fbpx
 

Gastronomische Menetou-Salon van Pellé

henry_pellé_menetou_salon_sancerre
les bornes_vignes_ratier_pelle_menetou
domaine pelle menetou
henry_pellé_menetousalon_sancerre2
sancerre

Winemugs maakt een kleine Tour de France door Sancerre, Pouilly-Fumé en het minder bekende Menetou-Salon. We gaan deze keer op de wijn bij Domaine Pellé, een domein dat zichzelf al een paar decennia de power van de sauvignon blanc eigen heeft gemaakt. Terwijl we over de lage vlaktes langs de Loire rivier rijden zijn de druivenstokken nog in diepe winterslaap. Springlevend is een groep kraanvogels die over onze auto raast en in een nabijgelegen weiland neerstrijkt. Wat een prachtige verschijning zo tussen de kale wijngaarden. Naast sauvignon blanc kun je hier dus ook goed vogel spotten, maar we hebben een afspraak en moeten door.


**Wijnnerd alert: pas op, dit is een wijn inhoudelijk artikel.**

Stapvoets rijden we het klassieke Franse dorp Morogues binnen. Bij aankomst treffen we de wijnmaker Paul-Henry Pellé op de oprit bij zijn auto. Een hippe kerel met een baardje en wintermuts. Hij is druk in de weer met inpakken. Het lijkt alsof hij andere plannen heeft dan een rondleiding aan ons geven. Paul-Henry: “Ik kan jullie tot mijn spijt niet rondleiden. Mijn moeder Anne heeft mijn agenda niet goed bekeken maar ze zal jullie zo zelf op sleeptouw nemen. Ik vertrek morgen naar China voor de zaak.” Pellé heeft hier een afzetmarkt en wil de markt verder verkennen.  

“De eerste generatie Pellé’s wilde iets lekkers drinken bij de maaltijd op zondagen. Zo is hun wijn geboren” 

Zo moeder, zo zoon

Moeder Anne komt naar buiten en stelt voor om naar de cave te lopen. Het zonnetje schijnt en het liefst warmen we ons nog even op voordat we de ijskoude kelder in gaan. Naast de karakteristieke oude cave staat een enorme moderne aanbouw waar alle machines en opslag zijn gehuisvest. Bij de bottelmachine werken jonge lui die het duidelijk naar hun zin hebben. Hier gaat een extra beetje sfeer in de fles. Anne: “De eerste generatie Pellé’s wilde iets lekkers drinken bij de maaltijd op de zondagmiddag. Zo zijn we begonnen.” De wijnen waren in eerste instantie dus alleen voor eigen consumptie bedoeld. 

Haar zoon Paul-Henry is nu 32 jaar oud en net zoals zijn opa en vader opgegroeid in Morogues, niet ver van Menetou-Salon. Anne: “In 1980 ben ik met Eric, de vader van Paul-Henry getrouwd. Hij overleed in 1995 plots aan de gevolgen van een ongeluk en daarmee kwam de business tijdelijk stil te staan.”

Paul en Anne
Paul-Henry en moeder Anne in het zonnetje.

Kort na die moeilijke periode is er een wijnmaker Julien Zernott aangenomen om de taken van Eric zo lang als nodig over te nemen. In 2007 nam Paul-Henry op 22-jarige leeftijd het stokje over van Julien. Anne: “We hebben inmiddels een vast team gevormd, dat is fijn. Het is een hele verantwoordelijkheid om zo’n bedrijf alleen te runnen.”

Paul is enkele jaren na het overlijden van zijn vader de kneepjes van het wijn-vak gaan leren. Hij liep stage in de Beaune in Bourgogne bij een stel ervaren wijnmakers. Anne: “Daar heeft hij geleerd hoe je terroir-gedreven wijnen kunt maken. Dit wordt daar bijna religieus nageleefd.” In consumententaal betekent dit: een zo puur mogelijke wijn maken met respect voor de omgeving en natuurlijke omstandigheden van de wijngaard. 

henry_pelly_loire

Strak in het glas 

Dat een Menetou-Salon niet onder hoeft te doen voor een meer fameuze Sancerre wordt hier duidelijk. De terroirs hebben gelijkenissen met kalksteen, mergel en wat vuursteen. Tevens vind je er fossielen van oesterschelpen. Le Carroir is het enige perceel dat op vuursteen staat. Frisheid en genuanceerde minerale aroma’s zijn absoluut leidend in de wijnen. Qua smaaktype zijn ze nog strakker dan een gemiddelde Chablis wijn. Het extreem frisse karakter met een duidelijke minerale toets is overweldigend. Een duidelijke strakke signatuur.

Anne: “Het kan geen kwaad om onze wijnen een tijdje te laten liggen. Neem de Les Blanchais die jullie net proefden, die kun je gerust vijf jaar laten liggen.” We knikken simultaan terwijl onze mond tintelt van de zuurtjes. Deze elegante gastronomische wijnen vragen om mooie verfijnde gerechtjes. 

Ondertussen staan we te blauwbekken in de wijnkelder waar het slechts zes graden is. We proberen ons voor te stellen hoe we de wijnen zouden waarderen met een snuggie aan voor de open haard of op een zomers terras met een mooi visgerechtje. 

Anne voor de oude cave deur

Terroir-college

De proeverij bestaat voor een groot gedeelte uit een terroir-college van omgeving Menetou-Salon. Tot twee keer toe stappen we even naar buiten met het glas in de hand om naar een wijngaard te turen. “In en rondom Sancerre wordt de grond Terres Blanches genoemd. Menetou-Salon heeft veel kalk sediment uit de Jura tijd met schelpen. Waar moedernatuur stopt, begint ons werk” vertelt Anne. Op de landkaart aan de muur wijst ze de wijngaarden aan die gebruikt worden voor Les Bornés, ze liggen allen rondom Menetou-Salon. Mineraliteit is in dit geval dus geen mythe.
Vignes de Ratier is onze absolute favoriet. Deze wijn heeft een
voller karakter omdat de druiven op die plek in de wijngaard meer zonuren opvangen. De zuurtjes zijn daarom ook wat milder vergeleken met de andere wijnen.  

Pinot waar? 

Anne vervolgt het college en vertelt dat ze naast witte wijn ook rode wijn maken. Zoals de rode Sancerre ‘La Croix au Garde’ en de Menetou-Salon ‘Morogues Rouge’ waarbij de fermentatie en opvoeding plaatsvindt in houten vaten. Qua smaakprofiel vinden wij de rode Menetou-Salon overeenkomen met het frisse type Duitse pinot noir. We vragen Anne of ze zelf ook wijn drinkt van over de grens zoals spätburgunder. Hubrecht Duijker vertelde ons eerder dat veel Franse wijnboeren niet verder kijken dan hun eigen land(je). Anne: “Het liefst drink ik Beaujolais of Bourgogne, de rest vind ik te stevig. Ik drink eigenlijk alleen Franse wijnen.” Met die chauvinistische knipoog vertrekken we en krijgen onze favoriet uit de proeverij mee naar huis.

De kwaliteitswijnen van Pellé zijn o.a. verkrijgbaar bij Colaris B.V.


 Meer lezen over ons Loire avontuur?  Check alles wat je moet weten over Sancerre en Pouilly-Fumé hier.  

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief