fbpx
 

RYPP: Haantje de voorste met Chianti Classico

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/06/Alissa_Los_P5310038-1280x853.jpg

We schenken Alissa een glaasje rosé in van Hoeve Nekum. Ze kent het Limburgse wijnhuis want naast haar studie architectuur werkt ze bij Gall & Gall in Eindhoven, waar ze ook wijn van dit huis verkopen. Na een aantal jaar in de horeca gewerkt te hebben was Alissa op zoek naar iets nieuws en via een vriendin vond ze deze job. Ze deelt een stukje Chianti geschiedenis met ons dat ze recent opving in de zaak.

Bijverdienen bij Gall & Gall

Alissa: “Mijn liefde voor wijn is door mijn bijbaan enorm aangewakkerd en RYPP Wijnfestival is een leuke gelegenheid om mijn wijnkennis bij te spijkeren. Hoe meer je leert, hoe nieuwsgieriger je wordt. Ik geef niet alleen wijn en spijs advies op de winkelvloer, maar ook aan mijn vrienden. We organiseren regelmatig culinaire avonden, waarbij ik de bijpassende wijnen kies. Ik probeer mijn vrienden mee te nemen in mijn liefde voor wijn en wat de wijnwereld te bieden heeft. Erg leuk om mijn creativiteit hierop los te laten. Bij Gall & Gall leer ik het meeste over wijn. Een vriendin van mij werkte in een ander filiaal en tipte deze bijbaan. Ze vond een baan als verkoper bij me passen en ze had groot gelijk! Toen ik er net begon in de zaak kende ik alleen de druiven chardonnay en sauvignon blanc. Mijn collega’s weten echt veel en je raakt niet uitgekeken op de wijn. Er is zoveel!”

Haan op de fles

“Ik vroeg me altijd af waar die zwarte haan op de Chianti Classico flessen voor stond. Daarvoor moeten we flink terug de tijd in. Collega’s vertelden me dat er rond de middeleeuwen onenigheid was over de landsgrenzen in de Chianti Classico streek. Twee ridders van de aangrenzende stukken land uit Florence en Siena hadden onenigheid over het Classico gebied. Men besloot een wedstrijd te houden. Zodra hun hanen begonnen te kraaien mochten de ridders te paard vertrekken. Ze rijden elkaar tegemoet en op het moment van kruising zou op dat punt de landsgrens getrokken worden.”

“Erg fair was het niet want de ridder uit Florence speelde vals spel door zijn zwarte haan dagenlang uit te hongeren. Op de dag van de race kwam de haan uit de doos en begon veel eerder te kraaien zodat de ridder veel eerder kon vertrekken vanuit Florence. De haan uit Siena was lekker vetgemest om hem harder te laten kraaien, maar die had daar pas later in de ochtend zin in. De uitgehongerde haan was er veel vroeger bij. De grens van het Chianti Classico gebied was bepaald. Opmerkelijk toch?! Dit is hoe de zwarte haan het symbool van Chianti Classico werd, al heb ik mijn twijfels of het echt waar is.”

Chianti tip

Hoe dan ook, ik vind Chianti een erg mooie wijn om de avond mee af te sluiten. Ik heb de wijn wel moeten leren drinken, want in het begin was het niet echt mijn smaak. Het is een echte aanrader als je houdt van wijnen met verschillende lagen en een lange afdronk.

Wijntip: Piccini Chianti Classico 2016 is te koop bij Gall & Gall

(let wel, gall & gall heeft hun eigen twist gegeven aan het verhaal over Chianti Classico en de hanen, de waarheid ligt in het midden..)

Gun jij deze wijnlover het Wijnzinnige verblijf in Zuid-Limburg? Like, share, plaats een comment etc. bij de post op Facebook en of Instagram

Lees meer over de winactie!