fbpx
 

BIO en 100% Vegan: pure commercie?

//winemugs.com/wp-content/uploads/2020/03/wijnsnob_winemugs_bio_vegan_wijn-1280x852.jpg

Al ruim een kwart eeuw werkt onze wijnsnob als sommelier in een prestigieus restaurant in Amsterdam. Op een vrije dag dompelt hij zich onder in culinaire verwennerij. Rokkenjagen doet hij niet aan, wél koopjesjagen. In zijn tweewekelijkse column deelt hij zijn knowhow, tipt hij pareltjes van discounters en maakt hij de grond gelijk met verzuurde concullega’s: uiteraard volledig in stijl want een echte gastheer is altijd aan het werk.

De onvoorspelbare Corona Pandemie heeft de stekker uit alle wijnactiviteit getrokken. Ook voor de wijnsnob liggen de werkzaamheden als sommelier stil. Na twee dagen navelstaren en afkicken van een verslavend levensritme, begon de wijn toch weer te trekken. Dan maakt de wijnsnob een rondje langs de schappen. Hij komt in wijnkoopland de meest wonderlijke aanbevelingen tegen. De hysterie om het zuiverste van het zuivere meest verantwoorde druivenvergisting in het glas te krijgen is inmiddels doorgeslagen naar de commercie.

BIO-logisch?

Ik kom flessen tegen waar het woord BIO groot en vet op staat, maar vervolgens moet zoeken naar herkomst en druivensoort. Alleen maar omdat BIO verkoopt, tegen een verkapt schuldgevoel aan en met de schijn van zuiver zijn.  BIO verkoopt beter dan Roemenië of Chili. BIO verkoopt beter dan chardonnay of sauvignon blanc. BIO lijkt de associatie op te roepen metgezond’ en de garantie te geven dat je het lekker zult en moet vinden. Hoofdpijn zul je er niet van krijgen. Laten we die illusie nog verder uitbouwen met een BIOscoop, biBIOtheek (ja, waar je flessen wijn kunt lenen!) en BIOlogie om de wijnwetenschap een verantwoorde rafelrand te geven waar ons geweten genadeloos in kan worden ondergedompeld. Doe mij nog maar een BIO. O nee, dat kan nu even niet, er wordt niets geserveerd, en terecht!

100% Vegan en ook glutenvrij?

Dan denk ik dat ik alle aanbevelingen wel aankan en ontkrachten kan waar nodig. En dan staat er ineens een fles in de supermarkt met op het etiket ‘100% Vegan’.  Nou breekt mijn klomp én mijn glas.  Nog even en men noemt zwaar geoxideerde tot donkerrood gekarameliseerde rosé van tempranillo druiven  ‘geschikt in een glutenvrij dieet’.

Jaren terug maakte ik nog geintjes over de aanbeveling van huisartsen bij witte Moezel wijn: Trittenheimer Apotheke en Bernkasteler Doctor. Maar de pret vergaat me volledig bij de trieste aanbevelingen die huidige wijnmakers en verkopers bedenken om ons zonder recept aan de drank te helpen. De discussie over wijn en virusbestrijding eindigt ook al snel in het zwart-wit van liefhebbers ( verslaafden) en tegenstanders (gefeliciteerd dat u gestopt bent met drinken!).  Minder schande en schaamte bekruipt me dan weer bij de onweerlegbare vermelding op een etiket van ‘Limited Edition’.

Nog een flesje Château Cheval Blanc 1970

Alsof ik nu nog zou kunnen vragen aan Chȃteau Cheval Blanc om nog een beetje 1970 bij te maken. Zet de stal voorzichtig open. De paarden hebben heel lang stil gestaan. Eerst komt de mest, heel dik en smeerbaar en daarna de op ruige aarde gerijpte koffiebes en als hoogtepunt in geur het huppelende natte paard op je neus. In smaak blijft de wijn zich 3 uur lang positief ontwikkelen en verbreden, verdiepen. De paarden zijn vrij; los en dartelend als welopgevoede Lipizzaners op je tong. Wat een show.

De zweep er losjes over om de wijn in beweging en ontwikkeling te houden. Maar niet decanteren, laat de paarden maar op stal, enkel walsen bevalt het dansende sap al. Hebben die paarden koffie gedronken, of chocolade gegeten? De neus in de natte klei gestoken? Iemand heeft een compleet pakje boter door het druivenvoer heen geroerd. De stalgeur krijgt een vreemd soort aantrekkelijkheid in mijn laatste glas van dit prachtige hengstenbal. Doe mij nog maar een flesje. Oh nee, dat is er niet. En als het er al was, dan krijg ik het nu niet. Maar om van zo’n raspaard te kunnen genieten in de warme ambiance van een goed restaurant moet er toch een feest zijn dat terug moet keren.

Volgt u mij nog ?

Meer columns van de Wijnsnob lezen? Bekijk ze hier.

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief