fbpx
 

Nuchtere Fries is klaar met natuurwijn

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/02/elroy_ley_dj_fenix_-oedipus-1280x852.jpg

We ontmoeten Elroy van der Leij bij de Fenix Food Factory met een Kaapse Harrie in zijn hand. Elroy is een Fries die woont én draait in Amsterdam. Menig Amsterdammer kent hem als DJ Elroy Vanderley (juist, bijna dezelfde naam maar dan op z’n Engels). Als de zon onder is draait hij onbezorgde plaatjes met een lekkere swing in o.a. Studio K en het Volkshotel, van een eclectische mix van House, Triphop, Boogie, Deephouse tot 90’s Hiphop. 

Échte cultuur opsnuiven  

Een keer per maand komt Elroy naar Rotterdam om de Amsterdamse hectiek voor een dag te ontvluchten. “Ik ben hier om wat échte cultuur op te snuiven,” een verraderlijk lachje op zijn gezicht volgt. “Nee zonder dollen; winkelen kun je hier goed en ik ontdek graag nieuwe eettentjes, het bruist ervan in Rotterdam. Met name het Aziatische eten vind ik waanzinnig goed, die keuken is breed vertegenwoordigd. Vandaag geen wijn maar aan het Kaapse bier dus? “Klopt! Ik ben speciaal naar de Fenix Food Factory gekomen om dit te drinken. Het is mijn favoriete pilsner geworden. Hij drinkt gemakkelijk weg vanwege het lage alcoholgehalte en het is een fris biertje zonder poespas.” Elroy heeft naast zijn dj werkzaamheden ook een parttime baan in de keuken van Oedipus Brewing. Toch is hij meer een wijnliefhebber dan een bierliefhebber. 

Hippe natuurwijn

Elroy’s wijnsprookje begon met natuurwijn. Volgens Elroy is natuurwijn een hype in de hoofdstad. “Een vriend nam me mee naar de Amsterdamse wijnbar GlouGlou in De Pijp. Dit was mijn eerste echte kennismaking met wijn. “Natuurwijnen hebben qua structuur iets weg van bier, en ze hebben een uitgesproken smaak. Ik kocht regelmatig verschillende flessen die ik meenam om mijn familie in Friesland te enthousiasmeren voor deze obscure wijnen. Zelden pakte dit succesvol uit. Natuurwijn smaakt altijd beter bij de wijnbar dan thuis, kwam ik achter. De setting, de gepassioneerde bediening en het verhaal dat er in geur en kleur bij wordt verteld, spelen een grote rol in mijn smaakbeleving. Zonder dit, zijn deze wijnen voor mij beduidend minder spannend.” 

“Natuurwijn smaakt altijd beter bij de wijnbar dan thuis, kwam ik achter”

Gewoon wijn 

“Pas veel later ben ik dus ‘gewone’ wijn gaan drinken. Een mooi gastronomisch uitje bij restaurant Rijsel in Amsterdam deed mij inzien dat deze wijn helemaal niet zo slecht is. De serveerster vroeg ons wat we wilden drinken bij het diner. We dachten aan een grüner veltliner of pinot blanc. Ze kwam terug met een Oostenrijkse blend. Geweldig!” Huh? Mais pas un vin nature?! “Ja, toen pas viel bij mij het kwartje. Sindsdien drink ik gewoon wijn, punt. Van de natuurwijn ben ik helemaal genezen. Die ‘typische’ smaak ben ik ontgroeid. Ondanks dat, is het voor mij wel de opstap geweest naar andere wijn en mijn smaak is voortdurend in ontwikkeling.” 

Next

Ondertussen heeft Elroy zich vertrekklaar gemaakt voor de volgende culinaire stop. Hij heeft gereserveerd bij Super Crêpe op de West-Kruiskade, een Chinees restaurant dat speciale liang pi noodles (populair lauw-warm gerecht uit Xi’an) serveert. “Je moet tijdig reserveren om dit te eten, het staat niet op de kaart en vandaag ben ik een van de vijftien gelukkigen die het mag eten.” 

Eet smakelijk Elroy!

Wijntip: Sancerre, Clos des Bouffants, Domaine Roger Neveu

Ben jij nieuwsgierig naar natuurwijn? Lees dan het artikel van Mark Kuijpers die zich compleet heeft gestort op vin nature.

In a nutshell; natuurwijn oftewel ‘vin nature‘ is ongefilterde wijn die zonder chemische toevoegingen gemaakt wordt, met een minimale hoeveelheid sulfiet. Daarnaast zijn er nog een aantal criteria waar deze wijn aan moet voldoen. Dit type wijn heeft een zeer uitgesproken smaak. Liefhebbers heffen het glas op deze wijnen met natuurlijke visie. Sceptici noemen het wijn gemaakt door luie wijnmakers.

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief