fbpx
 

Mijn wijn heeft kurk, wat nu?

Ruikt jouw wijn naar een oude oma kast? Dan heeft de wijn vermoedelijk kurk. Anders dan je zou denken betekent ‘kurk’ niet dat er een kurk in de fles zit, maar dat de wijn besmet is door een bacterie. Meestal is er een afwijkende smaak waarneembaar, die de wijnmaker zeker niet in de fles wilde stoppen. Engelsen spreken over ‘corked wine’ en de Fransen geven dit de prachtige naam: ‘goût de bouchon’ waardoor je bijna zou vergeten dat het vies is. 

De boosdoener is de TCA bacterie. TCA is de afkorting van trichlooranisol. Deze moleculaire verbinding geeft de gevreesde geur en smaak aan de wijn. De bacterie kan in de poreuze kurk terechtkomen of in de leidingen of vaten zitten in de wijnkelder. Dus ook wijnen met schroefdoppen kunnen zo kurk krijgen, maar de kans is minder groot dan bij een wijn die afgesloten is met kurk in de hals. Twijfel je of je wijn kurk heeft? Laat je gasten ook even ruiken zonder met het glas te walsen, want vaak verdwijnt de geur dan.

Let op: sommige wijnen met flinke houtlagering kunnen onaangenaam ruiken. Die moet je een paar uurtjes laten luchten. Verwar deze geur niet met kurk. Zet de fles eerder open of schenk de wijn over over in een karaf (karafferen). 

Heeft jouw wijn kurk? Wij geven je advies in bovenstaande video. Kijken! 🔊

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Instagram
YouTube
Facebook