fbpx
 

Een echt château of een hondenhok?

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/04/winemugs_wijnsnob-1280x852.jpg

Zelden is de wijnsnob geïmponeerd door een etiket op de fles. Deze week tobt de wijnsnob over etiketten met oprijlanen en groteske châteaux. Dit soort etiketten zijn bedoeld om je te verleiden, trap er niet in, het zegt niks over de kwaliteit van de wijn.  

Als sommelier zijnde heb ik zoveel etiquette mee gekregen dat een etiket me nog zelden imponeert

Natuurlijk kijk je naar een etiket wanneer je een fles wijn koopt. Tenzij… Als sommelier zijnde heb ik zoveel etiquette mee gekregen dat een etiket me nog zelden imponeert. Leuk hoor zo’n chȃteau aan het einde van een oprijlaantje op 10 x 16 centimeter, maar naar mijn werk toe fietsen levert al meer mooie plaatjes op dan dat. Toch wordt er veel wijn gekocht op basis van het etiket. Maar uiteindelijk zit de waarheid alleen maar in je glas.

Hondenhok of kasteel?

Met regelgeving en wetten, vermelding van druivensoorten (oef, soms niet eens, alsof iedereen weet welke druiven er in een Chȃteau Latour gaan, of in een Park Villa wijn van de Plus?) kun je nog steeds niet je smaak vinden en een bewuste keuze maken. Sterker nog: In Bordeaux, aan de koude kant van Frankrijk, wordt zelfs een hondenhok al ‘chȃteau’ genoemd. Maar onder de indruk zijn we wel van een leuk plaatje met licht opwaarts gericht landschap, waar aan het eind een prachtig gebouw als bekroning ligt te wachten op ons. Het genot van uw keuze is de beloning met dit kasteel. De loterij is er niets bij! Met deze wijn wordt u gelukkig, rijk, gefeliciteerd met uw aankoop en bijna heilig verklaard om uw inzicht en aanwinst.

Handelsproduct

Vertederend bijna om te zien en te horen hoe gelukkig en trots wijndrinkers soms zijn met het tonen van alleen al een etiket en het foutloos oplezen van een verzonnen naam. Het beroemde Chȃteau Mouton Rothschild heeft van hun etikettering een handelsproduct gemaakt. Bij een veiling in België kwam ik onlangs tot een vreemde ontdekking: de magere jaren met mindere kwaliteit wijn en weinig flessen kosten inmiddels meer dan goede en grote jaren. Een kwestie van vraag en aanbod. Ja, aan het etiket kun je de kwaliteit aflezen.. U bent gewaarschuwd.