Winemugs is in de Loire op zoek naar frisse wijn én de frisse wind in wijnmakersland. In de categorie wijnmakers van de toekomst is de achtentwintigjarige Luc Prieur uit Sancerre er eentje om in de smiezen te houden. Sinds zeven jaar staat hij aan het roer van het familiebedrijf Domaine Paul Prieur & Fils in het dorpje Verdigny. Zijn oom Philippe kijkt af en toe nog over zijn schouder mee. Hoe verhoudt zo’n wijnmaker als Luc zich tussen de eeuwenoude wijntradities van de familie en zijn eigen ambities?
Click here for the article in English.
**Wijnnerd alert: pas op, dit is een wijn inhoudelijk artikel.**
Aan het stoffige imago van een wijnboer voldoet Luc in ieder geval niet, mede dankzij zijn getrimde baardje, hoodie en casual spijkerbroek met eigentijdse pasvorm. Luc ontvangt ons op het domein in het rustieke proeflokaal en spreekt vloeiend engels. Een verademing na ons gestoei met de Franse taal de afgelopen dagen. Na een korte introductie gaan we met de voeten in de modder en belanden in de wijngaard voor een snuffelstage wijnlandbouw. We kijken uit op Les Monts Damnés; het klassiek befaamde topgebied voor de mooiste Sancerre wijnen in het dorp Chavignol. De bodem is een mengsel van klei, kalk en fossiele schelpdieren dat kimmeridge wordt genoemd. De bodem is naar verluid zo’n honderdveertig miljoen jaar oud, ook is het een van de eerste heuvels die voorzien werd van druivenstokken in de Sancerre. Let wel, in de winter heb je wat verbeeldingskracht nodig, want de wijngaard ziet er in deze periode niet spectaculair uit, zelfs hier. We zien vlak land en kale druivenstokken die in diepe winterslaap verkeren.

In essentie draait alles in Sancerre om sauvignon blanc, dé druif voor witte Sancerre, die diep geworteld is in de rijke geschiedenis van de streek. Domaine Paul Prieur et Fils bezit de beste wijngaarden en terroirs van de streek, waaronder Monts Damnés, Les Perriers en Piechaud. Les Pichons is de wijngaard waar we op dat moment in staan. De pinot noir wordt geoogst van wijngaarden in de dalen rond Verdigny.
Met de neus in de wijn gevallen
Luc is met de neus in de wijn gevallen. Op zijn tweeëntwintigste begon hij in het bedrijf, 2012 was zijn eerste vintage. Luc: “Ik heb jong mijn passie voor het maken van wijn ontdekt, maar het is een hele klus om zo’n familiebedrijf draaiende te houden. Ik heb de verantwoordelijkheid over het personeel, net zoals ik afhankelijk ben van hun, zijn zij dat ook van mij, dat vind ik nogal wat. Wat betreft het wijnmaken kan ik niet alleen op tradities voortborduren, maar zal ook mijn eigen stijl moeten ontwikkelen. Het is belangrijk om contact te houden met wijnmakers in de buurt en in andere streken, om mijn horizon te blijven verbreden. Ondertussen zijn de kaders helder afgebakend, want ik heb regels om me aan te houden binnen het appellatie systeem van Sancerre, en de belangrijkste traditie is de focus op ‘terroir’, die ik ook hoog acht.“

Opposites attract
Luc:” Tijdens mijn studie heb ik in de Beaune (Bourgogne) veel geleerd. In Zuid-Afrika koos ik ervoor om meer te kijken naar de massale kant van wijnproductie, omdat ik iets totaal anders wilde zien. Ik werkte bij een estate waar meer dan veertig verschillende druiven groeiden in dezelfde wijngaard, op hetzelfde type bodem. Precies het tegenovergestelde van ons wijnhuis waar we een of twee druivensoorten laten groeien op diverse type bodems. Ik reis veel en dat doe ik graag. Naast verdieping in het wijnmaken, kan ik door het reizen ook veel wijn proeven. Het is vreselijk saai om alleen je eigen wijnen te drinken. In Frankrijk is het een uitdaging om wijn – van buiten de landgrenzen – te kopen. Chauvinisme, in de Franse (wijn)wereld bestaat echt (!). Ik drink graag riesling.”
Luc: “Het is vreselijk saai om alleen je eigen wijnen te drinken”
Sancerre de Luc
“De klassieke Sancerre die Luc maakt is een blend van sauvignon blanc afkomstig van verschillende bodems zoals kiezelhoudende bodem, silex gesteente en kalksteen. Een Sancerre smaakt fris, heeft een natuurlijke zuurgraad en een rijp element in de smaak, met minerale afdronk. De elegante stijl van de wijnen, heeft Sancerre wereldwijd bekend gemaakt, soms nog bekender dan de druif waar ze van gemaakt is. Volgens Luc zijn er zo New-Yorkers die wél van Sancerre houden, maar aangeven dat ze niet zo van de sauvignon blanc zijn, niet wetende dat deze druif in hun Sancerre schuilt. Vermakelijk vindt hij dat. Luc: “In Sancerre krijgt de sauvignon blanc geen explosief karakter met exotische tonen. De druif heeft hier een arme bodem nodig voor een goede minerale expressie. Dit is ook de reden waarom Sancerre zo anders smaakt dan sauvignon blanc afkomstig uit een gebied met een warmer klimaat.”
Een Grand Cru classificatie systeem bestaat hier niet, maar de kwaliteit van de wijnen wordt wel op terroir gerangschikt, bepaalde delen zijn zeker Grand Cru-waardig. Lees meer hierover in het artikel over ons bezoek aan tophuis Michel Redde et Fils in de Loire. En ben je een echte doorgewinterde terroir-freak? Check er dan meer over op de site van Domaine Paul Prieur et Fils, kun je ook je Franse taalkennis meteen bijspijkeren.
Luc: “Als jullie het niet erg vinden, dan breng ik de fles zo naar mijn oma.”
Geen vuiltje aan de lucht
We verlaten Luc niet voordat we van zijn wijnen hebben geproefd. De rondleiding laat een strak georganiseerde kelder zien. Geen vuiltje aan de lucht. Net zo zuiver zijn de wijnen van dit domein. Les Pichons de Sancerre Rouge wordt o.a. opengemaakt aan het kleine tafeltje tussen alle opgeslagen vintages. Luc gaat ons voor en merkt vrijwel direct op dat de geur en smaak afwijken. Hij opent een nieuwe fles om er zeker van te zijn dat zijn gasten het beste proeven en geeft ons een knipoog. We vertellen hem dat we gisteren een flater hebben geslagen in de Franse supermarkt met een Hautes-Côtes de Nuits (een pinot noir uit de Bourgogne).
Volgens Luc zijn we bij hem wél aan het juiste adres want zijn pinot noir is beter dan de gemiddelde rode Bourgogne: “Pinot noir doet het heel goed in Sancerre, ik geloof er heilig in dat er hier een mooie toekomst ligt voor deze druif.” Volgens Luc verwachten mensen bij rode Sancerre een lichte wijn, maar bij zijn pinot noir hebben ze het mis. De wijnen hebben een hoge concentratie van tannines, veel structuur en een diep rode kleur. We kijken uit naar de doorbraak van pinot noir uit Sancerre op de Nederlandse markt en staan al opgesteld in de rij, want dit zijn hele krachtige en verfijnde wijnen. Erg verfrissend.
Een absoluut hoogtepunt is zijn dessertwijn die in kleine oplage wordt gemaakt met druiven uit de late oogst. De wijn is niet voor de verkoop, maar voor een kleine groep intimi. De wijn zit in een elegant flesje en heeft een fluweelzachte smaak met een enorme concentratie verfijnd fruit. We zijn in de wolken terwijl Luc snel overgaat op de praktische modus: “Als jullie het niet erg vinden dan breng ik de fles zo naar mijn oma. Ik heb een belofte aan haar gedaan dat als ik er eentje open in het proeflokaal, zij de aangebroken fles mag hebben.” Oma Prieur boft.
Top combi volgens Luc: gegrilde octopus met de Les Monts Damnés van Domaine Paul Prieur & fils. Ben je binnenkort in Sancerre? Ga dan naar het restaurant Momento Sancerre om dit te proeven.
Wijnen van Domaine Paul Prieur & Fils zijn verkrijgbaar bij diverse wijnspeciaalzaken in Nederland. Zoek je een verkooppunt bij jou in de buurt, vraag het eventueel na bij wijnimporteur Kwast Wijnkopers
Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.