fbpx
 

Wijn scoren bij de Jumbo

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/04/Mire-L22Etang-La-Clape_winemugs4-1280x852.jpg

Wegdromen voor het wijnschap doen we met regelmaat. Ook in de supermarkt vliegt de tijd voorbij terwijl we het wijnassortiment analyseren en nadenken over de vragen die worden aangewakkerd. Zijn we vandaag mild en soepel? Voelen we ons meer yin of yang? Bezwijken we voor een aanbieding? Het geeft voldoening als je een goede keuze maakt en een pareltje ontdekt tussen al die anonieme wijnen van doorgaans grote coöperaties. Dit keer vallen we voor een wijn uit La Clape.

What goes in, must come out

De Jumbo tegenover ons huis op Kop van Zuid heeft niet de beste reputatie, een geplande verbouwing zal het verschil moeten maken. Het wijnschap is beperkt en bevindt zich tegenover het wasmiddel en de toiletverfrissers. De kunstmatige lavendel en ocean breeze geuren vormen geen gouden combi met wijn, maar what goes in, must come out. Voor het schap vindt democratisch overleg plaats. We laten ons hierbij niet verleiden door hippe etiketten en die met dieren erop slaan we structureel over. Vaak hoe soberder het etiket, des te beter de wijn. Maar pas op; die klassieke châteaux met oprijlanen zijn vaak instinkers. Bordeaux en Bourgogne vermijden we, de teleurstellingen uit het verleden zijn groot. Voor vijf euro ga je uit die streken zelfden kwaliteit vinden.

Schroefdop vs kurk

De flessen met schroefdoppen zijn in de meerderheid bij de meeste supermarkten. Zonder vooringenomen te willen klinken, slaan we die bij een zoektocht naar een stevige rode wijn over. Zullen we toch een bordeaux proberen? Een Rioja dan? Of een Côtes du Rhône…? Na een zorgvuldige scan valt ons oog op Chateau Mire L’Etang, een wijn uit La Clape. Hij is voorzien van een gewone kurk en een eenvoudig klassiek etiket. Bingo!

mire l'etang la clape jumbo

Kruidig en zwoel: wijn uit La Clape

‘La Clape’ is een klein gebied in de Languedoc, Zuid-Frankrijk. Dit wijngebied is voorzien te zijn van een rijk terroir. Het klimaat, de bodems van kalksteen en schist en invloeden van de Middellandse zee hebben een grote invloed op de smaak van de druiven die hier groeien. Onze aankoop is gemaakt van grenache, syrah en mourvèdre (soms ook wat carignan). Deze drie druiven samen wordt ook wel een ‘GSM blend’ genoemd, de klassieke samenstelling van veel wijnen uit de Rhônestreek. La Clape wijnen zijn doorgaans zwoel en kruidig. Bij zo’n wijn zou je zomaar geuren van laurier, oregano en tijm kunnen ontdekken, dankzij de Provençaalse ‘garrigue’ waarmee de wijngaarden in La Clape begroeid zijn.

Wijn met een groove

Kruidig en groovy is de Mire L’Etang zeker, en hij heeft een goede bas. Stoer, stevig en consistent. In eerste instantie lijkt hij wat terughoudend, maar na het walsen en dansen met je glas komt het fruit los. De wijn smaakt een dag na openen zelfs nog nét wat beter. Het fruit is dan meer aanwezig in de smaak, terwijl doorgaans veel wijnen binnen die prijsklasse dan juist hun fruit al verliezen. Je zou ‘m voor het serveren ook kunnen karafferen. Het mooie is óók nog dat het een wijn is die gegarandeerd pesticide-vrij is. Dat zie je aan het het ‘Terra Vitis’ label. Erg Lekker bij een goed gekruide stoofpot, gegrilde groenten of vlees en pasta’s met rijke sauzen.

Mire L’Etang – La Clape 2016 bij Jumbo voor 5,99 (let op jaargangen kunnen verschillen)

Interesse in meer wijntips?

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.