fbpx
 

Van kaarsenhouder tot een bruisend handboek

//winemugs.com/wp-content/uploads/2018/12/annewouters-1280x852.jpg

Wij spraken de altijd sprankelende Anne Wouters. Ze vertelt over de champagne die haar leven veranderde en haar boek ‘Bubbels’. Als bonus geeft ze een champagne tip voor de feestdagen. 

Instant-geluk

“Een vriend van mij vond in de bierbrouwerij waar hij werkt een bijzondere fles wijn. Bierbrouwerij? Ja je leest het goed. Het was een fles die in het oog sprong. Langer en breder dan normaal. Zelf geen liefhebber en thuis geen liefhebbers, dus schonk hij de fles aan mij. Mijn geluk, want het was een Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs uit 2004, een geweldige champagne. Deze vondst heeft mijn liefde voor bruisende wijnen aangewakkerd. In alle vormen. Van champagne tot cava en van crémant tot sekt. Fris en opwekkend, lekker bij bijna elk gerecht en elke gang, instant-geluk om van ieder gewoon moment iets bijzonders te maken. Ik kreeg het niet voor elkaar om de fles zomaar in de glasbak te kiepen en heb hem getransformeerd tot een kaarsenhouder. Hij heeft een mooi plekje gekregen in onze woonkamer.”

“De liefde voor mousserende wijn is daarna zo groot geworden dat ik een bruisend handboek ben gaan schrijven”

Bruisend handboek

“De liefde voor mousserende wijn is daarna zo groot geworden dat ik een bruisend handboek ben gaan schrijven samen met mijn buurman Ron Meijer. In die tijd was ik bijna klaar met mijn opleiding tot vinoloog. Coauteur Ron (ook groot fan van alles wat bruist) is een wandelende encyclopedie. Hij heeft een huis bommetje vol met wijnboeken.
In het boek ‘Bubbels’ laten we mousserende wijnen uit alle windstreken de revue passeren. De kenmerken, verschillen, de gebieden, hoe ze gemaakt worden, de belangrijkste producenten en – het leukst – de smaak. Maar ook geven we een duidelijk antwoord op vragen als ‘waarom is champagne duur?’ of ‘hoe herken ik de lekkerste fles?’ Gek genoeg bestond zo’n boek nog niet. Nu dus wel.”

Enorme klus

“We zijn super blij met het resultaat maar het was eens en nooit weer (haha). Wat een enorme klus! Met name het vergaren van gedetailleerde info, de trips naar gebieden en het uiteindelijke samenstellen en schrijven van het boek. Er is zoveel te vertellen. Die keuze wat je wel of niet vertelt is de grootste uitdaging. Een super leerzaam én spannend project. En die trips en ontmoetingen met wijnhuizen en wijnboeren, dat neemt niemand ons meer af. Het boek kreeg o.a. een review in NRC en mooi vijf sterren op Bol.com. Je merkt wel dat het een niche onderwerp is, wij wijnliefhebbers zijn maar een kleine groep, en zeker als je je dan ook nog beperkt tot mousserende wijnen. Maar daar komt vast verandering in, want hoe meer bubbelliefhebbers hoe leuker!”

Champagne tip
Bij het schrijven van een boek is het niet gebleven want Anne importeert inmiddels ook haar eigen wijnen, dit doet ze samen met haar man Frederik de Graaf. De eerste champagne die ze besloot te importeren is die van wijnmaakster Nina Dubois. Deze kalkrijke Grand Cru Champagne uit het dorp Avize heeft vier jaar op de fles gerijpt en is gemaakt van chardonnay druiven die afkomstig zijn van ruim 30 jaar oude druivenstokken. “Fris, rijk en krachtig. Een champagne die elk feest onvergetelijk maakt,” aldus Anne en Frederik. Dat belooft wat. 

Nieuwsgierig?  Voor €26,95 is Nina & Hervé Dubois Grand Cru Brut Reserve te koop in Zino’s Provisiekamer in Rotterdam of online via info@sektcompany.nl.

Het boek bubbels koop je o.a. bij de Bijenkorf voor € 24,99.