fbpx
 

Hoe word én blijf je een goede wijnschrijver volgens Hubrecht Duijker?

//winemugs.com/wp-content/uploads/2019/07/winemugs_hubrecht_duijker_hamersma-1280x852.jpg

Afgelopen winter brachten wij van Winemugs een bezoek aan Hubrecht Duijker, thuis in Abcoude. Hubrecht vertelt ons hoe je een goede wijnschrijver wordt en geeft advies. “Er zijn tegenwoordig bussen vol wijnschrijvers, maar ik ben de enige Vinpressionist.” Hubrecht Duijker bedacht de term zelf. Hij lacht hardop: “Het is een wat zwierige term, maar ik omschrijf impressies over wijn en het is een internationale term.”

Wil je niet per se een vinpressionist worden, maar wel graag een goede wijnschrijver? Hieronder wat tips van Hubrecht:

1. Etaleer je kennis niet

“Het belangrijkste voor het wijnschrijverschap is dat je ervoor waakt dat je je kennis gaat etaleren. Een bepaald type sommelier pocht vaak met z’n kennis. Het tafelgezelschap wordt weggeblazen. Vergeet niet: mensen zitten niet op een wijncollege te wachten, ze willen gewoon lekkere wijnen drinken bij de bestelde maaltijd, gewoon genieten dus, zonder veel gedoe. Met name Franse sommeliers kunnen erg arrogant zijn, terwijl hun wijnkennis eigenlijk heel beperkt is. Over niet-Franse wijnen weten ze geen donder.”

2. Sta open voor de minder ervaren wijndrinker 


“Het is erg prettig om makers van goede wijnen te ontmoeten. De mens achter de wijn is minstens zo boeiend als de wijn zelf. Dit geldt óók voor de wijndrinker. In Abcoude richtte ik een wijnclub op. De honderdtwintig leden leerden mij welke wijnen er lekker gevonden werden. Er zijn coöperaties die enorm smaakvolle wijnen maken, ondanks hun massaproductie. Die werden er vaak als favoriet uitgepikt. Het is belangrijk om altijd open te staan voor enthousiaste reacties op wijnen van mensen om je heen.”

3. Ben kritisch

“Het is moeilijk om een impressie over te brengen van het ene zintuig naar het andere. En bovenal bevindingen helder te formuleren, zonder dat het saai wordt. Een Belgische journalist noemde mij eens ‘Kuifje in wijnland’. Dat was waarschijnlijk niet als compliment bedoeld, maar ik heb het wél zo opgevat. Want wat teksten betreft koester ik eenzelfde klare lijn die tekenaar Hergé hanteerde. Kortom, de klare lijn voor klare wijn.

4. Schrijf met een glimlach én breid je vocabulaire uit

“Op een verzuurde toon zal je mij niet betrappen. Ik schrijf altijd met een glimlach. Het is heel makkelijk om iets af te keuren, daarom besteed ik nooit tijd aan slechte wijn; die gaat namelijk linearecta de gootsteen in. De wijnen waar ik enthousiast over ben (geweest) en die de revue passeerden, zouden kort samenvattend omschreven kunnen worden als ‘lekker’, maar dat is te simpel. Daarom is het belangrijk om meer woorden te kennen. Breid je vocabulaire uit en leer zo beter impressies over te brengen. Oefen daarmee!”

5. Spugen is heilig

Spuug wijn altijd uit als je aan het proeven bent om veel narigheid te voorkomen. Meer uitleg van Hubrecht lees je hier.

Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief