fbpx
 

Ongewenste blush: Asian flush

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/02/P7033702-1280x853.jpg

Dry January is achter de rug. Of toch niet? Lily treffen we bij Man met Bril Koffie bij de Hofbogen in Rotterdam. Zij staat vrijwel iedere maand ‘droog’. Niet omdat ze geen wijn lust maar omdat ze last heeft van ‘Asian flush‘, ook wel ‘ Asian Glow’ genoemd. Koffie dan maar. 

Ongewenste blush 

Opgezwollen ogen, blozen en de dag daarna het gevoel alsof ze is overreden door een vrachtwagen. Dit soort ongemakken krijgt Lily zodra ze alcohol drinkt. Ze wordt geteisterd door Asian flush. Een ongewenste blush die al verschijnt na het consumeren van een kleine hoeveelheid alcohol. “Zolang ik me kan herinneren ben ik allergisch voor drank en ik ben niet de enige in de familie,” vertelt ze. “Mijn broertje krijgt ook een hoofd als een boei zodra hij begint te nippen aan een alcoholhoudend drankje.”  

“Ik studeerde in Leiden en was lid bij de studentenvereniging Augustinus. Met mijn jaarclub ging ik vaak op stap. De pot werd met gelijke inleg gevuld maar na twee wijntjes was ik al compleet verzadigd. Toen ik nog vrijgezel was en zo nu en dan een date had, dronk ik ook nauwelijks. Dit resulteerde altijd in een zeer voordelig avondje uit. Een bijkomend voordeel voor mijn gezelschap,” vertelt ze lachend.  
 

Een traktatie

Kun je dan wel genieten van een glas wijn? “Één glas wijn is voor mij een traktatie. Geniet, maar drink met mate dus. Een wijn die ik regelmatig koop is de Chileense Sauvignon Blanc Reserva van Aliwen. Die was ooit in de AH Bonus en ik heb hem op die manier ontdekt. Thuis drink ik vrijwel nooit. Mijn vriend drinkt ook niet vanwege zijn gezondheid. In die zin vullen we elkaar mooi aan (haha). We trekken alleen een fles open wanneer we bezoek hebben. Én als we in de stad zijn voor een gezellige avond.”

Wijn: Aliwen Undurraga, Sauvignon Blanc, Reserva verkrijgbaar bij Albert Heijn

Over Asian flush:
Genetisch bepaald hebben 50 % van de Japanners, 35 % van de Chinezen, 40 % van de Vietnamezen en Indonesiërs een afwijkend ADH en ALDH-enzymsysteem. Bij Lily is dat ook het geval. Haar lichaam breekt daarom alcohol minder goed af.  Lees er hier meer over. 

Bron: Trimbos Instituut