fbpx
 

Rondje van de zaak bij Château Neercanne

//winemugs.com/wp-content/uploads/2018/12/nadine_kerst1-1280x852.jpg

Winemugger Nadine deelt haar kerstherinnering aan een verrassend rondje van de zaak op tweede kerstdag in Limburg.  


Tweede kerstdag 

“Ik heb zin in koffie” zei mijn vader terwijl we op tweede kerstdag een wandeling maken in het Jekerdal bij de Sint-Pietersberg in Maastricht. Omdat de toenmalige vriendin van mijn vader in dit natuurgebied vroeger schaapsherder was, kwamen we er regelmatig. We zijn hier om mijn vriend (een eilander van Terschelling) ervan te overtuigen dat er dus écht heuvels bestaan in ons land en dat Limburg de mooiste provincie is van Nederland, oké afgezien van de vele rolluiken en Geert Wilders.

Koffie dus.. “Laten we naar Château Neercanne gaan” stelt mijn vader voor. Op tweede kerstdag spontaan een kop koffie drinken bij een sterrenrestaurant, dat kan alleen hij voorstellen. We hobbelen achter hem aan. Fanatieke kerstvierders zijn we nooit geweest, we houden het simpel en plannen zo min mogelijk.

Rondje van de zaak
“Helaas meneer we zitten helemaal vol”, zegt de gastheer tegen mijn vader. Terwijl we ons al omdraaien vraagt hij of we met hem meelopen. Hij neemt ons mee naar de naastgelegen mergelgrot waar de feestzaal, keuken en wijnkelder zich bevinden. In de wijnkelder heeft hij een plekje vrij. Omringd door prachtige wijnen die liggen te rusten in de uitgegraven delen van de muur kijken we naar de krabbels op de muren eromheen, er is nergens een onbeschreven plekje te vinden.
Mijn vader krijgt zijn koffie en voor mijn vriend en mij zet hij een geopende fles Valpolicella Ripasso klaar met wat te knabbelen. “Rondje van het huis” aldus de gastheer. Wat een lief gebaar. Waar in Nederland maak je dat nou mee? Die wijn smaakt natuurlijk top. Instant nostalgie en lekker nippen met de roze bril op. Tevreden en met het voornemen om eens terug te komen voor een lunch of diner, verlaten we het landgoed. 

Goede herinneringen blijven
Dat etentje is er (nog) niet van gekomen. Een paar maanden later hoorden we dat mijn vader ongeneeslijk ziek was en in diezelfde week brak er brand uit in de mergelgrot bij Château Neercanne. De gastheer, die tevens ook de directeur blijkt te zijn, zagen we in het nieuws voorbij komen. De volledige wijnvoorraad in de grotten was vernietigd. Ineens was alles anders dan die zorgeloze tweede kerstdag.
De kelder in de mergelgrot is gelukkig gerestaureerd en weer geopend. En voor ons blijven de goede herinneringen, het rondje van het huis bij Château Neercanne is daar een van. 

Wijn: Montresor Riserva Valpolicella Ripasso del Fondatore 2013