fbpx
 

4 redenen om Elena Walch te bezoeken in Alto Adige

walch elena
tramin_lunch_tip_walch
elena walch julia
elena_walch_tramin_brunner
elena walch per se

Op een snikhete dag rijden we met knorrende maagjes door de Alto Adige richting het wijnhuis Elena Walch in het plaatsje Tramin. De smaak van de teroldego druif hebben we nog in onze mond, want we komen net bij wijnhuis Elisabetta Foradori  vandaan. We hebben geluk, het wijndomein van Walch heeft ook een eigen bistro waar je uitgebreid kunt lunchen met de lekkerste wijnen van het huis. Het is een bijzonder wijnhuis vol historie. Niet voor niks worden de wijnen van de dames tot het summum van de streek gerekend. Lees waarom jij dit huis ook moet bezoeken! 


**Wijnnerd alert: pas op, dit is een wijn-inhoudelijk artikel**

Dochter Julia is onze gids. In de tijd dat wij er zijn, is Julia druk met het organiseren en plannen van de oogstwerkzaamheden. Op haar telefoon kan ze de weerstations in de wijngaarden volgen met een app. Zo kunnen ze de beste oogstmomenten bepalen. Julia: “Het is een hectische tijd. Na deze periode ga ik met veel plezier weer op pad om beurzen te bezoeken.” Ondanks de omvang en status van het bedrijf voelt het hier heel no-nonsense aan. Er wordt keihard gewerkt om aan de hoge kwaliteitsnormen te voldoen en iedereen is welkom.

De dames Walch laten niets aan het toeval over lijkt het, alles is tot in de puntjes uitgewerkt. De huisstijl is overal waar je kijkt stijlvol doorgevoerd. Elena Walch stond aan de wieg van de innovaties om de wijnen uit de geliefde Alto Adige naar een hoger niveau te tillen. Moeder Elena weet traditie te verenigen met hedendaagse moderne technieken. Samen met haar dochters Julia en Karoline vormen ze de vijfde generatie wijnmaaksters. Het is een heuse family affair en ze maken internationaal furore met hun elegante kwaliteitswijnen. 

elena walch lagrein

1. Heel veel wijn

Je kunt wijnen van bekende druiven bij Walch kopen zoals pinot grigio of pinot nero (pinot noir) maar voor de nieuwsgierige wijnscout heeft ze een aantal mooie autochtone druiven die authentieke wijnen opleveren zoals de lagrein en brunner. We mogen een mooie reeks wijnen van het huis proeven. De wijnen hebben een bijzonder frisse en zuivere signatuur, gebalanceerd en een langdurende verfijnde afdronk. Berekenbaar en tot de puntjes uitgewerkt. Ook met hun wijnen lijken de dames het niet aan het toeval over te laten. Goedkoop is een flesje van Elena Walch niet. Dat komt omdat het geen gemakkelijke streek is om druiven te verbouwen. Klimatologisch is het een uitdaging en de steile hellingen maken het de mens niet gemakkelijk. 

elena walch per se

2.Historische wijnkelder uit 1800

Een spectaculair onderdeel van een bezoek is de historische oude wijnkelder die in het gesteente is uitgehakt. De kelder staat vol klassieke grote houten vaten met handsnijwerk uit omstreeks 1869. 150 jaar terug zijn de ondergrondse gangen uitgehakt en sindsdien is de kelder gemoderniseerd en verbouwd tot wat het nu is. Walch bezit in de Alto Adige  de oudste en langst bestaande kelders uit de streek. Het is hier lekker koel en de luchtvochtigheid is hoog. Recentelijk zijn de vaten gereviseerd en futureproof gemaakt want eerlijk is eerlijk zulke klassiekers laat je niet verloren gaan. Hoe de moderne delen overlopen in dit oude deel van de kelder, is boeiend om te zien. Het lijkt een doolhof en voelt middeleeuws aan. Terwijl de gebruikte vaten worden schoongemaakt door stoomreiniging, ontstaan er stoomwolken die een spookachtig gordijn vormen door de hele kelder. 

elena_walch_oak_cellar_sudtirol

Als we naar het moderne deel van de kelder lopen dat gebouwd is in 2015 passeren we een strak gazon waar een geautomatiseerde grasmaai robot zigzaggend patronen maait.“Kennelijk is die ook een beetje oververhit”, grapt Julia.  De nieuwe fermentatie kelder is een hightech ruimte vol stalen tanks waar rode en witte wijnen worden vergist. Het staat in groot contrast met de oude kelder. Hele druiven en trossen worden vergist om heldere aroma’s, fruit en zachte tannines te onttrekken. De investering in een nieuwe kelder was noodzakelijk om de wijnen nog meer te verfijnen, met name voor de wijnen in het hoge kwaliteitssegment van Walch. 

3.Bistro, shop en rondleidingen

Bij Walch zijn ze ingesteld op gasten en vakantie vierende wijnliefhebbers. Je kunt een rondleidingen boeken door de wijnkelder maar ook kun je terecht bij hun Bistro ‘Le verre Capricieux’ met uitzicht op het meer van Caldaro. Op de kaart staan regionale specialiteiten en hun daarbij passende wijnen. Wij kozen voor de roze forel op zuur. Bij de bistro ligt ook hun boutique waar je terecht kan voor een proeverij.

Walch biedt verschillende rondleidingen aan via haar website. Een tour door de wijngaard met proeverij of een kelderbezoek inclusief proeverij behoren tot de mogelijkheden.

pinot grigio elena walch

4. Alto Adige op z’n best

Veel wijnen van Walch hebben een Vigna aanduiding, oftewel wijnen die top of the bill zijn. Vigna garandeert dat de bodemsamenstelling van de wijngaard uniek is en de klimatologische omstandigheden optimaal zijn. De druiven van deze wijngaarden worden alleen gebruikt voor single vineyard wijnen en dus niet vermengd met druiven van andere plekken. Walch heeft een aantal wijngaarden met deze classificatie waaronder Vigna Castel Ringberg en Vigna Kastelatz. Vigna Barleith is hun exclusieve wijngaard waar alleen pinot noir staat aangeplant. In Vigna Klughammer groeit pinot grigio en in Vigna Cashmere grotendeels gewürztraminer.

De wijnen van Elena Walch zijn in Nederland in veel wijnspeciaalzaken verkrijgbaar en online. 

winery walch alto adige
Aanzicht in Tramin

Wij proefden de volgende wijnen:
Gewürztraminer, VIGNA Kastelaz: mooie complexe wijn die zeer delicaat en stijlvol is gemaakt, klasse! Fris, tropisch fruit en op de neus een elegante parfum. Een gewürztraminer waar iedere wijnliefhebber voor op de knieën gaat.
Lagrein: een blauw druivenras uit Zuid-Tirol, afkomstig uit Val Lagarina in Trentino. Vermoedelijk is het een kruising tussen teroldego en een (nog) onbekend ras. Levert een aardse wijn met kruidig karakter en niet al te veel tannines. 
Bronner: deze druif levert een toegankelijke witte wijn op. Sappig en fruitig. Schijnt goed resistent tegen meeldauw te zijn maar is erg kieskeurig in het kiezen van zijn plek in de wijngaard.
Ook geproefd: Per Sé gemaakt van schiava (autochtoon ras dat grotendeels is verdwenen), Vigna Castel Ringberg sauvignon blanc,  pinot grigio, gewüztraminer, Ludwig pinot nero en de Cardellino chardonnay. 

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief

 

Instagram
YouTube
Facebook