fbpx
 

5 wijnhuizen die je moet bezoeken in Slovenië

Sloveense wijntips
winemugs_druiven_slovenie
sloveense wijn rebula vipava
guerila_wines_slovenia_winemugs
vipava_slovenie
burja_estate_00972_primoz_bela_vipavska

Ben jij van plan binnenkort op vakantie naar Slovenië te gaan? Bekijk welke vijf wijnhuizen je niet mag missen in de Vipava Vallei en Brda. Deze regio’s liggen direct onder Oostenrijk en vlakbij het noordoosten van Italië. Twee huizen in deze top 5  bieden een gastronomische totaalbeleving en bij eentje kun je zelfs overnachten in de wijngaard. 

Slovenië is een wijnland bij uitstek. Vooral de witte wijnen zijn bijzonder verfijnd en zuiver. In het noorden van Slovenië in Maribor groeit zelfs de oudste wijnstok van de wereld. In Slovenië worden witte, rode en rosé wijnen gemaakt. Tegenwoordig wordt de Sloveense orange wijn geroemd bij de Nederlandse wijnliefhebbers. Orange wijnen rijpen op traditionele amforen en zijn gemaakt van inheemse druiven zoals de Rebula, Malvazia en Zelen. Van deze druiven worden ook klasse witte wijnen gemaakt.

wijntip slovenie

 

1. Saksida: kamperen en fine dining in de wijngaard

Ben je een liefhebber van kamperen? Dan kun je voor de totaalbeleving gaan tijdens je wijnvakantie bij het domein van Saksida in Zalošče. Hier maken ze wijn, runnen ze een restaurant en een camping (met shop). Aangezien de camping in de ANWB gids staat hangt er wel een hoog Tijd voor Max sfeertje rond het zwembad en zijn er veel jonge gezinnen. Wees tijdens het hoogseizoen voorbereid op een druk bezette camping, maar het is het meer dan waard om je tent te zien shinen tussen de wijngaarden. Je zit vanuit camping Saksida snel bij veel andere wijnproducenten in de Vipava streek en een bezoekje aan Ljubljana is slechts één uur rijden. 

Kamperen tussen de druivenstokken

De faciliteiten op de camping zijn wat beperkt maar schoon. Bij het restaurant wordt een 5-gangen diner geserveerd met wijnen van het bijbehorende wijnhuis. Zeker een aanrader als je een avond geen zin hebt om te koken.  Wij vonden deze fine dining experience erg smaakvol en gezellig (lees goede playlist en veel meezingers). De wijnen van het domein geven een gemiddelde indruk van de Sloveense wijn kwaliteit en gingen goed gekoeld mooi samen met het diner. Tip: kies voor een BOB-wijnarrangement ondanks dat je tent waarschijnlijk dichtbij is, ze schenken rijkelijk. Boeken doe je hier, maar even naar de balie lopen is sneller.

 

2. Vina Lisjak 1956

Dit domein bevindt zich niet ver van camping Saksida in het plaatsje Dornberk en is te voet te bereiken vanaf camping Saskida. Eigenaar Peter werkt overdag met zijn familie in de kelder en wijngaarden. Zijn broer (te zien op de foto hieronder) is kapper en zet klokslag 18.00 uur de koksmuts op. In de avond gaan de deuren van hun huiskamerrestaurant open. Gasten kunnen op reservering komen genieten van de huisgemaakte verse Sloveense gerechten. Het traditioneel ingerichte huiskamerrestaurant is erg sfeervol. Bedienen gaat in een relatief langzaam tempo maar de kwaliteit van het eten is top en al het wachten waard. Als je vervolgens het aanstekelijke enthousiasme van de eigenaar Peter ziet bij de volgende gang ben je verkocht.

In de keuken zien we de broer en moeder van Peter. Zij maken Gnocchi. 

De gerechten zijn puur en verfijnd. Wij vonden het indrukwekkend om te zien hoe er met zoveel enthousiasme en passie kon worden gekookt, terwijl de familie al tot de nek toe in het werk zat in de wijngaarden. De wijnen van het domein worden bij alle gerechten geserveerd. Ze zijn zuiver en delicaat. We dromen weg als we terugdenken aan Peters Zelen en Barbera. Die Barbera herinnert je eraan hoe dicht je bij de Italiaanse grens zit. Een betoverend feestje hier! Reserveer via hun site.

 

3. Burja Estate: duurzame wijnen met diepgang

Wijnmaker Primož Lavrenčič van Burja Estate is het visitekaartje voor Sloveense wijn. Op hem is alle wijnromantiek van toepassing. Een familie die al sinds de 16e eeuw actief is in de wijnbouw en Primož groeide op in de wijngaard. Primož werkt biologisch en volgens biodynamische principes en gebruikt hoofdzakelijk inheemse druivenrassen zoals zelen, malvazija, rebula, schioppettino, refosco, en blaufränkisch. Dichter bij de authentieke Sloveense wijnsmaak kom je niet, alhoewel Primož zijn eigen moderne twist aan de wijn geeft. Zelf zegt hij er dit over: “We doen aan minimale interventie bij het maken van de wijn, dat wil wil zeggen dat we zelf zo min mogelijk ingrijpen bij het maken van de wijn. Het is een holistische benadering waarin de natuur en spontane vergisting een belangrijke rol speelt. De originele gisten zijn van belang in de authentieke smaakexpressie van een wijn.” 

burja noir slovenia wine

De wijnen van Burja Estate zijn complex en vragen om je aandacht. Wat deze wijnen bijzonder maakt is het gebruik van lange schilweking en opvoeding op betonnen vaten. We raden je aan om een proeverij en rondleiding door de kelder te boeken. Goedkoop zijn de wijnen niet, maar ze zijn het meer dan waard. Neem voldoende mee terug naar huis, want je krijgt er spijt van. Boek je bezoek hier.

Onze favoriet was de aromatische en creamy witte Burja Bela (Laski Rizling 30%, Rebula 30%, Malvasia 30%).

Meer lezen over Burja wines? We schreven er een artikel over.

 

4. Tilia Estate: House of Pinots

Niet veel wijnproducenten zullen zichzelf ‘House of Pinots’ durven noemen in Slovenië. Matjaž Lemut trekt de stoute schoenen aan en bewijst dat het een terechte naam is. Aan kennis is hier geen gebrek. Deze wijnmaker heeft een flinke rugzak met ervaring als het gaat om wijnbouw, educatie en wijnproductie. Samen met zijn vrouw Melita heeft hij in 1996 Tilia Estate opgericht in het plaatsje Potoče. Dit wijnhuis focust zich voornamelijk op internationale rassen (pinot noir, cabernet sauvignon, pinot gris, chardonnay en sauvignon blanc). De inheemse rassen spelen ook een rol, maar die is minimaal. Tilia is zoals gezegd dus een echte een pinot noir specialist pur sang geworden, van instappers tot complexe houtgerijpte varianten. Zelf zijn we fan van de pinot gris (sivi pinot) en de witte Nostra Blend, yammm. 

vipava_tilia_winery
De wijnen van Tilia zijn verfijnd, met zorg gemaakt, zuiver en in balans. Alles is hier tot in de puntjes uitgewerkt en modern vormgegeven. Matjaz is een meester in de wijnkelder. Volgens hem is alle wijn maakbaar mits je goede druiven hebt. Wil je daar meer over weten? Hij vertelt je er vast graag meer over onder genot van een goed glas Sloveense wijn en lekker stukje kaas.

Meer lezen over Matjaz en zijn Tilia Estate? We schreven er een artikel over.

 

5. Guerila: biodynamie en inheemse druiven

Guerila Winery is een biodynamische wijnproducent in het dorpje Planina in de Vipava vallei die in 2005 is opgericht door zakenman Zmagoslav Petrič. Hij groeide zelf op in een boerenfamilie die volgens hem ook al zeer gefocust was op de biodynamische principes, normen en waarden in de wijnbouw. Met deze kennis begon Zmagoslav de lokale rassen, bodems en omliggende hellingen uitvoerig te onderzoeken voor de juiste aanplant. De focus ligt hier dus op inheemse druivenrassen. De wijnen van Guerila zijn spannend, volwassen en loepzuiver. Hun focus ligt op goede rijpe druiven en een biodynamische kalender.


Guerila bevindt zich op grote hoogte in de bergen en de Burja wind waait hier stevig. Je hebt vanaf de nieuwe aanbouw een prachtig 180 graden uitzicht door de Vipava Vallei. Guerila is bij uitstek ook een plek om orange wijn te proberen, al noemen ze het zelf witte wijn met lange schilweking. Onze favorieten waren de Guerila Castra Sparkling Rosé (methode traditionele, gemaakt met bevroren most) en de Retro Red (blend van cabernet franc, merlot, barbera).

Je kunt bij Guerila lunchen i.c.m. een wijnarrangement. Waar wacht je nog op! Boek nu.


Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Instagram
YouTube
Facebook