fbpx
 

RYPP: Wijn & topkunstenaars bij Castello di Ama

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/06/Rianne_P6020011-1280x853.jpg

Castello di Ama is een relatief jong wijnhuis dat in de jaren 70 door een aantal families is opgekocht om de oude wijngaarden in ere te herstellen. Het huis schudde de Toscaanse wijnwereld op met de Super Tuscan L’Apparativa, gemaakt van 100% merlot en groeide uit tot een vooraanstaand Italiaans wijnhuis. Niet alleen de wijn, maar ook de omgeving en het wijnhuis worden tot kunst verheven door samenwerkingen met diverse topkunstenaars. Kunsthistoricus Rianne uit Rotterdam haalde haar hart op bij Castello di Alma tijdens een vakantie in Toscane en vertelt waarom je dit huis moet bezoeken. Is dit de gouden tip waarmee Rianne het wijnzinnige verblijf in Zuid-Limburg wint? 

Kunstschatten in Toscane

Rianne: “Sinds mijn ouders verliefd zijn op Italië kom ik er jaarlijks. Het fijne aan dit vakantiegebied is dat je precies weet wat je kan verwachten. De Italianen hechten waarde aan traditie en goed eten. Dat die traditie al zo oud is, maakt het simpel. Daarnaast is het landschap prachtig en ik ben dol op stevige Italiaanse kost: stoofpotten van wild zwijn of konijn, pasta met ragù die uren heeft opgestaan. Laat daar nou ook die Chianti wijnen goed bij passen. Als kunsthistoricus raak ik niet uitgekeken op de vele kunstschatten van Florence, Siena en vele andere steden.”

Magische momenten in de wijngaard

“Met mijn beste vriendin Nina bezocht ik Castello di Ama. Nina is mijn partner in crime op het gebied van joie de vivre. Net als mijn vader is ze een enorme wijnkenner en -liefhebber. Ik en mijn moeder zijn vooral erg goed in wijn drinken. Castello di Ama is een museum-waardig wijnhuis. De eigenaren hebben op het landgoed de meest prachtige werken van beroemde kunstenaars geïnstalleerd. Zo staat er in de tuin een spiegelend werk van Daniel Buren. Het werk is gigantisch maar doet de omgeving met glooiende heuvels en wijngaarden zoveel eer aan, het past er perfect! Het bloedrode werk van Anish Kapoor in het stokoude kapelletje van het plaatselijke dorp creëert bij binnenkomst echt een magisch moment. Alle werken zijn zo ‘site specific’; ze sluiten perfect aan op hun locatie. Zo ook de lichtwerken die bevestigd zijn in de wijnkelders.”

Het beste van twee werelden

“Bij dit huis wordt zowel traditionele chianti als moderne wijn gemaakt. Die moderne wijnen zijn blends van sangiovese en niet-inheemse druiven. Mijn absolute favoriet is de Haiku. Volgens mij is dit de wijn die perfect aansluit bij de identiteit van het wijnhuis en wat ze willen uitstralen. De wijn heeft het beste van de twee werelden; de traditie van Toscane en Chianti enerzijds en anderzijds de hedendaagse beleving van kunst en de ‘nieuwe’ druiven waarmee ze experimenteren. Daarnaast voel ik ook een hoop sentiment bij deze wijn, met dank aan de goede herinneringen. Mijn ouders hebben destijds ook wat laten verschepen, maar ik vrees dat daar inmiddels nog maar één fles van over is!”

Wijntip: Castello di Ama Haiku € 59,00 bij Wijnkoperij de Gouden Ton. Je moet wel wat geduld hebben, want de wijn is tijdelijk uitverkocht. 


Gun jij deze wijnlover het Wijnzinnige verblijf in Zuid-Limburg? Like, share, plaats een comment etc. bij de post op Facebook en of Instagram