fbpx
 

Proeven uit een mok bij het befaamde wijnhuis Hugel

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/03/wijnsnob_winemugs_hugel_alsace_riesling-1280x852.jpg

De gein van wijn is onvoorspelbaar. Je schreeuwt hard van de pallets chardonnay af dat je dol bent op wijn met zuurtjes. Nog geen minuut later sneuvel je voor de charmes van het tegenovergestelde, oeps. Dag ober, dat heeft u goed voor elkaar! In je smaak zit herinnering, voorkeur en behoefte. Je bent een knappe dame of jongen als je daar houvast in vindt en niet door de mand vol flessen valt als men enthousiast reageert op een chardonnay, wanneer er sauvignon blanc wordt verwacht.

ABC – Anything But Chardonnay 

Ik ben uit voorzichtigheid en respect voor de druivenplukkers ook nooit lid geweest van de ABC-club (Anything But Chardonnay, en dus niet de Algemene Buggy Club). Smaak is zo veranderlijk, snel afgeleid en zo goed om de tuin te leiden. Door veel te proeven heb ik door de jaren heen voor mijzelf wel een opzetje gevonden om ‘mijn smaak’ te vinden. Het merendeel van de voorbereidende werkzaamheden bleken op mijn smaakpatroon niet in te werken zoals; je moet geen koffie drinken van te voren. Je moet licht mousserend water drinken. Zelfs een kopje bouillon zou helpen om je smaak te traceren. Oh ja, en vergeet het stukje stokbrood niet.

Hugel

Gek genoeg kwam ik op het spoor van smaak bij een bezoek aan de Famille Hugel (een befaamd wijnhuis in de Franse Elzas). Opa Hugel ging ons voor in de proeverij. Op een omgekeerd tonnetje als tafel stonden alle snuisterijen klaar om je smaak te zoeken. Water en brood (ook buiten gevangenschap verkrijgbaar). Bij gebrek aan voldoende wijnglazen gingen er mokken en melkbekers mee de proefkelder in. “Als je maar drinkt!” riep opa. Tot mijn verbazing zag ik opa steeds een buiten bereik van mij geparkeerd glas wijn pakken en een slok nemen na elke wisseling van de wijn. Mmmm.. U spoelt liever met wijn dan met water? “Ja, mijn eigen pinot blanc is voor mij de basis van elke proeverij; die ken ik beter dan het water uit de kraan en vertrouw ik meer dan welke neutraliserende opsmuk ook.”

Oude bekende?

Eenmaal terug in het restaurant waar ik al ruim 25 jaar als sommelier werk, bleef deze wonderbaarlijke proeverij van Hugel mij achtervolgen. Ik wilde ervan leren. Uiteindelijk bleek het spoelen met een slokje ‘bekende’ wijn ook voor mij de manier om van nul af aan te kunnen proeven. Klinkt gek, maar probeer het maar eens. De twijfel tussen chardonnay en sauvignon wordt al snel onder tafel gedronken wanneer je je smaak hebt gevat met een oude bekende. Voor mij werd het de dagelijks terugkerende ceremonie rond onwankelbare huiswijn, voor ik het onzekere pad van druivennat ging bewandelen.

Meer columns van de Wijnsnob lezen? Kijk hier.

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief