fbpx
 

Rimauresq: Côtes de Provence door een rosé bril

Rimauresq R duffort
rimauresq_cru_classé_cuveé_rebelle
provence_rose_cotes_wijn_wine
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
domaine_rimauresq_L1005604_cru_classé_rosé_côtes_provence

Winemugs is in de Provence ten zuiden van het plaatsje Pignans (departement Var). We gaan op de wijn bij een boegbeeld van de streek, Domaine de Rimauresq. Een van de weinige huizen in de Provence die over de Cru Classé status beschikt. Op deze stralende dag laat de verkoelende mistral wind het afweten, het is daarom bloedheet. Het proeflokaal is gevuld met senioren koppels uit Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn vaste klant en komen jaarlijks terug om de kelders van hun vakantieverblijven bij te vullen met Rimauresqs kwaliteits rosé’s. Opvallend, de rode wijnen lieten ze staan. Beatrice de PR-medewerker vertelt vol trots en enthousiasme over hun rode wijnen die een steeds belangrijkere rol spelen op het domein.


**Wijnnerd alert: pas op, dit is een wijn-inhoudelijk artikel**

Mister Pierre Duffort komt ons tegemoet lopen voor het proeflokaal, hij staat aan het roer bij Rimauresq. In voortreffelijk Engels staat hij ons te woord, verrassend. Hier geen Frengels; een combinatie van Frans en Engels veelal gesproken door traditionele Franse wijnboeren. Rimauresq is geen familiebedrijf meer, maar eigendom van een Schotse whisky distilleerders familie. Hier lijkt aan ambacht, toewijding en visie geen gebrek. Pierre nodigt ons uit om naar de wijngaarden te gaan waar we zelf zien dat een groot deel van de oogst het dit jaar flink te verduren heeft gehad. De oogst is bijna gehalveerd als gevolg van meeldauw, een ziekte die hier zelden voorkomt.

Côtes de Provence Cru Classé & R de Rimauresq Rouge
Mistral

Pierre: “De mistral wind is van groot belang in de regio. De invloed van de koude bergwind zorgt ervoor dat de temperatuur laag blijft tijdens de bloedhete zomers. De grond rondom ons wijngoed bestaat uit verschillende bodems, die maken het mogelijk om een grote variatie wijnen te produceren. We werken biologisch en het streven is om ook biodynamisch te gaan werken.” Inmiddels wordt bij Rimauresq ongeveer 50% rode wijn geproduceerd. En serieuze ook.  Dat zie je niet zo vaak in de Provence.
De rode wijnen die we proeven zijn karaktervol en elegant. Pierre vertelt ons dat de kwaliteit van het fruitige karakter voor 90 procent bepaald wordt in de wijngaard. Een gezonde bodem is een basisvoorwaarde om de planten vitaal te houden. Je kunt denken aan de wormen die de grond doorgaan en paden creëren voor water absorptie, erg belangrijk. Zo zijn er meer technische zaken waar hij uren over door kan praten.

Nieuwe houten vaten voor de rijping van de rode wijnen

Pierre: “Wijn is geen vluchtig drankje, het is iets wat je deelt met familie en vrienden.”

Lichte rosétjes?

Waarom rode wijn maken in een streek die bekend staat om zijn lichtroze rosé? Pierre: “Lichtroze rosé is een gehypte wijn en heeft geen bewaar potentie. Wij willen wijn maken die je ook kunt bewaren. Dat doen we ook met rosé. De Rebelle is een op hout gefermenteerde rosé met lange schilweking.  Rosé zoals het ooit bedoeld was en zoals ik hem zelf het liefst drink. Drink it as a wine, don’t drink it as a rosé.” De wijnen van Rimauresq kom je niet tegen in de supermarkt. Sterker nog, Pierre beweert dat als hij ooit zijn wijnen tegenkomt in de supermarkt hij ze direct weer zal opkopen. Pierre: “Dat zal vast een oude jaargang zijn die niet meer goed is. Dat gun je niemand en het is niet goed voor onze reputatie.”

Wijnliefhebber of niet, veel zaken zijn rosé in de Provence
Rosé liefhebber of niet, in de Provence ontkom je er bijna niet aan..
Natuurwijn

Pierre is niet gevoelig voor hypes. Zo hebben we het over wijnflessen die voorzien zijn van vegan aanduidingen. Dit zijn wijnen die geen enkele sporen van dierlijke producten bevatten. Die dierlijke producten zoals vislijm, eiwit of gelatine worden soms gebruikt om wijnen te klaren. Er is een bepaalde doelgroep die om deze aanduiding vraagt. Op het moment dat Pierre zijn handen vol uitgedroogd gras omhoog haalt begint hij ook over Natuurwijn. “Het is een bedachte term door conceptuele denkers die volgens mij niet in de natuur leven. Het impliceert dat reguliere wijn niks met natuur te maken heeft, wat volslagen onzin is.”

Pierre: “Natuurwijn is in feite een ander soort product omdat de mens niet tot nauwelijks ingrijpt bij de productie er van.”

Pierre Duffort tussen de nieuwe en oude houten vaten
Rampjaar

Over die natuur gesproken. 2018 was voor de hele Provence een rampjaar door de harde regen in mei. Voor het eerst in 30 jaar ontstond er meeldauw. De dichtheid van de schimmelaantasting was enorm, Geen kleine beetjes maar flinke oppervlakten. De mistral zorgt ervoor dat de planten drogen tussen de buien door, maar het bleef lang windstil waardoor de druiven werden aangetast. Inmiddels staan we al een half uur met een zijde van ons gezicht in de brandende zon te luisteren naar Pierre. Het stikt hier van de insecten en vogels. Een jagende roofvogel scheert zojuist over onze hoofden achter een duif aan. Pierre: “We hebben geen angst voor klimaatverandering want wij passen ons aan aan de natuur.” Hij wijst naar de groene omgeving en de bosrijke gebieden om de wijngaard die ontzettend veel zon geniet. Pierre: “We leren veel van landen uit de nieuwe wereld voor een hitteplan in de wijngaard. Het is een uitdaging om om te gaan met hitte. Zo hebben we grassoorten in de wijngaarden aangeplant die een stevigere bodem vormen. Dit voorkomt dat de aarde verzakt bij harde regenval. Ook houdt het de temperatuur in de aarde koeler.”

Omgang met de hitte is een uitdaging, grassoorten helpen daarbij
Andere druivensoorten

We lopen richting een wijngaard waar we druivenstokken zien met verband om de stam. Liggen ze in de lappenmand? Pierre legt uit: “We stekken sommige druivenstokken. Dit is een techniek die we over hebben genomen uit Zuid-Amerika. De onderste stok wordt verlengd met een stok van een ander ras. Dit is een zeer arbeidsintensieve ingreep. De oogst van de mourvèdre druif mislukt steeds vaker. Dat is een van de redenen waarom we meer cabernet sauvignon en syrah willen verbouwen voor rode wijn. Dit zijn rassen die beter bestendig zijn tegen de klimatologische wisselingen.” De zoektocht naar de juiste houtopvoeding heeft jaren geduurd om de rode wijnen meer balans te geven. Uiteindelijk is dat toch Frans eiken met een lichte toast gebleken. Het werk komt nooit af en het is een eindeloos proces. Pierre raadt zelfs zijn kinderen af om wijnmaker te worden. En ze willen het volgens hem ook niet, omdat ze bij hun vader zien hoe arbeidsintensief het is. 

Ondanks het harde werk, geniet Pierre gelukkig ook van wijn. Het liefst samen met zijn vrienden en familie. Pierre: “Wijn is geen vluchtig drankje, het is iets wat je deelt met familie en vrienden.” Zo is dat! Santé.

De wijnen van Rimauresq zijn verkrijgbaar bij alle wijnspeciaalzaken van Les Genereux waaronder Platenburg

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief