fbpx
 

Kerstwijn uit de stal

//winemugs.com/wp-content/uploads/2020/12/kerstwijn_wijnsnob_winemugs_veuve_clicquot-1280x852.jpg

Al ruim een kwart eeuw werkt onze wijnsnob als sommelier in een prestigieus restaurant in Amsterdam. Op een vrije dag dompelt hij zich onder in culinaire verwennerij. Rokkenjagen doet hij niet aan, wél koopjesjagen. In zijn tweewekelijkse column deelt hij zijn knowhow, tipt hij pareltjes van discounters en maakt hij de grond gelijk met verzuurde concullega’s: uiteraard volledig in stijl want een echte gastheer is altijd aan het werk.

Kerstwijn

Hoogtij dagen en feestdagen roepen bij mij al snel associaties op met een traditioneel ingevuld verlangen naar alcoholische versnaperingen. Een bijzondere wijn bij elke gelegenheid. Rosé champagne op de lipjes van een pasgeborene, waarna de ouders en wederzijdse grootouders de fles soldaat maken en hun handtekening ter bevestiging van het gewonnen nageslacht op het etiket zetten. Plop en blub als de klok twaalf slaat. Iets moois uit een geboortejaar bij het bereiken van een kroonjaar.

Mooiste plek op aarde

De Kerstdagen brengen families in beweging en gezinnen bij elkaar, aan de mooiste plek op aarde : De Tafel. Jezus had geen tafeltje op 25 december, meer dan 2020 jaar geleden. Maar met Kerstmis wordt er uitgepakt, aangekleed, gevierd, gegeten en gedronken alsof Jezus als een popster uit een voornaam geslacht het licht zag. In de eeuwige spagaat van weelde en nederigheid kruipt het schuldgevoel mijn wijnkeuze in.

Vloeibare stallucht

Als wandelende kurkentrekker, dienstbaar en met de beste bedoelingen, probeer ik toch op slinkse wijze die nederigheid aan tafel te krijgen. Het hoofdgerecht en hoogtepunt van elke menu heb ik deze keer weten te begeleiden met vloeibare stallucht! U waant zich Jezus wanneer u deze wijn ruikt. U ligt tussen een os en een ezel in wanneer u de ogen sluit bij de eerste slok. Maria en Jozef kijken goedkeurend toe als u dankbaar de genoegens van een complete kinderboerderij op u in kunt laten werken. Een klein moment van nederigheid met een grootse wijn in uw glas.

Gewoon een Lalande De Pomerol 2011 van Chateau Bourseau. Met in de geur de gebrande koffiebonen, Mocca die de Drie Koningen later uit Mekka zouden aandragen. Natte paddenstoelen die de pan in glijden, een vermoeden van verboden ganzenlever en de klei die de herdertjes bij nachte opbrachten om het stalletje te steunen. Woelen in de natte aarde, en er dan een pakje boter doorheen spatelen en vervolgens de paarden roepen, en de kameel die licht bezweet aan het einde tot rust komt en de aarde bemest. Zoiets moet Jezus ook geroken hebben. Maar niet gedronken. En hij heeft zeker niet de lipjes bevochtigd gekregen met een drupje Rosé champagne. 

Meer columns van de Wijnsnob lezen? Bekijk ze hier.

Smaakt dit naar meer?
Volg ons op Instagram, Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief