fbpx
 

Betweterige obers

//winemugs.com/wp-content/uploads/2018/12/wijnsnob_inscgenken_restaurant-1-1280x852.jpg

Al ruim een kwart eeuw werkt onze wijnsnob als sommelier in een prestigieus restaurant in Amsterdam. Op een vrije dag dompelt hij zich onder in culinaire verwennerij. Rokkenjagen doet hij niet aan, wél koopjesjagen. In zijn tweewekelijkse column deelt hij zijn knowhow, tipt hij pareltjes van discounters en maakt hij de grond gelijk met verzuurde concullega’s: uiteraard volledig in stijl want een échte gastheer is altijd aan het werk.

Dag ober, dagober, dagobert duck

Je dag kan niet meer stuk als een goed glas wijn op het juiste moment ingeschonken voor je staat. “Dag ober, mag ik van u een glas Chardonnay en voor mijzelf iets soepels rood om mee aan te vangen? Merlot misschien?” Het is gemakkelijk en tegelijkertijd fantastisch, wanneer iemand weet wat zij of hij lekker vindt in druivenland. Zo probeer ik om binnen mijn charmante vriendenkring een favoriete druivensoort te koppelen aan een dierbaar iemand.

In sommige restaurants en cafés koppelen ze wijnen op hun kaart aan druivensoorten, andere zaken hullen zich in mystieke omschrijvingen of presenteren vol trots een pagina wijnen waar de minachting voor de ‘minder bedeelde kenners’ van af straalt. “Oh, weet u dat niet? Dat is een Chardonnay.” Met minder bedeelde gasten in wijnkennis om me heen zie ik dan vaak verhulde schaamte of joviaal gedrag naar de arrogantie van dagobert duck met de kurkentrekker toe. Stralend in macht en gezag, zelfs bereid om je nog een keer hun overmacht aan kennis van eigen terrein in te smeren komt HET glas dan binnen….

“Ober, mag ik de fles even zien?” Dit moet je de volgende keer ook vragen! Het kan soms even duren, maar het is goed voor je zelfvertrouwen om daarna iedereen achter de bar heen en weer te zien sjouwen en na het bekijken van vele flessen iets gevonden te hebben waar ook ‘Chardonnay’ op staat. Ach.. kennis.. De waarheid zit altijd in je glas en je smaakt liegt nooit. Wees de ober de volgende keer te slim af en vraag of er vanuit de fles ingeschonken kan worden aan je tafel.

Dag ober!