fbpx
 

Van Haïti terug naar de Loire

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/02/domaine_pabiot_pouilly-fumé-1280x851.jpg

We zijn in de Loirestreek, bekend van o.a. de Pouilly-Fumé wijnen. Op aanbevelen van de De Wijnwijven maken we een stop in het dorpje Les Loges, vlakbij het dorp Pouilly-sur-Loire. Les Loges ligt pal aan de Loire rivier. Eenmaal onder de spoorbrug door stap je terug in de tijd en vertraagt het levenstempo drastisch. Dit dorp bestaat uit welgeteld één straat, zoals zoveel klassieke Franse wijndorpen. Eenmaal uit de auto gekropen zien we een oud mannetje met een wandelstok oversteken. Voor de grap klokken we hem eventjes. Hij doet er bijna twee minuten over om van de ene naar de andere kant van de straat te lopen. Maar wacht, er is meer leven in het dorp…


**Wijnnerd alert: pas op, dit is een wijn inhoudelijk artikel.**

Onverwacht bezoek

Een jonge dame met een knalgroene trui stapt uit de deur van de cave waar we voor geparkeerd staan. Ze lacht naar ons en groet vriendelijk. Ze is wijnmaker op het domein van Dominique Pabiot. Nadine herkent haar van een recente foto van een wijnartikel. Ze stelt zich voor als Mallorie Pabiot, de dochter van Dominique Pabiot. Onze auto staat vrij asociaal geparkeerd voor de ingang van haar cave dus we vragen of het een probleem is als de auto hier blijft staan. “Als jullie bij mij komen proeven natuurlijk niet,” grapt Mallorie. Hoewel we eigenlijk op weg waren naar een ander wijnhuis, nemen we de uitnodiging van harte aan. 

Eigenzinnig en ambitieus  

We krijgen een korte rondleiding door de knusse wijnkelder en ze vertelt over het productieproces van persing tot botteling. In totaal maakt ze vier wijnen, allemaal Pouilly-Fumé. Een lekker overzichtelijk aantal. De druiven van verschillende percelen en bodems worden apart in de kelder vergist en voor sommige wijnen later geblend. De bodems waarop de druivenstokken groeien zijn voor de Pouilly-Fumé heilig.

pabiot pouilly fumé

Mallorie is 25 jaar jong. Vorig jaar is ze teruggekomen om bij haar vaders domaine te werken. Op een dag zal zij het roer overnemen. Haar broers en zussen hadden hier minder zin in. Voordat ze aan haar wijnavontuur begon deed ze veel aan ontwikkelingshulp en volgde een studie projectmanagement. In Rwanda, Kameroen en Haïti zette ze zich in voor duurzame energieprojecten. Afgelopen jaar heeft ze al intensief meegewerkt in het wijnbedrijf maar toen had haar vader Pabiot nog een flinke vinger ‘in de wijn’. “In 2019 kunnen jullie mijn eerste wijnen proeven,” vertelt Mallorie trots. Ze bruist van de energie en wil in de toekomst biodynamisch én biologisch gaan werken in de wijngaard. Haar vader heeft dit nooit geambieerd, maar geeft haar wel alle ruimte. De aanvraag van zo’n certificaat duurt ruim drie jaar.

Zo wordt proeven een heuse sport 

Inmiddels zijn we verplaatst naar een proeflokaal en zijn we niet meer alleen met Mallorie. Een stijlvol geklede Fransman van middelbare leeftijd met een zonnebril op zijn hoofd, staat naast ons aan de bar. Duidelijk een Parijzenaar, alleen een stokbrood onder zijn arm ontbreekt nog – later komt hij voorbij op Winemugs met een wijntip.

Terug naar de bar, waar Mallorie de smaak goed te pakken heeft. Met enthousiasme opent ze de vier wijnen van het domein uit 2017 en 2018. Als je de wijnen uit de verschillende jaren zo naast elkaar proeft kun je de nuances en verschillen goed proeven. Erg leuk dit. Zo wordt proeven een heuse sport. Een wijn smaakt elk jaar nét iets anders, dat heeft onder andere te maken met de weer omstandigheden. Denk aan een extreem hete zomer, zoiets heeft veel invloed op de ontwikkeling van de druiven in de wijngaard. We ruiken, walsen en proeven. De wijnen zijn droog maar ook gul en fruitig. Heel elegant. Wat ons vooral opvalt is dat de wijnen doorspekt zijn met een verfijnde florale toon. Alle wijn wordt koel vergist op roestvrij staal, dat zorgt voor de frisse sprankelende stijl weet Mallorie ons te vertellen. 

pabiot pouilly fumé

Pouilly-Fumé we nemen je mee

We eindigen met het het paradepaardje van Mallorie en haar vader. Deze wijn is gemaakt van het sap van de allereerste druiven persing en heet ‘ La Dentelle des Loges’. De smaak is zo evenwichtig en elegant, denk aan een koorddanseres die moeiteloos een extra sprongetje waagt in de lucht. We kopen een fles voor de terugweg. Pouilly-Fumé we nemen je mee!

De wijn van Mallorie en haar vader is verkrijgbaar in Nederland:  
Dominique Pabiot Les Vieilles Terres koop je voor € 15,95 bij o.a. Jos Beeres 

Weetje: Pouilly-Fumé wordt gemaakt van de sauvignon-blanc druif. Het zijn opvallend verfijnde wijnen afkomstig uit de Loire. Even ontleden: ‘Pouilly’ staat voor het dichtbij gelegen plaatsje Pouilly-sur-Loire en ‘Fumé’ verwijst naar de lokale naam van de sauvignon blanc druif, blanc fumé. De bodem waar de sauvignon-blanc op groeit bestaat grotendeels uit vuursteen. Mallorie legt ons uit dat deze bodem invloed heeft op het karakter van de wijn, zo is de geur licht rokerig oftewel ‘fumé’.   

Lees meer over onze Loire trip.