Op uitnodiging van Bovino bezoeken we in juni de Apostelhoeve, het oudste wijnhuis van Nederland. Het is brandend heet in de wijngaarden van de familie Hulst. Zoon Robin staat ons bij. We smelten letterlijk en figuurlijk weg in de zogenaamde babykamer van de nieuw aangeplante viognier planten. Viognier in Nederland.. je zal een engel op je schouders moeten hebben om dat voor elkaar te krijgen, maar de stijgende temperaturen van tegenwoordig geven kans van slagen. Robin en zijn jongere broer Gilbert nemen ons mee voor een rondleiding door de wijngaard.
Oudste wijnhuis van Nederland
Het domein van de Apostelhoeve bevindt zich op de Louwberg, met uitzicht op het prachtige Jekerdal en de stad Maastricht. De apostelen zenden tegenwoordig geen evangelische discipelen meer uit, maar maken in plaats daarvan frisse kwaliteitswijnen. Grootvader Hulst zag het licht eind jaren 60 en werd gedreven door een flinke dosis praktisch geloof in eigen kunnen. Hij ruilde zijn appels, peren en kersen in voor druiven. Voortschrijdend inzicht? Waarschijnlijk wel. In 1976 resulteerde dit in de eerste wijn van de Apostelhoeve op de markt. Het Nederlandse wijnhuis was geboren en kon rekenen op een warm onthaal. De apostelen hebben flink van de aandacht geprofiteerd en ze pionieren erop los. In landen als Frankrijk zullen ze hier een beetje om gniffelen, maar de Apostelhoeve pakt het serieus op. In Nederland en in de regio Limburg hebben ze een duidelijke voortrekkersrol.

Traditie en frisse wind
Inmiddels klopt de derde generatie aan. De twee kwieke Limburgse zonen van Mathieu Hulst lijken de braafste jongens van de klas, maar ze barsten van de energie, frisse ideeën en zijn niet bang om te experimenteren. De tradities van opa Hulst en de katholieke achtergrond van het huis, dragen ze met trots en respect uit. Robin en Gilbert wonen allebei op het terrein van de Apostelhoeve. Gilbert zit in zijn laatste jaar Facility Management en Robin werkt fulltime in het wijnbedrijf. Na zijn afstuderen zal ook Gilbert aansluiten bij het bedrijf. Hij bereidde zich al voor door stage te lopen bij Bovino kwaliteitswijnen.
Klassieke druiven met moderne twist
De eerste wijn van opa Hulst is gemaakt van de Auxerrois druif. Sindsdien is er veel veranderd. Zo oogsten ze toen nog in oktober. Tegenwoordig zijn de druiven in september al klaar voor de pluk. De klimaatverandering heeft de afgelopen jaren veel goeds gebracht voor de Nederlandse wijn. 2018 was een uitzonderlijk goed jaar en 2019 was zelfs nóg beter. Dan bof je op het hoogste puntje wijngaard van Nederland. Hoe het voor 2020 uitpakt, is nog even afwachten.

Bij onze buren in België wordt de klimaatverandering ook met beide handen aangegrepen. Zo zijn ze daar zelfs begonnen met het aanplanten van tempranillo en Albariño, vertelt Robin ons. Dit ziet hij voorlopig niet gebeuren bij de Apostelhoeve. Het wijnhuis heeft nu zo’n 14,5 hectare grond en verbouwt 4 druivenrassen: müller-thurgau, auxerrois, pinot gris, riesling. De viognier is de vijfde druif in de maak. De familie Hulst heeft bewust gekozen voor klassieke druiven. Viognier is geen gemakkelijke druif, maar door de toenemende zonuren durven ze het avontuur aan.
In 2002 verscheen de bekende en geliefde Apostelhoeve Cuvée XII. Het prestige paardje van het wijnhuis dat zich typeert door zijn opvallende fles en luxe felgekleurd oranje etiket. In 2018 verkochten ze er maar liefst 48.000 flessen van. Het is een volwassen wijn, verfrissend en aromatisch tegelijk.
Hitte bestendig?
Wat doe je om die druivenplanten te beschermen tegen zulke hitte zoals vandaag? Robin: “We snoeien heel laat want de bladeren beschermen de druiven tegen de zon. Met name de riesling is hier gevoelig voor. Toch moeten we op een begeven moment ontbladeren, zodat de druiven kunnen wennen aan het zonlicht en alle energie van de plant naar de druiven gaat.” In de wijngaard, en met name in de babykamer van de viognier, waren veel zorgen. Sinds maart had het er tot vorige week niet geregend. In de BOB (Bijzonder Oorsprongs Benaming) Mergelland staat gelukkig dat irrigatie (bewateren) is toegestaan. Vader Mathieu Hulst is de voorzitter van de BOB delegatie Mergelland. Die mergelgrond geeft de wijn het typische minerale karakter. Meestal na een meter graven kom je bij deze bodemsoort uit, het bevat een koolzuurhoudend molecuul. Dat verklaart wellicht de lichte ‘spritz’ in de wijnen.

Moderne snufjes
We worden rondgeleid door de kelder en stuiten op een hypermoderne machine die de wijn kan klaren en filteren. Het apparaat was een flinke investering maar zorgt er ook voor dat minder wijn verloren gaat. De machine is gebaseerd op een techniek die al lange tijd werd gebruikt in de medische wereld om bloed te filteren. Het apparaat bespaart de familie Hulst veel tijd. Ze lijken dol op deze moderne snufjes. De oogstmachine is ook super geavanceerd en kan selectief oogsten middels een vooraf ingestelde trilstand. Het lijkt op een monstertruck maar in plaatst van dingen plat te walsen is het apparaat juist in staat heel selectief te rooien en de krenten uit de pap te vissen.
Wijnen
De sfeer zit er goed in. Na de rondleiding komen we als uitgedroogde botrytis druiven in het gloednieuwe proeflokaal waar we uiteraard gaan proeven en verkoeling zoeken. De wijnen van de Apostelhoeve zijn perfecte dorstlessers. De müller-thurgau is eigenlijk alles waar je naar verlangt als je ze al ziet vliegen door uitdrogingsverschijnselen. Dat is dus de beste start.
Hier volgen beknopte proefnotities van de wijnen:
• Apostelhoeve Müller-Thurgau 2019
Deze is beter dan 2018 volgens Robin. We proeven groene licht rijpe tonen van appeltjes, kalk tonen, groen en rijp, citrus, bloemig. De wijn heeft ook een lichte koolzuur belletjes. Het is een fragiele frisse wijn die goed bij lichte gerechten gaat, je uitsloven met zware sauzen is niet aan te raden. Hij gaat fantastisch bij bijvoorbeeld. mosselen, maar houd de bereiding dus simpel. Een sappige en opwekkende wijn!
• Apostelhoeve Auxerrois 2019
Dit is de druif waar de familie Hulst het langst ervaring mee heeft. Een zuivere en strakke wijn en de wijn waarin ze zich willen blijven ontwikkelen. Qua smaakprofiel noemen wij het vaak een pinot gris light. Hij heeft ook dat lichte koolzuur belletje met mineralige tonen en goede lengte. Een frisse en strakke stijl.
• Apostelhoeve Cuvée 2019
De Cuvée is een samenstelling uit 30% pinot gris, 40% müller-thurgau en 30% auxerrois. We proeven rinse appeltjes, fris fruit, bloemige tonen, wat perzik, kamille, en honing tonen. Voor Hollandse begrippen heeft de Cuvée een rijpe stijl met een breed aroma pallet. De wijn voelt op de afdronk wat plakkerig in de mond, zodat je er bij iedere slok lang van kan nagenieten.
• Apostelhoeve Riesling 2019 en Apostelhoeve Riesling 2010
Delicate riesling met een restzoetje. Lang niet zo beendroog als de Duitse stijl riesling. Dorstlessend, citrus tonen, licht tropisch en zuiver. Dat de riesling kan ouderen bewijst de editie uit 2010 die we ook proeven. Een rijk notig karakter heeft zich ontwikkeld op de neus en de goudgele kleur verklapt het belegen stadium. Hij heeft een lichte petroleum geur en smaakt in de mond zeer aromatisch en ontwikkeld. Een veelbelovende wijn!
• Apostelhoeve Pinot Gris 2019
Tropisch fruit van peer, ananas en mango. Rijk en fris glas. Slank en dorstlessend met een rijp randje. Perfect voor de droge mond op het terras en daarna ook bij de maaltijd.
• Apostelhoeve Pinot Gris 2019 met houtrijping
Volgens Robin is het en wijn die geïnspireerd is op de Bourgogne stijl van vat lagering. We ruiken in het glas toast en gebrande koffiebonen, wat vanille en ananas. Geen heilig wonder want deze wijn is 9 maanden voor 30% op nieuw eikenhout gerijpt. Tel daar een wekelijks battonage bij op (doorroeren van de gisten) en je krijgt een krachtige wijn die gastronomische breed inzetbaar is. Een leuk experiment. Het hout is bepalend, toch blijft de wijn nog elegant en dat is knap. We hopen dat de jongens in de toekomst meer van dit soort verrassingen voor ons in petto hebben.
Wijnen: Deze zijn o.a. te koop bij Bovino
Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.