fbpx
 

Kan ik mijn wijn bewaren?

Wordt mijn wijn beter als ik hem bewaar? Welke rode wijn wordt beter naarmate hij ouder wordt en kun je bewaren? Blijft die bubbel eigenlijk wel lang goed? En rosé moet ik direct opdrinken, toch? Winemugs geeft je in deze video handvatten over het inschatten van de bewaarpotentie van jouw wijn.

Veel wijn wordt gemaakt om snel te drinken, denk aan vrijwel alle wijn uit de supermarkt. Maar er zijn wijnen die beter worden naarmate ze ouder worden. Graag vertellen we je meer over hoe je zo’n bewaarwijn herkent en waar je op moet letten als je ‘m wilt wegleggen. Haal het beste uit jouw bewaarwijn en sla hem op de juiste manier op! Supermarkt wijn is ready to drink als je hem uit het schap trekt. Die wijn is direct “op dronk”. De bedoeling van de maker is dat je deze wijn binnen korte tijd na aankoop opdrinkt. Laat je die wijn langer liggen dan is de kans heel groot dat hij alleen maar minder wordt.

 

Wat is een bewaarwijn?

Simpel gezegd is een bewaarwijn een wijn die beter gaat smaken na een aantal jaren rijpen/rusten op de fles. Nu wordt het serieus!! Hij is niet gemaakt om jong te drinken en is in zijn jeugd te sterk en stroef van smaak. Niet alle bewaarwijnen zijn een succes maar als ze goed zijn gemaakt is de wijn smaakvoller en meer in balans. Je gerijpte wijn heeft een lange afdronk en zou zachter en complexer moeten smaken. Een lange complexe afdronk wordt gezien als een teken van kwaliteit door veel wijnkenners. Jonge wijn moet het van zijn frisse fruit hebben en is doorgaans minder complex en heeft een eenvoudige afdronk. Je zult vooraf moeten weten/bepalen of een wijn profijt heeft van het bewaren. De wijnmaker heeft dit namelijk al bepaald door enkele keuzes te maken.

redde pouilly fume
Deze Pouilly-Fumé, La Moynerie uit 2009 van Michel Redde. Top sauvignon blanc kan ouderen!
Waar moet een bewaarwijn aan voldoen?
  • Voldoende tannines en/of zuren (witte wijn heeft geen tot nauwelijks tannine en moet het van zuren en suikers hebben
  • Alcohol (vooral bij versterkte wijnen) en sulfiet (helpt bederf te voorkomen)
  • De kurk of draaidop moet geen fout hebben zodat de wijn oxideert of tca bacterie bevat
  • Soms is de wijn ongefilterd op fles gegaan, de wijnmaker doet dit soms met opzet om de houdbaarheid te bevorderen.

 

Hoe verandert wijn die oudert?

Bewaarwijnen worden zachter en ronder en minder streng. Tannines (die je mond het stroeve gevoel geven) worden zachter en de harde zuren milder. De wijn komt in balans en er ontwikkelen zicht extra aroma’s in de wijn. Denk aan hartige tonen in je wijn, aardse tonen, hout smaak raakt meer geïntegreerd met het fruit. De kleur verandert ook van fris rood naar oranje rood en soms tegen het bruin rode aan. Bij witte wijn zal de wijn een meer amber of goud achtige kleur kunnen aannemen. Bekijk en proef maar eens een goede riesling die lang in de kelder heeft gelegen.

 

Voorwaarden! Haal het beste uit je dure of goedkope bewaarwijn!

Wat doe je dan met een bewaarwijn? Zet je die bij je zakken chips en koekjes rechtop in de kast? Bewaar je hem tussen de aardappelen naast de schoonmaakmiddelen? 

  • Bewaar je wijn in een koele donkere kelder met een constante temperatuur. 
  • Een donkere ruimte zonder uv (licht) straling en met een goede luchtvochtigheid is belangrijk.
  • Je flessen moeten goed plat liggen zodat je kurk niet uitdroogt, zodra je hem gaat openen zet je hem een tijd recht op
  • Ook witte wijn bewaar je in de kelder en niet in de koelkast, zet hem pas koud als je hem wilt drinken
Ormes de Pez, St-Estèpe
Château Ormes de Pez 2009. Een Saint-Estèphe die na aantal jaren rusten op de fles fluweel zachte tannines heeft ontwikkeld.
Wanneer is mijn wijn op dronk?

In sommige gevallen wordt er netjes aangegeven of een wijn bewaard moet worden, je kan de wijnmaker zelf ook om advies vragen maar jij bepaald zelf uiteindelijk of je een wijn drinkbaar vind. Je kunt het alleen onderzoeken door de wijn te proeven en bijvoorbeeld ieder jaar een fles te openen als je een doos hebt gekocht van dezelfde wijn. Vraag vooral de mening en het advies van je gasten, ze zullen objectief zijn. Hopelijk kun je door onze tips ook een beetje inschatten of je wijn houdbaarheidspotentie heeft.

 

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Instagram
YouTube
Facebook