fbpx
 

De ongeplande sabbatical van Joris Lutz #thuiswijn

joris lutz
arte latino cava brut
joris lutz cava

Veel mensen uit de culturele sector worstelen met de voortgang van hun professie, maar we komen óók creatievelingen tegen die zich makkelijk aan de situatie kunnen overgeven. De creatieve duizendpoot Joris Lutz is er zo een. Deze acteur en theatermaker is thuis een coronalied gaan schrijven en draait met weinig middelen zelf een videoclip in elkaar. De avondzon laat zich zien op de Kop van Zuid en de #thuiswijn in de hand van Joris vangt de laatste zonnestralen. Tijd voor een paar relativerende woorden van de Rotterdamse acteur.

Hoe beleefde jij afgelopen periode?
Ik ben iemand die doorgaans alles aanpakt en werkelijk alles leuk vind. Dat is ook mijn valkuil. Het levert namelijk weleens stress op en daar moet de rem op. Die kwam voor mij op tijd, dankzij corona. Ik zie hoeveel ondernemers en mensen uit het theatervak nu worstelen. Triest om te zien wat zo’n pandemie voor impact heeft. Ik zie het maar als een ongeplande sabbatical, om er zo een positieve wending aan te geven. 

Hoe ziet die sabbatical eruit?
Mijn agenda heb ik weggegooid. De Nacht van de Kaap in september zal mijn eerste project weer zijn. N
u is het tijd voor bezinning. Ik ben ook begonnen met het schrijven van muziek. Zo heb ik net een nummer gemaakt over corona en ben ik me aan het verdiepen in video montage, want ik wil een clip maken bij het nummer. Er zijn fantastische tutorials te vinden op YouTube. Het internet is een geweldige bron van lesmateriaal, als je maar weet wat je wilt leren. Een vakantie zit er nu niet in. Meestal gaan we op de bonnefooi, dus dat hebben we uitgesteld. Ik geniet nu intens van mijn eigen omgeving. Morgen wordt mijn zus 70. Daarvoor spring ik op de fiets naar Gouda. Ik zie dat echt als een uitje. 

Joris: “3 franc per liter kostte het en het smaakte fantastisch!” 

Wat drink je graag?
Dat hangt helemaal af van de situatie. Externe factoren spelen zo’n belangrijke rol in je beleving van iets. Bijvoorbeeld Retsina wijn vind ik in Griekenland heerlijk om te drinken, maar zodra ik het in Nederland drink smaakt het naar diesel. Op vakantie in Frankrijk gingen we vroeger met familie langs de boerenbond. Daar kon je wijn tappen uit de muur, die we overtapten in een plastic jerrycan. Er waren drie kranen voor rood, wit en rosé. 3 franc per liter kostte het en het smaakte fantastisch! Die juiste omstandigheden spelen een belangrijkere rol in de beleving van wijn. 

joris lutz cava

De cava die ik hier thuis heb staan is redelijk doorsnee, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Het gaat er om met wie ik de wijn ga drinken en op welk moment. Mijn vrouw Peggy en ik hebben deze fles in januari cadeau gekregen voor onze trouwerij. Dat was een bijzondere dag met een liefdesbekentenis in het bijzijn van vrienden en familie. In eerste instantie wilde ik een dikke Ruinart Champagne schenken, maar dat loopt al gauw op in de kosten. Het is uiteindelijk ook een cava geworden. Die paste er geweldig bij die setting. Lag dat aan de wijn? Of aan de perfecte omstandigheden? Vertel het me maar. 

Joris: “Retsina wijn vind ik in Griekenland heerlijk om te drinken maar zodra ik het in Nederland drink smaakt het naar diesel.”

Ben je een fijnproever?
Als een wijn echt goed is, dan proef ik dat natuurlijk wel. Neem nou een Meursault die ik recent mocht drinken bij een vriend. Zo’n wijn geeft je echt een klap in je gezicht en schiet je zo de ruimte in. Je betaalt ervoor, maar je krijgt waar voor je geld. Tegelijkertijd geloof ik dat je moeite moet nemen om te zoeken naar de juiste wijn, zoals je ook op zoek moet naar verse ingrediënten of een goed restaurant. Mij maak je minder blij met een avondje fine dining. Ik verlang naar de boerenkeuken zoals je die in Frankrijk tegenkomt. Verse ingrediënten, eenvoudige bereiding en stevige porties.

Waar ben jij straks weer te vinden als de restaurants weer opengaan?
In Rotterdam kom ik graag bij Mangiare, De Kleine Ondeugd of Deli Bird. Tegelijkertijd kan ik ook intens genieten van een friet stoofvlees en bier bij de Ballentent aan de Maas. In het hogere segment kan ik De Keuken van Floris ook waarderen. 

arte latino cava brut

Wijn: Arte Latino, Cava Brut. Te koop bij Bovino 

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief