fbpx
 

Natuurwijn, geen gef*ck

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/02/mark_kuijpers_mono_rotterdam_wijnbar-1-1280x852.jpg

Mark Kuijpers is een Rotterdamse horecaondernemer. In 2016 startte hij MONO, een bar annex podium en expositieruimte waar hij zich creatief uit kon leven. Vanaf 1 maart 2019 heeft Mark niet langer de leiding bij MONO en begint hij aan een nieuw avontuur dat nog dichter bij zijn eigen smaak ligt.

Solo drinker 

“Ik ben een natuurlijke solo drinker met een uitgesproken smaak. Het liefst eet ik er niks bij als ik een glas wijn drink. Ik wil puur van de wijn genieten. Tafelwijnen, oftewel ‘eetwijnen’ vind ik lastig. Als je bij een wijn moet eten om ‘m te kunnen waarderen zoals bij Barolo, dan vind ik het geen goede wijn. Daar ben ik heel uitgesproken over. Ik ben op zoek maar een wow-factor, een wijn waar ik op slag verliefd op ben.”
Mark is een liefhebber van natuurwijnen. In a nutshell; natuurwijn oftewel ‘vin nature‘ is ongefilterde wijn die zonder chemische toevoegingen gemaakt wordt.  Dit type wijn heeft vaak een uitgesproken smaak. De wijnmaker doet niet aan ingrepen die het karakter van de wijn veranderen, dat betekent dus géén toevoegingen voor de kleur, het mondgevoel of de smaak. Dit zijn de belangrijkste richtlijnen op een rij:

  • Geen irrigatie in de wijngaard, lage opbrengst per hectare
  • Druiven moeten met de hand worden geoogst
  • Geen gebruik van gekweekte gistcellen of bacteriën, alleen natuurlijke
  • Druiven moeten organisch of biodynamisch worden verbouwd, dat kan met of zonder certificaat
  • Geen toegevoegde suikers, geen aanpassing van de zuurgraad
  • Geen of minimale klaring of filtering van de wijn

Liefhebbers heffen het glas op deze wijnen met natuurlijke visie. Sceptici noemen het wijn van luie wijnmakers.

Natuurwijn

Wat vindt hij bijzonder aan natuurwijnen? “Er wordt weinig met die wijnen ‘gefuckt’, dat is toch mooi?! Wijn is een natuurproduct en dat moeten we omarmen. Industriële wijn vind ik heel erg afgevlakt smaken.”
Met industriële wijnen doelt Mark voornamelijk op massawijnen van grote caves die in de supermarkt te koop zijn, maar dan noem je ook twee uitersten. Dat de kwaliteit van natuurwijnen enorm uiteenloopt geeft hij toe, maar volgens hem is er veel goed spul te vinden. “Het is een kwestie van goed zoeken, ik word er steeds beter in.”

“Dit geeft mij voldoening: mooie producten zélf selecteren voor mijn gasten.”

“Onlangs ontdekte ik een Italiaans wijnhuis die geweldige natuurwijnen produceert: Elisabetta Foradori. Ik viel als een blok voor de wijn Sgarzon, gemaakt van de teroldego druif. Bij MONO schonk ik deze wijn ook een tijdje. foradori teroldego sgarzon

Dit geeft mij voldoening: mooie producten zélf selecteren voor mijn gasten. Op geen enkele manier wil ik concessies doen tot fabrieksmatige en/of generieke massaproducten. Ik ontdek, proef en beoordeel zelf of het wel óf niet op de kaart komt.” We geloven hem meteen.

 

Wijnbar

De passie voor natuurwijn spat er bij Mark vanaf. Het verbaast ons zeker niet dat hij bij MONO is gestopt om een eigen wijnbar te openen. Geen wijnbar in de natuur, maar in de stad. Waar precies in Rotterdam? Hij zoekt op dit moment naar een locatie. Tips zijn welkom.

Wijntip: Elisabetta Foradori Sgarzon kost €33,- en is o.a. verkrijgbaar bij Wijnhuis Amsterdam