fbpx
 

De keus van Rob Geus #thuiswijn

Rob_Geus_Keus_van_Wijn_Winemugs
Rob_Geus_Keus_van_Wijn_Winemugs3
Cave_Beblenheim_AOC Alsace_Albert_Heijn_AH

We gaan op de wijn bij keurmeester, ondernemer én SBS 6 legende Rob Geus. Zomers gekleed in korte broek verwelkomt hij ons in zijn cosy achtertuin. Er hangt een ontspannen sfeer. Anderhalve meter afstand houden is hier geen enkel probleem want de tuin is ruim. Winemugs onderwerpt de smaakagent aan een grondige wijninspectie want hij heeft sinds kort zijn WSET 2 (wijndiploma) in de pocket. Ook deelt Rob zijn #thuiswijn.

We hebben vernomen dat je een WSET cursus hebt gevolgd, hoe kwam je hierbij?
Die WSET 2 cursus ben ik in eerste instantie voor de gein met een groep vrienden gaan doen, maar man man man wat een serieuze boel was dat. De ene cursist nam zichzelf nog serieuzer dan de ander. Geen virologen maar vinologen. Biologen leken het wel, zo serieus. Zij konden het allang niet meer relativeren tot een lekker drankje. Wij waren regelmatig een beetje aan het dollen en werden de grappenmakers genoemd. Dat wil overigens niet zeggen dat we niet serieus bezig waren met de les. Weet je wat het is met die wijn? Het lijkt heel veel op elkaar al die verschillende streken en druiven. Je moet echt in de boeken duiken. Het beoordelen van wijn ging ons doorgaans goed af en bij het blindproeven kwam ik er met een ruime voldoende doorheen. Het onderscheiden van rode wijnen vond ik moeilijker dan witte.

Rob: “De ene cursist nam zich zelf nog serieuzer dan de ander. Geen virologen maar vinologen. Biologen leken het wel, zo serieus”

Ben je anders gaan kijken naar wijn door de cursus?
Ja ik ben zéker kritischer gaan kijken naar mijn eigen wijnkaart in ons restaurant De Wensboom. We hebben de hele kaart omgegooid en zijn betere wijnen gaan serveren uit verschillende streken zoals Zuid Afrika, Frankrijk, Spanje name it. Het was aan vernieuwing toe, maar WSET 3 sla ik voorlopig even over als je het niet erg vindt. Je moet het uiteindelijk niet te serieus nemen. Blijf lekker dicht bij jezelf denk ik altijd.

Wat is jouw #thuiswijn?
Deze Pinot Gris d’Alsace van Cave de Beblenheim vind ik heerlijk. Het is een rijk glas met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Je moet hem vooraf goed koelen. Dit is nou echt zo’n prima borrelwijn die vervolgens ook geschonken kan worden bij het eten. Zo’n Franse pinot gris smaakt doorgaans voller en is lang zo slap niet niet als die pinot grigio uit italië. Soms heb je wijn die tegen gaat staan na een paar slokken, maar dit is een veelzijdig doordrinkertje. Als het om wijn gaat ben ik sowieso meer van wit dan rood.

Ben je ooit in de Elzas geweest?
Nee helaas niet, maar ik moet zeggen dat deze Elzasser en de cursus wel uitnodigen. Ik zou graag een keer een wijnreisje willen maken met wat vrienden van me. Nu denk dat we het beste kunnen beginnen met een wijnweekend Limburg. Mijn vrouw komt er vandaan en heeft er familie wonen die we regelmatig opzoeken.

Welke impact heeft corona nu op jouw leven?
“Ik baal er wel van hoor. De agenda stond vol met leuke dingen, die staan nu allemaal on hold, maar in feite heb ik niks te klagen want iedereen om me heen is gezond. Mijn horecabedrijf De Wensboom dat ik samen met een compagnon run, ligt nu vrijwel stil. Het is een leerwerkplek voor jongeren met een verstandelijke beperking. Voor hen is het zwaar dat die werkstructuur nu wegvalt. We zijn plannen aan het maken over hoe we weer gaan opstarten, dat is mooi. Ik wil ze overigens ook een middagje trainen zodat ze meer feeling krijgen met de nieuwe wijnkaart. Ze kunnen zich hier vrijwillig voor aanmelden.

Rob: “Als je dat een keer mee hebt gemaakt dan kun je voorgoed genezen zijn van die ene wijn. Daar word ik niet vrolijk van.”

Biedt corona ook kansen voor je?
Ik ben gewend om van iets slechts iets goeds te maken. Deze maand lanceer ik een desinfecterende spray en handgel onder mijn eigen label in Nederland, Frankrijk, Spanje, België en Duitsland. Je zult je afvragen waarom? Ik zit al een paar jaar in de schoonmaakmiddelen (merk XG2). Veel mensen vroegen me om advies bij de uitbraak van de coronacrisis. Dit motiveerde me om er iets mee te doen. Goede hygiëne is de basis voor een gezond leven, zowel in restaurants als thuis. Het zijn desinfecterende middelen die niet plakken aan je handen, want dat doen ze allemaal. Een ander voordeel is dat je ook geen droge handen van krijgt.

de keus van rob geus, pinot gris albert heijn
De keus van Rob Geus: Pinot Gris d’Alsace van Cave de Beblenheim

Wat is de beste manier om wijnglazen schoon te maken?
Beter was je wijnglazen met de hand en poleer je ze handmatig. Het is belangrijk om verschillend glaswerk te hebben, want dat doet echt iets met de geur en smaak van de wijn. Soms bestel ik wel eens een wijn op terras en dan krijg je lomp glaswerk voorgeschoteld, dat drinkt voor geen meter. Het glas moet niet te dik, maar ook niet te dun zijn. Temperatuur is ook belangrijk. Recent heb ik een wijnkoeler laten inbouwen in de keuken, zo krijg je alle wijnen perfect op de gewenste temperatuur.

Heb je naast verkeerd glaswerk meer van dit soort ‘wijnergernissen’?
“Soms hebben we op de zaak wel eens een batch met wijnen waarvan de etiketten niet goed zijn geplakt. Laatst kwam het veelvuldig voor dat er luchtbellen onder de etiketten zaten. Daar kan ik echt kromme tenen van krijgen, dat kun je namelijk niet aan een gast serveren. Ik probeer me voor te stellen dat ik daar zelf zit en wat dat voor indruk dat op mij maakt, dan denk ik man man man wat is er met die fles gebeurd joh. Een andere ergernis is als de wijn ‘kurk’ heeft. Het komt zelden voor maar dat is gewoon een grote teleurstelling. Als je dat een keer mee hebt gemaakt dan kun je voorgoed genezen zijn van die ene wijn. Daar word ik niet vrolijk van.

Wijn: Cave de Beblenheim AOC Alsace Pinot Gris is verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief