fbpx
 

En Primeur wijn ten tijde van Brexit

jens_rita_brexi_london_censured
Winemugs_Brexit

Winemugs is in Londen op 23 maart wanneer het anti-Brexit protest plaatsvindt. Ruim een miljoen mensen liepen mee in het protest onder de noemer ‘Put it to the peoples march’. Jens, Rita en hun dochtertje Etta van anderhalf jaar oud waren ook van de partij. Het protestbord om Rita’s nek met de tekst ‘Brexshit’ spreekt boekdelen. Het was een laatste poging om hun stem nogmaals te laten horen tegen de Brexit.

Thuis bij Jens, Rita & Etta

Na afloop van het protest gaan we mee naar huis met Jens, Rita & Etta richting Leyton, in het noordoosten van de stad. Jens: “We wonen redelijk dichtbij de levendige wijk Hackney. Anderhalf jaar geleden hebben we een huisje gekocht hier in Layton, vlak naast het Olympische park. Het is hier goed toeven. In de omgeving zijn veel groene zones zodat je even kan vergeten dat je in de grote stad bent” Jens is een Fries van origine, die al jaren in Londen woont en werkt. “Vanwege mijn stages ben ik hier terecht gekomen en ik kon goed aarden te midden van de Londense hectiek.” Jens is webapplicatie developer en zijn Engelse vriendin Rita is lifestyle fotograaf, ze werkt samen met stylisten om smaakvolle kleurrijke foto’s te maken van producten. Gedurende de mars hebben we een dikke negen kilometer gelopen van Hyde Park tot Downing Street. Nu maar hopen dat het wat heeft uitgehaald. Rita relativeert: “Life goes on with or without Brexit.”

Uitrusten met een next level wijn

We ploffen uitgeblust op de bank neer, met de benen omhoog. Jens lijkt onvermoeibaar en blijft staan: “het is tijd voor een next level wijn, want ondanks Brexit moeten we het leven vieren.” Hij duikt in de oud Victoriaanse kelder van hun huis uit circa 1890. Even later komt hij terug met een Bordeaux wijn; een Saint-Estèpe, Les Ormes de Pez. Eerlijk is eerlijk, Jens doet geen water bij de wijn ten tijden van Brexit. Het laagje stof op de fles blaast hij er van af en hij vangt een spinnenweb uit zijn haar, een komisch gezicht. “Deze wijn is een cadeautje waar je geduld voor moet opbrengen. Mijn geduld is nu op, en zijn tijd is wat mij betreft aangebroken.”

Ormes de Pez, St-Estèpe

En Primeur

Jens vertelt dat hij de wijn En Primeur heeft gekocht. Geamuseerd legt hij dit verder uit: “Dit houdt in dat je de wijn online koopt voordat hij überhaupt gebotteld is door het Château. Het kan soms nog wel twee jaar duren voordat de wijn officieel op de markt komt. Je kan ‘m dan wel al online kopen tijdens de En Primeur periode. Het druivensap ligt op dat moment gewoon nog in de vaten te rusten. Het bemachtigen van de wijn op deze manier scheelt aanzienlijk qua kosten, maar het is ook een gokje. Pas twee jaar later krijg je de flessen fysiek in bezit. Twee keer eerder heb ik zo een doos wijn bemachtigd. Tot nu toe heb ik geluk gehad, het waren allemaal mooie wijnen.”

We vragen hem hoe hij met wijn in aanraking is gekomen. Jens: “Mijn vader inspireerde me om me meer in wijn te verdiepen. Hij heeft een flinke stapel wijnliteratuur in de kast staan. Toen ik hem vertelde over deze wijn toverde hij een boek over de Saint-Estèphe streek tevoorschijn, ik ben er helemaal ingedoken.”

Het geld meer dan waard

“Ik bestelde deze wijn En Primeur bij Berry Bros. & Rudd. Deze importeur verkocht deze wijn als een kwalitatieve wijn voor een goede prijs. Het bedrijf stuurt afgevaardigden naar Frankrijk als de wijn klaar is om op het vat te gaan. Ze beoordelen dus al in een heel vroeg stadium of de wijn potentie heeft. 2009 was een uitmuntend jaar in de Bordeaux. Ik volg het speculeren hierover via deze importeur op socials. Dit hielp me over de streep om deze wijn in te kopen. Zo af en toe dronk ik wel eens wat Bordeaux, maar nooit eerder heb ik zoveel geld betaald voor een wijn als deze, maar hij is het meer dan waard. In mijn fantasie eet ik er nu een dikke 50 day dry aged rumpsteak van de Ginger Pig slager bij, van hier om de hoek.” 

Wijn van de Aldi vervoeren met buggy

Jens geeft aan dat dit een wijn is voor een speciale gelegenheid. We vragen hem waar hij normaal gesproken zijn wijnen vandaan haalt. Jens: “Eigenlijk overal wel. We kopen ook wel eens wat wijn bij de Aldi, daar hebben we onlangs nog een fantastische Crémant de Bourgogne ontdekt. Met de kinderwagen van Etta volgeladen, vervoerden we twee dozen van deze Crémant naar huis. Erg praktisch zo’n buggy.

Gebotteld en wel vind je Les Ormes de Pez uit Saint-Estèphe in nieuwere jaargangen o.a. bij Colaris b.v. Maar ook Gall & Gall verkoopt ‘m.  Je betaalt er dan wel wat meer voor dan Jens, die de wijn En Primeur kocht. 

Winemugs over de wijn: aanrader, zeker geen Frexit. Deze wijn houdt je wel even bezig dankzij de diepgang van fijne concentraties fruit en mineraliteit. Met dank aan de fluweelzachte tannines is de wijn tegelijkertijd soepel en elegant. Een dag later deed wat meer lucht ‘m goed, hij smaakte daardoor nog beter. Het is echt een mooie klasse klassieke wijn.

Foto credits: Rita Platts

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief