fbpx
 

Alleen aan de grillo op Sicilië

cavagrande_winemugs
L1008537
L1008533_winemugs
cavagrande_winemugs
cavagrande_winemugs_sicilie_schedels
sicily_nature

Ontmoet Sarah, de Italiaanse versie van Pippi Langkous wonend op Sicilië. Winemugs verblijft met veel plezier in een van haar bijzondere accommodaties op de rand van natuurgebied Cavagrande. Sarah houdt van dieren. Ze heeft drie katten, twee honden, vier kippen, twee koeien (die rondlopen rondom haar erf) en een boel wilde vogels. Lees waarom ze zo’n fan is van de grillo wijn en waarom ze meer met dieren heeft dan vlugge mensen uit de stad.

Sarah beheert accommodaties voor haar familie en woont in een prachtig afgelegen groen paradijs. Noto is zo’n dertig minuten rijden van Cavagrande. Met de grote stad heeft Sarah niet veel affiniteit. Stadsmensen vindt ze vluchtig en gehaaid. Als ze naar de stad moet, is ze altijd weer blij als ze thuis bij haar dieren komt. Sarah: “Ik raak in de stad vaak overprikkeld. Al die indrukken vind ik overweldigend. Ik heb wel in de grote stad gestudeerd hóór. Londen ken ik goed en in Noord-Italië heb ik ook in steden gewoond. Ik heb mijn dosis wel gehad.” 

Villa Kakelbont

Het uitgestrekte terrein is een ratjetoe van accommodaties, planten, wildgroei en steenheggen. Schommels, hanglampen, windgongen onder veranda, schedels, plastic flamingo’s, fauteuils en bankstellen sieren haar woonerf. Haar huis heeft iets weg van Villa Kakelbont waar Pippi Langkous woonde. Sarah heeft ook wel wat weg van die Pippi met haar ruige looks en loslippige expressieve karakter. Vrijgevochten type die Sarah; iemand die haar eigen regels heeft op haar land. Dit geld overigens voor alle Sicilianen. Sarah: “Ik besef me dat dit het andere uiterste is van een drukke stad, het is niet voor iedereen. De natuur is hier de baas maar ik kan er goed aarden. De eerste maanden heb ik hier met een vriend gewoond maar die was al snel gevlogen,” vertelt ze lachend. “Of ik genoeg te doen heb hier? Ja, ik verveel me nooit. Kijk om je heen, ik beheer hier vier tipi’s, drie appartementen en een caravan.”

Mens, dier en natuur

Het verzorgen van de dieren kost veel tijd. Jaren terug  had Sarah ook een groentetuin met meer dan driehonderd planten maar dat kon ze niet meer onderhouden. Het was te arbeidsintensief. Sarah: “Kruiden en dergelijken pluk ik hier nog in het wild. Tijm, rozemarijn, wilde venkel en munt. Het groeit hier overal. Tevens heb ik een bron laten aanleggen voor bronwater uit de bergen. In het hoogseizoen heb ik hier een enorme doorloop van mensen.”

“It’s Sicily and we’re always on holiday you know…”

Haast kent ze niet: “It’s Sicily and we’re always on holiday you know…” Maar dat is volgens ons niet niet helemaal waar want we hebben haar rijstijl geobserveerd bij vertrek. Ze is een behoorlijke waaghals die in onmogelijke dalende kronkel bochten inhaalt. Met haar mond vol chips en de zak nog in haar had vertelt ze dat het Siciliaans autorijden een soort armpje drukken is. Wie beheerst de auto het beste? Macho’s zijn het en die laten graag zien dat ze de baas zijn. It’s Italy you know. De kans dat je op Sicilië een aanrijding krijgt is 50/50. Je bent gewaarschuwd. 

Grillo

Op Sarahs tafel staat een fles Grillo, een witte wijn van Sicilië. Ze drinkt op z’n tijd graag een wijntje, het liefst alleen. Deze wijn koopt ze omdat die biologisch is en een goede prijs- kwaliteitverhouding heeft. Sarah: “Goede wijn is niet duur op Sicilië. Zelfs in de lokale supermarkt vind je goed spul. Grillo is een frisse aromatische wijn.” Als ze voor rood gaat drinkt ze Nero d’Avola, tevens een wijn van Sicilië. Op de vraag of ze desondanks weleens met gezelschap een glaasje wijn drinkt zegt ze dat ze een scharrel heeft in Noto waarmee ze het prima kan vinden. Sarah:  “Zo nu en dan ga ik naar hem toe en bezoek mijn familie in Siracusa. Ik ben het gewend om alleen te zijn.” 

settesoli grillo

Het verblijf van Sarah bij Cavagrande staat op Airbnb en is een aanrader als je wilt ontprikkelen en vogelspotten. Let wel, je zit in de bergen, het kan erg koud worden. De huisjes zijn dan letterijk steenkoud. Warm tegen elkaar aankruipen dus.

Settesoli Grillo is in Nederland verkrijgbaar bij Albert Heijn voor 5,29

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief