fbpx
 

Bingewatch-wijn: Rioja Reserva

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/03/Paternina_Rioja_bingewatching_winemugs-1280x852.jpg

Het stormachtige weer van de afgelopen dagen vraagt om een plaid, bank, televisie (liefst met Netflix) en een wijn die ons kan bekoren. Een Rioja Reserva is een grote favoriet in onze splinternieuwe categorie ‘bingewatch-wijnen’ . Een weldaad voor op iedere grijze dag. Deze Rioja Reserva van Federico Paternina haal je bij de Appie. Zélfs bij de kleinere filialen ligt hij naar je te lonken vanuit het schap. Al snuffelend ontdekken we wat vanille, cederhout en kersen. Datzelfde proef je zodra je een slok neemt. Een kloppend plaatje want het is een wijn die smaakt zoals-ie ruikt. Erg prettig. Rijp genoeg, elegant en warm, met zo af en toe een fris briesje.

Nieuwsgierig naar de term ‘Reserva’ op het etiket? Lees dan verder.

La Rioja

La Rioja is een wijnstreek in het noorden van Spanje. De rode Rioja wijnen worden meestal gemaakt van verschillende druiven (ook wel assemblage genoemd). De allerbelangrijkste druif is de tempranillo. Een vroeg rijpende druif, die relatief vroeg geoogst kan worden (temprano!). Ook de druiven garnacha, mazuelo, graciano en viura willen nog wel eens opduiken in een rode Rioja.  

rioja reserva
Federico Paternina – Rioja Reserva van Albert Heijn

Betekenis Reserva

De term ‘Reserva’ vertelt ons iets over de duur van de rijping die de wijn is ondergaan in de eikenhoutenvaten en vervolgens op de fles. Dit zijn de termen die vastgelegd zijn in de Spaanse wet, van jong tot oud: Rioja Joven, Rioja Crianza, Rioja Reserva en Rioja Gran Reserva.

Joven
Joven betekent letterlijk ‘jong’. Deze jonkies hebben nooit of héél kort op hout hebben gelegen. Een jaar na de oogst zijn ze klaar voor verkoop. De Jovens zijn fruitig, fris en sappig.

Crianza
Na de Joven volgt de Crianza. Met deze wijn heeft de wijnboer al wat meer geduld. De wijn gaat pas in het derde jaar na de oost de verkoop in. In die tijd heeft de Crianza minimaal een jaar op hout gerijpt (zo bepaalt door de wet). De overige tijd rijpt hij op fles. De Crianza is vaak gunstig geprijsd en van doorgaans betrouwbare kwaliteit. De balans is vaak opmerkelijk goed bij deze wijn en ze zijn daardoor erg toegankelijk; geen overdadig eikenhout in de smaak en zachte tannines. De wijn kan wat lijken op een klassieke Cabernet Sauvignon.

Rioja Reserva
Dan nu de Rioja Reserva. De slow-mode gaat aan. De rode variant rijpt minimaal drie jaar en mag daarna pas de wijde wereld in. In die tijd heeft de wijn minimaal 12 maanden op hout gerijpt. Langer mag ook. Het zijn serieuze wijnen waar de wijnmakers in Rioja graag een stapje extra bij zetten; vaak laten ze deze wijnen nog langer ouderen dan wettelijk is voorgeschreven en het schijnt zelfs dat de betere druiven in deze wijn verwerkt worden.

Rioja Gran Reserva
Tot slot de Rioja Gran Reserva. Parels van uitzonderlijke oogstjaren. De rode wijnen zien pas vanaf het zesde jaar na de oogst het daglicht.

Benieuwd? Rioja wijnen zijn goed verkrijgbaar op de Nederlandse markt en in vrijwel iedere wijnspeciaalzaak ontdek je Rioja’s van Joven tot Gran Reserva. En met een beetje geluk tref je ook een fijn exemplaar in de supermarkt.

Wijn: Federico Paternina Rioja Reserva 2013, vekrijgbaar bij Albert Heijn voor €8,99.

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief