Winemugs is in Londen op 23 maart wanneer het anti-Brexit protest plaatsvindt. Ruim een miljoen mensen liepen mee onder de noemer ‘put it to the peoples march’. Het was een laatste poging om hun stem nogmaals te laten horen tegen de Brexit. Door de straten van Londen stroomde een blauwe zee van Europese vlaggen en spandoeken. Zelden hebben we het pro-Europese sentiment zo zichtbaar zien worden. Op de protestborden zagen we teksten zoals ‘pulling out never works, ask my dad’, ‘Ikea has better cabinets’ en ‘continental breakfast and not full English Brexit’. Kennelijk zijn de Britten ondanks de Brexit-malaise hun gevoel voor humor niet verloren zijn.
Onderweg naar Gordon’s Wine Bar
Dorstig en met pijnlijke voeten passeren we de grote trots van Londen ‘The Big Ben’, die ironisch genoeg volledig verstopt lijkt in de bouwsteigers. Naast het anti-Brexit protest bijwonen, is het bereiken van Gordon’s Wine Bar een doel van ons bezoek aan de stad. Geen bezoek dus aan de alom geprezen en gehypte Noble Rot bar, die overigens wél nog steeds hoog op de agenda staat. Gordon’s Wine Bar is een legendarische wijnbar in het hart van de stad. Samen met nog een miljoen andere mensen hunkerend naar een alcoholische versnapering, was het een tamelijke opgave om de bar te bereiken, maar het bleek niet onmogelijk.
Onthaasten in de kelder
Mensen met claustrofobie kunnen Gordon’s Wine Bar beter niet betreden. De karakteristiek gewelfde negentiende-eeuws kelder is krap en laag, maar ontzettend gezellig. Deze plek ademt geschiedenis, lampen zijn gedimd en de kaarsen branden aan de muur. Een betere plek om met je geliefde te winen vind je niet zo gauw. Winston Churchill heeft een ereplekje aan de muur en kijkt mee over je schouder. Het terras is gelukkig ruimtelijk genoeg, dus ook voor de mensen die minder diep in het glaasje willen kijken. Wat opvalt aan de wijnkaart is dat vrijwel alle wijnen per glas gelijk geprijsd zijn. Rond de zes pond stap je in, en vergeet niet om dat bedrag nog even om te rekenen naar euro’s. De prijs per glas is dus wel aan de hoge kant, maar voor Londense begrippen acceptabel. Ertegenover staan de royale kaasplanken die een bang for the buck zijn, zowel voor de Londenaar als de Hollandse kaaskop. De prijs van een glaasje wijn wordt zo weer aardig in balans gebracht.
Sherry up-and-coming?
Hier geen bier en cocktails, maar sherry. Een bijpassende sherry kiezen is bij Gordon’s doodeenvoudig. De sherry komt vanachter de bar vandaan, direct uit het vat bestel je een Oloroso, Amontillado, Manzanilla of een Fino. Kennelijk heeft sherry hier geen last van een suf imago, en vloeit rijkelijk. Nu in Nederland nog.
Geschiedenis
Terwijl je je in de gebogen kelder aan een houten tafeltje bevindt met kaarslicht, vergeet je even dat je in Londen bent. Het geluid van razende bussen, metro’s en toeterende taxi’s dooft net zoals het licht. Het verhaal van Gordon’s gaat terug naar 1890 en is naar verluid de oudste wijnbar van de stad. Kleine tip: zorg in de weekenden dat je voor vier uur ‘s middags je plekje hebt bemachtigd, want het wordt alleen maar drukker naarmate de dag vordert.
Na een glaasje merlot en een kaasplankje met gerookte geitenkaas en roquefort keren we terug naar ons verblijf richting Leyton, in het noordoosten van de stad. Als de Brexit-onrust achterwege is, keren we graag nog eens terug naar Gordon’s Wine Bar voor een glaasje Franse wijn. Of toch maar een Engelse bubbel?
Meer over ons bezoek aan Londen? Check het verhaal over Jens, Rita en Etta en de Bordeaux wijn die ze ‘en primeur’ kochten.
Fotocredits: Rita Platts & Flickr
Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.