Dit koppel vormt de organisatie van RYPP Wijnfestival, het – tot nu toe – enige wijnfestival van Rotterdam. We treffen Mike Schelling en Barbara Haverkamp op hun kantoor in De Achtertuin. Na twee succesvolle edities van RYPP in 2017 en 2018, volgt nummer drie eind deze maand van 31 mei tot en met 2 juni. We belanden middenin de proeverij voor de wijnselectie van het festival, kunnen we meteen even mee slurpen. Mike en Barbara zijn niet alleen partners in wijn, maar ook in de liefde. Hoe blijft de relatie van deze twee wijnbobo’s bruisend zonder al te veel gebroken glazen? En hoe behouden ze de juiste zoet-zuur balans tussen werk en privé? Winemugs gaat tot het gaatje van het vaatje voor de sappige antwoorden.
Ondergedompeld in de wijn
Barbara was al werkzaam in de wijn met haar project ‘De Wijnwijven’ toen ze Mike ontmoette. Ze nam noob Mike mee in dit avontuur en besmette hem met het zogenaamde ‘wijnvirus’. Het wijnvirus is een veelgebruikte term door mensen met ambities in de wijnwereld valt ons op, maar dat terzijde. Barbara: “Omdat Mike marketeer is, was zijn hulp bij mijn activiteiten van De Wijnwijven erg welkom. Hij is me daarna ook gaan helpen met proeverijen en ik nam hem mee naar allerlei wijn-events, waardoor hij soort van mijn wijnbitch werd,” ze lacht hard terwijl Mike zijn wenkbrauwen optrekt. Barbara: “Tijdens een avondje kroegentocht schetsten we het idee voor een Rotterdams wijnfestival op een bierviltje, zo is RYPP ontstaan.”
Communiceren als een randdebiel
Inmiddels werken de twee ruim drie jaar samen. In die tijd kregen ze ook een kindje. Het werk is vergroeid geraakt met het privéleven van het stel, logisch ook. Mike: “Het is een zegen dat we elkaar door en door hebben leren kennen, waardoor alle façades weg zijn. In drukke periodes kun je gewoon communiceren als een randdebiel. Je begrijpt elkaar direct.” Barbara bevestigt dit en voegt toe: “Soms voelt het alsof we al tien jaar een relatie hebben omdat de afgelopen jaren zo intens waren. Het is fijn dat we aan elkaar gewaagd zijn. Soms resulteert dat in hevige discussies, maar zo houden we elkaar scherp.” De intensieve samenwerking zorgt ervoor dat de werkgerelateerde brainwaves dag en nacht door blijven stromen. Mike: “Hoe je het ook wendt of keert, het gaat altijd over werk. Natuurlijk hebben we ook een normaal leven, maar je dwaalt snel af omdat het werk ook een wezenlijk onderdeel is van ons gezamenlijk leven. Ik zou niet anders willen.”
Barbara: “Ik nam hem mee naar allerlei wijn-events waardoor hij soort van mijn wijnbitch werd”
De tortelduifjes zijn uiteraard ook grote wijnliefhebbers. Het is dan ook gemakkelijk voor te stellen dat de link met werk zo is gelegd tijdens het nippen aan een glaasje wijn in ontspannen modus. Barbara: “We doen wel eens een poging om het gescheiden te houden, maar wijn-gerelateerde aangelegenheden zijn verweven met ons hele leven.”
Liever thuis genieten dan in de kroeg
Naast de operationele werkzaamheden die bij de organisatie van een festival komen kijken, hebben ze hun wijnkennis flink bijgespijkerd via gevorderde wijncursussen. Mike: “Voordat ik Barbara ontmoette was carmenère mijn favoriete wijn, ik bleef in het veilige hokje hangen door altijd dezelfde wijnen te halen en ik dronk ze bij alles (haha). De afgelopen jaren ben ik me er veel meer in gaan verdiepen en dan ga je van instappers naar klappers.” Barbara lacht hem toe: “ Jaja Mike weet nu ook iets van wijn en hij heeft een héle dure smaak. Dit heeft er wel toe geleid dat we ons tegenwoordig een hele zaterdag vermaken door te fantaseren over welke wijn we gaan openen. Een Brunello uit 1998 bijvoorbeeld. Je kan een avondje op stap gaan en dan drink je ook voor 40 euro aan drankjes weg. We halen dan liever echt een goede fles en genieten thuis als de kleine meid op bed ligt. Een goed avondje naar de kroeg wordt op z’n tijd ook nog wel gewaardeerd hoor.”
Water bij de wijn doen
Zijn dure smaak wordt niet met iedereen gedeeld, vertelt Mike. Tijdens een wijnfestival kun je niet alleen wijnen schenken die je zelf als organisator lekker vindt. Barbara: “Als je het voor iedereen leuk wilt blijven houden, moet je zeker niet doorslaan in het hoge segment. Bij iedere wijnbar is een instapwijn, een middenmoot en een knaller waar mensen meer aan uit willen geven.” RYPP streeft ernaar om een zo breed mogelijk (wijn)programma aan te bieden: een proefpaviljoen voor verdieping, verschillende wijnbarren, met veel met aandacht voor gastronomie. Naast concessies op het gebied van wijn wordt er op operationeel gebied ook regelmatig noodgedwongen water bij de wijn gedaan. Mike: “Het concept zoals wij dat voor ogen hebben wordt doorgaans tot 70 procent gerealiseerd, de rest wordt medebepaald door externe krachten zoals gemeenten of de beperkingen van de locatie. Je wilt het totaalplaatje halen maar je moet zaken tegen elkaar wegstrepen om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van het originele plan.”
Met je klauwen in de druivenprut
Barbara en Mike zijn niet alleen openhartig over hun succesverhalen, maar ook over de downsides die bij het organiseren van een wijnfestival komen kijken. Het organiseren van zo’n evenement is risicovol en als organisatie ben je afhankelijk van veel externe factoren zoals het weer, leveranciers en de locatie. Zodra alles op z’n plek valt en het festival in gang is, volgt de euforie. Mike: “Als je zelf een festival organiseert, maak je het tegenovergestelde mee van de bezoeker. Natuurlijk gaan er dingen mis, maar het gebeurt zelden dat iemand aan de voorkant dit opmerkt. Ik zit soms letterlijk met mijn klauwen in de druivenprut. Vervolgens stap ik de tent uit en hoor ik van bezoekers roepen dat het de beste avond ooit is. Dan knalt bij mij de kurk er wel af.”
Mike: “Dan knalt bij mij de kurk er wel af”
Proeven wat Rotterdam te bieden heeft
Barbara en Mike willen iets tofs neerzetten in de Rotterdamse wijnwereld. Barbara: Elke editie komt er een moment dat ik afstand neem van het racen, bouwen en knallen. Dan zie ik blije mensen op het terrein en besef ik me dat we iets tofs neergezet hebben. Het maakt me gelukkig als ik zie welke wijnen de standhouders schenken. Het zijn vaak echt hele bijzondere flessen die opengaan van verschillende leeftijden en oorsprong, bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika. Nieuwe wereld dus, maar ook oude wereld en zelfs Nederlandse wijn.”
Op de vraag waarom moeten mensen RYPP wijnfestival bezoeken reageert het duo stellig. “Wij laten zien wat Rotterdam te bieden heeft. Als jij wilt weten waar je in Rotterdam lekkere wijnen kan kopen, dan is het een hele leuke manier om daar kennis mee te maken. Wij maken er op RYPP echt een proeffeestje van met o.a. een silent disco en een uniek natuurpark annex drijvend bos.”
RYPP wijnfestival vindt plaats van 31 Mei t/m 2 Juni plaats bij het drijvend paviljoen en de omliggende groene kade in Rotterdam.
Wij van Winemugs staan met een eigen Limburgse wijnbar op RYPP Wijnfestival. Kom langs en maak kans op een wijnzinnig weekend naar Zuid-Limburg. Lees er hier meer over.
Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.