fbpx
 

Werkbezoek aan Chateau Amsterdam

esmee_langereis_winemugs
chateau_amsterdam_wine
chateau_amsterdam
riesling_chardo_chateau_amsterdam
chateau_amsterdam_city_wines_winemugs
chateau_amsterdam_winery_noord
chateau_amsterdam_winery_stad_druiven
chateau amsterdam city winery

Haastend op de fiets door de regen in Amsterdam om op tijd te zijn voor de oogst van de chardonnay. De spierpijn de volgende dag is een aandenken aan het harde werken. Dit is de realiteit van werken in een city winery. De eerste van Nederland: Chateau Amsterdam. City wineries zijn in het buitenland bekende hangouts maar hier is het vers van de pers. Tijd om dit fenomeen te ontkurken!

De deur is vandaag gesloten voor bezoekers omdat er keihard gewerkt wordt in de wijnmakerij. Afgelopen weken zijn de druiven per soort afgeleverd en die worden nu verwerkt. Eind september is hoogseizoen. Een paar kubieke liter most opkopen en die verwerken tot wijn is niet genoeg uitdaging. Nee, Chateau Amsterdam heeft haar eigen druiven uit heel Europa verzameld en wijnboeren gevonden die bereid zijn om hun biologische druiven te delen. Perfect als je geen wijngaard in je eigen tuin hebt liggen, laat staan in Amsterdam. Dan haal je de druiven gewoon naar je toe, toch?

amsterdam_winery_chateau

Ambacht op een industrie terrein

Het is een onwerkelijke waarneming tussen de opslagloodsen en autodealers; de geur van gefermenteerde druiven. Chateau Amsterdam vind je in Amsterdam Noord op een industrieterrein aan het IJ. Als twee verzopen katten vinden we een weg langs een partij kratten met druivenresten en omzeilen we de pompinstallatie op de grond maar net zonder te struikelen. De bedrijfshal ademt een urban sfeer en is een allegaartje van meubels, planten en beelden. Naast een paar wijntonnen staat een heftruck nog half verpakt in beschermfolie. Het is zondag en op het eerste oog lijkt het rustig. De open workspaces zijn leeg en de tafels en stoelen van de kantine staan er verlaten bij. Maar achter de containerdeuren die tot de wijnmakerij leiden horen we machines rinkelen. Daar gebeurt iets. 

chateau amsterdam, lucky lucy
Assistent-wijnmaker Arno & snuffelstagiair Sidney
Het is een kwestie van geduld

We treffen de wijnmaker Jos Harrewijn (it’s in the name) en zijn vrouw Rita. Ook de assistent-wijnmakers Arno Janssen en Esmee Langereis zijn in the house. Jos en Rita klinken niet bepaald als Amsterdamse locals met hun zachte g. Limburgs? Joa zeker. Het stel woont in een dorp vlakbij Gulpen. Hun twee zoons Remy en Deni zijn ook betrokken bij het het Amsterdamse chateau. Vader Jos is imker en vinoloog. Een paar jaar terug liep hij stage bij het tophuis Alois Lageder in de Alto Adige. Veel jonge oenologen in opleiding staan in de rij om hier aan de slag te gaan. De selectie is streng. Jos gooide zijn levenswijsheid in de strijd en had meer geluk. Zo werd hij direct toegelaten voor een stage. Daarover verbaast hij zich nog steeds. Jos ging weer ouderwets op kamers. Kosten en inwoning werden voor hem geregeld. Tijdens de stage kwamen alle facetten voorbij van het wijn maken. Zijn eerste dag werd hij direct teruggestuurd omdat hij veel te nette schoenen droeg. Toch maar die werklaarzen aan. Inschattingsfoutje. Wijn maken is hard werken.

chateau amsterdam city winery
Rita en Jos Harrewijn met hun magnum Lucky Lucy 
I have a dream

Jos had een doel. Samen met zoonlief Remy wilde hij een winery starten. Om zo’n droom waar te maken in Nederland moet je creatief zijn. De zuiderlingen vonden hun weg naar Amsterdam en in 2017 was de city winery geboren. Zo’n koppeling met het Amsterdamse leent zich uiteraard perfect als merk voor een city winery. Maastricht moet nog even wachten op Jos en zijn team. Dit keer een betere keuze dan Rotterdam? Wie weet. Bij zo’n urban wijnhuis horen wijnen met felgekleurde etiketten, een strakke huisstijl en pakkende namen. Die namen refereren met een knipoog naar het smaakprofiel. Denk aan Lucky Lucy. The Wild Horse en The Fat Lady Sings. Hier zal vast een dolle brainstorm aan vooraf zijn gegaan, jammer dat we die gemist hebben. De blauwe en witte druiven die het chateau gebruikt komen uit streken als Valencia, Alto Adige, Pfalz en Côtes du Ventoux (Rhône). Het duurde wel even voordat wijnboeren bereid waren om hun druifjes aan de familie Harrewijn af te staan. Na maanden lobbyen is het gelukt en zitten de eerste twee jaargangen in de fles.

chateau amsterdam city winery noord
Pronkstukken op een rij
Family affair

De familie Harrewijn doet het zeker niet alleen en krijgt veel hulp. Zo is Chateau Amsterdam uitgebreid met een hecht team. Sommige teamleden werken er fulltime, anderen hebben een baan elders en komen in hun vrije tijd helpen. Pure toewijding en liefde voor de wijn. De teamleden nemen ook weer familieleden mee. Zoals wijnjournalist en assistent-wijnmaker Esmee Langereis. Haar zestienjarige zoon Jip komt na vijven de wijnmakerij schoonmaken. Die wisselen elkaar mooi af zo. Omdat de druiven net binnen zijn, draait het team overuren. Het hardboard met personeelsplanning staat pontificaal in de kantine, beplakt met een janboel van post-its. Het personeel overlegt rond het bord en verdeelt er de taken op. Alles voelt hier gemoedelijk en aards.

chateau amsterdam city winery
Teamoverleg
Wijn maken of schoonmaken?

Als bezoeker van het chateau zit je ook niet stil. Zo kon je de afgelopen weken met blote voeten stampen in een bak met druiven. Doe je dat goed? Dan word je beloond met een glaasje wijn! Geinig, maar gelukkig is die knalgele wijnpers er nu ook bijgekomen. Wanneer we bijna zijn opgedroogd van de regen staat Esmee klaar met een tuinslang om twee tonnen uit te spuiten. We zoeken dekking achter de deur van de klimaatkamer. Die klimaatkamer stelt overigens niet meer voor dan een geïmproviseerde cabine van glas en hout waarin de houten vaten op gewenste temperatuur blijven. De recent aangeschafte mini amfoor is bedoeld om orange wine te maken. 

esmee langereis_hamersma_grote_kleine_wijngids
Esmee heeft plezier: niet borrelen maar poetsen

Wijn maken kunnen we na dit bezoek niet meer idealiseren. Je hebt er al snel professionele apparatuur voor nodig, niet goedkoop en die oneindig vaak schoon gemaakt moeten worden. Het schoonmaken lijkt zo’n beetje de grootste bezigheid vandaag. De mannen steken hun hoofden onder de wijnpers. Niet lullen maar poetsen is hier het motto (kwam die niet uit Rotterdam?). We hebben nog niks geproefd maar na enkele persingen krijgen we een vers glaasje troebele druivenpulp toegereikt. Het heeft op het oog meer weg van een Irish coffee dan vruchtensap. Zoet druivensapje met een fris zuurtje, de basis is er! 

Drie mannen temmen de druivenpers
Kom proeven

Terwijl de volgende schoonmaakronde van de pers wordt gestart, vertrekken wij – met een flesje Lucky Lucy onder de arm – door de stromende regen terug naar huis. Benieuwd naar de stadse wijn? Wij ook! Chateau Amsterdam organiseert met regelmaat proeverijen (op afspraak) met hun huisgemaakte wijn en aanvullende hapjes. Check hun website om te reserveren of koop gewoon een flesje Amsterdams druivennat. 

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Instagram
YouTube
Facebook