Door te overnachten op de camping houd je geld over om extra veel wijn te kopen. Hier zitten we met onze vangst van de dag, gehaald bij lokale wijnboeren uit de omgeving van Patrimonio. We proeven Corsicaanse pareltjes in onze luie campingstoel. Dit is tevens een hele sociale bezigheid want met geopende flessen op tafel maak je in razend tempo vrienden op de camping, altijd leuk!
Wat is ons tot nu toe opvalt aan de wijn:
Bio = logisch
Veel wijnen zijn biologisch gemaakt. Dat betekent dat er zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gebruikt in de wijngaard. Het Corsicaanse klimaat werkt goed mee: veel zon en wind.
Rosé is hot
Met name in het noorden van Corsica maken ze veel Rosé. Het lijkt erop dat invloeden van de Provence zijn overgewaaid, in ieder geval naar dit deel van het eiland. De Corsicaanse rosé die wij dronken is kruidig en had soms een subtiele ziltige ondertoon.
Aan de dure kant
De wijn is hier vrij prijzig, ook de instappers van de supermarkt. Van lokale boeren horen we dat het eiland dunbevolkt is en arbeidskrachten daarom schaars zijn en dus duur. De jonge generatie vliegt vroeg uit naar het vasteland. Slechts heel af en toe verhuizen jongeren naar Corsica zoals Marvin & Diana.
Weinig hout
Corsicaanse wijnmakers gebruiken zelden houten wijnvaten om hun wijnen op te voeden. Voor witte wijnen en rosé niet zo gek, maar bij rode wijn minder gebruikelijk. De wijnboeren gebruiken tanks van staal of cement. Het achterwege laten van hout zorgt er – voornamelijk bij rode wijn – voor dat de frisheid en het fruitige karakter meer spreekt. Houtlagering brengt doorgaans meer diepte en aanvullende aroma’s met zich mee die een wijn wat complexer maken. De rode wijn die we proefden uit Patrimonio heeft een bijzondere frisheid, met voldoende structuur en mooie tannines. Een hele stoere wijn.
Vermentinu en muscat
De meest voorkomende druif voor witte wijn is de vermentinu (vermentino) die frisse witte wijnen voortbrengt. Een wijn zonder toeters en bellen en lekker als aperitief. Muscat is de andere druif voor witte wijn en overduidelijk de meest uitbundige van de twee. De muscat wijnen die we dronken in Cap Corse en Patrimonio zijn floraal, zoet en gul geparfumeerd. Plaats haar gerust in het ‘dessertwijn hokje’. De muscat (ongeacht waar ze vandaan komt) herken je goed omdat ze zo duidelijk naar druif smaakt.
Lange wijngeschiedenis
Corsica heeft een hele lange wijnhistorie. Zo was de AOC Patrimonio één van de eerste appelaties voor kwaliteitswijn.
Op de campingtafel staan wijnen die we zelf bij de wijnboer kochten. Vanuit huis een extra flesje kopen wordt lastig. De wijn is slecht verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Zonde! Corsicaanse wijnen zijn bijzonder fris en elegant in vergelijking met andere zuid mediterrane wijnen. De rode wijnen hebben Italiaanse karaktertrekjes, zonder het strenge randje. De invloeden van Zuid-Frankrijk zijn ook duidelijk aanwezig. Logisch want Corsica ligt in het meest zuidelijke puntje van Frankrijk – hoewel de namen van de lokale druiven als nielluccio en sciacarello anders doen vermoeden. Reden te meer om Corisca zelf te gaan ontdekken!