middellandse zee. Verkwikkend gezelschap bij oesters of mosselen, maar op hete dagen vooral lekker als bron van verkoeling. Op de hals van de fles staan de golven van de zee afgebeeld. 

In de streek zelf wordt de Picpoul wel ‘picquepoul’ genoemd, betekent letterlijk ‘bekkentrekker’ want de citruszuurtjes van de wijn tintelen in je bekkie. Een verfrissende oppepper, die uitnodigt tot hydrateren to the max. Deze Picpoul is van Henri Bloem, maar voor vrijwel ieder schap ben je safe als je kiest voor deze ‘coole’ druif.

picpoul de pinet van henri bloem
Keep it cool with picpoul

Picpoul wie?

Picpoul is een klassieke druivensoort uit de Languedoc die al sinds de oudheid langs de oevers van het Étang de Thau (binnenmeer) wordt aangeplant. Deze druif kom ook je tegen in het ensemble van de Châteauneuf du Pape wijnen in de Rhone, maar in de Languedoc o.a. rondom de gemeente Pinet heeft deze druif een serieuze solocarrière opgebouwd. Sinds 2013 is Picpoul de Pinet officieel bekroond met een eigen AOP. Terecht ook, want dit type wijn is super steady en allesbehalve saai; daar durven we onze hand voor in het ijs te steken.  

Picpoul de Pinet in het glas

In de geur van de wijn bespeuren we wat kalk, een verdwaald krijtje en de ziltige zeelucht. Het tropische fruit komt ook al gauw om de hoek kijken zoals gele kiwi en ananas. De smaak bestaat uit een licht bittertje van frisse citrustonen dat een plezierige twist krijgt dankzij het tropische tintje. Licht en fris, afkoelen maar!

Wijn: Picpoul de Pinet, Domaine Reinne Juliette 2018, te koop bij Henri Bloem voor €6,95

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief