fbpx
 

Natuur geeft het zetje, maar Tilia klaart de klus

matjaz_tilia_naked_wines_slovenia
tilia_estate_slovenia_pinotgris
tilia_estate_vipava_valley
tilia_estate_slovenianwine_0795_1house_pinots_winemugs
tilia_estate_slovenianwine_L1009354house_pinots_winemugs
tilia_estate_slovenia_pinot_matjaz

Winemugs gaat op de wijn bij Tilia Estate, gaat bij die naam al een belletje rinkelen? Iets met Albert Heijn en Argentinië.. Juist, dezelfde naam, hetzelfde logo maar een andere geografische ligging en tevens een andere eigenaar. We zijn bij iets minder ver van huis namelijk in Slovenië. Van alle Sloveense wijnmakers die we hebben ontmoet gedurende onze vakantie moet Matjaž Lemut de energiekste en meest gedreven persoon zijn. Hij is een hyperactieve duizendpoot met een eindeloze liefde voor de wijnbusiness. Wijn is volgens hem heel maakbaar, de kneepjes van het vak leerde hij al op jonge leeftijd in zijn eigen mini-wijngaard.


**Wijnnerd alert: pas op, dit is een wijn-inhoudelijk artikel**

Jezelf  benoemen tot ‘house of pinots’ is  nogal wat. Menig bourgogne fetisjist zal hier de neus voor ophalen. Maar Matjaž weet goed waar hij mee bezig is en een sterk staaltje marketing is wel aan hem besteedt. Zijn obsessie voor de elegante veeleisende pinot noir druif is uitgegroeid tot zijn kernactiviteit. Matjaž is zo bezeten door de druif dat hij ook een wijnfestival met pinot noir organiseerde  met andere Europese producenten. Tussen neus en lippen door heeft de vader ook nog een adviserende rol bij een van de grootste wijnproducenten in Kroatië. Enkele dagen voor de nieuwe wijn in de fles gaat, schuiven we aan. Het is spitsuur en Matjaž heeft amper geslapen vanwege de drukte, maar we kunnen toch bij hem langskomen. 

tilia_estate_vipava_valley

Pinot waar?

Gelukkig zijn we niet in Italië waar je vaak na een twee uur durende monoloog moeten luisteren voor je wat te drinken krijgt. We gaan linea recta de kelder in om rijpende pinot noir uit het vat te proeven. We kunnen de nuanceverschillen aandachtig proeven tussen de verschillende oogsten en jaargangen. Gevaar met zoveel pinot noir is dat je de kluts kwijt raakt maar Matjaž het overzicht. Hij werkt met verschillende klonen van de druif waaronder de specifieke kloon 777.  Lage opbrengsten en zorgvuldig onderhouden wijngaarden zorgen voor klasse pinot fruit. Hij heeft een hyperfocus op de druif en laat zijn skills er lustig op los. Natuur geeft het zetje, maar hij klaart de klus!

tilia_estate_slovenia_pinot

De grootste invloed wordt uitgeoefend in de kelder. Matjaž: “Wijn is zo manipuleerbaar als wat. In de basis heb je gewoon kwalitatieve druiven nodig. Met pinot noir begon ik met eenvoudige instapper, daarna ging ik over tot het maken van complexe varianten met langere houtlagering.” Wijn kun je sturen en vormen. Het woord ‘terroir’ valt nauwelijks. Toch heeft de Vipava vallei vele micro klimaten met grote verschillen. Daarom kan op specifieke plekken ook pinot noir worden verbouwd. Doorgaans aardt de druif het beste op de lagere gelegen plekken. De locaties en bodems zijn verspreid over 40 kilometer en deze zorgen voor rijkdom, frisheid en aroma’s in de wijn.

Jong geleerd, oud gedaan

Al op jonge leeftijd belandt Matjaž in de wijngaarden. Zijn vader plant in 1974 een kleine wijngaard aan die hij in eigen beheer krijgt. Z’n vader deed dit met de achterliggende gedachten om zijn jongens de kneepjes van het vak al snel aan te leren. Het vergrootte hun zelfstandigheid en bracht ze meer in contact met de natuur. Matjaž studeert in 1987 af aan de universiteit in Ljubljana als biotechnoloog. Bij het weingut van de familie Zahner in Zwitserland krijgt hij een uitgebreide training. Tussen 1988 en 1990 helpt hij in de winterperiode, zomer en oogstperiodes mee in de wijngaard.

Matjaž: “Here’s Margaux! Have a zip and tell me what you think.”

Samen met zijn vrouw Melita neemt hij in 1996 een domein over genaamd ‘Kukanie’ in het plaatsje Potoče in de Vipava Vallei. Het bedrijf zal niet veel later verder gaan als Tilia Estate. Melita en hij hebben elkaar leren kenen tijdens een stage in Californië. Het wijndomein was karig. Het bijbehorende huis had zelfs geen dak, dus ze moesten flink aan de klus. Inmiddels telt Tilia zo’n tien hectare grond en nog eens drie hectare met samenwerkende wijnboeren in omringende dorpen. Hun eerste wijngaard Pliska werd aangeplant met pinot gris. 

tilia estate slovenia
Even intens kijken voor de foto!
Zelfde naam, andere wijn, andere streek

Het logo van Tilia verwijst naar de lindebomen die rond het estate staan. Deze boom staat symbool voor de onafhankelijkheid van Slovenië na de Joegoslavische oorlog. Al in hun eerste wijngaard werd een lindeboom aangeplant en is sindsdien het beeldmerk. Tussen alle lege flessen op de kast staat een fles met het soortgelijk etiket verstopt van het Argentijnse wijnhuis van Albert Heijn.

tilia_argentina_slovenia_malbec_cabernet

Twins? 

Als we het onderwerp aansnijden en de huisstijlen met elkaar vergelijken haal Matjaž zijn schouders op. Hij vertelt dat er lang werd gesteggeld met het Argentijnse huis, maar dat de strijdbijl is begraven. Hij was wel genoodzaakt om zijn wijn die hij op de Nederlandse markt verkoopt, van een ander label te voorzien. Matjaž: “We hebben besloten er geen energie in te steken, ook al waren wij de eerste met de naam en het logo.” Benieuwd hoe ze dat bij Tilia in Mendoza zien. Hoe dan ook, nóg een ding hebben ze met elkaar gemeen, namelijk de inzet van de internationale druivenrassen. De overheid stimuleerde in de jaren ‘ 80 de aanplant van internationale rassen zoals chardonnay, pinot noir, sauvignon en cabernet. Planten van bekende druivenrassen waren daarom goedkoper in aanschaf dan de inheemse druivenrassen. Bij Tilia heeft dit goed uitgepakt. 

Here’s Margaux!

Een gemiddelde monoloog van een Franse wijnproducent gaat doorgaans lang over terroir maar Matjaž deelt de fijne kneepjes van het vinifiëren in plaats van bodem details. Wijn maken is volgens Matjaž een kunst die voortkomt uit de identiteit van de wijnmaker. De druif heeft een eigen karakter maar de wijn reflecteert ook de stijl en ideeën van een wijnmaker. Het gaat hem meer om precisie en consistentie die je met techniek behaalt. Even loopt hij tijdens het proeven weg en komt vervolgens vol trots binnen lopen met zijn eigen interpretaties van klassieke Bordeaux wijnen. Here’s Margaux! Have a zip and tell me what you think.”

Of deze Bordeaux georiënteerde wijnen nu wel of niet het klassieke karakter hebben of krijgen, de smaak is overtuigend en herkenbaar. De Tilia Estate Rubido White Label 2015 is een blend van 70% cabernet sauvignon en 30% merlot. Een klassieke Bordeaux blend, maar dan uit Slovenië. Matjaž: “Deze jongens gaan voorlopig niet in de verkoop. Het zijn pure experimenten voor mijn eigen kring.” De focus ligt op structuur en genuanceerd fruit. De wijn heeft een aards karakter met zwarte bes en subtiele mokka tonen. 

vipava_tilia_winery
De fles valt niet ver van de boom.
Witte wijn met pit

De pinot gris heeft voor ons de wow-factor en springt er echt uit. Gewoon een heerlijke wijn met de rijpere Elzas tonen en de frisheid uit de Alto Adige, plus een minerale finish. Prachtig gemaakt, rond en fris. Precies hoe wij hem lekker vinden! 

De witte Nostra blend is ook een complete wijn. Dit is een blend van chardonnay, sauvignon blanc en pinot gris. De gisten worden acht maanden lang actief doorgeroerd wat een rijke romige smaak geeft. Ongeveer de helft gaat op nieuwe Sloveense houten vaten. Een heerlijke wijn voor bij veel visgerechten, maar op zichzelf ook al een feestje!

“Wijnen-wijne…” NEE niet nog een keer!

tilia_estate

 

3 dagen later, onverwacht bezoek

Als we 3 dagen later onaangekondigd onze wijnen komen halen voor vertrek overvallen we Matjaž. Hij is duidelijk vermoeid en een beetje verward en komt net uit een rondleiding in de kelder. Het bottelen is begonnen van bepaalde wijnen en hij draagt tot onze verbazing nog steeds hetzelfde t-shirt als dagen ervoor. Dag en nacht is hij doorgegaan met zijn werk. Met zijn vermoeide kraaloogjes heeft hij iets aandoenlijks. Alsof hij niet druk genoeg is met de werkzaamheden in de wijnkelder verpakt hij onze wijnbestelling en rekent met ons af. Je vraagt je af hoe houdt iemand dit vol? 

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Instagram
YouTube
Facebook