Wanneer de autogassen en het kabaal van de trams je te veel worden in Rotterdam, pak je een rustmoment bij het Vroesenpaviljoen. In de winter toen wij er waren voor dit artikel, is het er opvallend knus. Binnen waan je je in een frisse seventies huiskamer met zachte kleuraccenten en klassiek houten meubilair, terwijl je uitkijkt op het groen en de regen hoort tikken op het dak. De lichtinval van de vele ramen laten de ruimte meeveren met ieder weertype en je ruikt de verse bloemen op de tafels. Het Vroesenpaviljoen is een begrip geworden in Rotterdam. Rotterdammers komen hier parkhangen, promoveren, hun verjaardag vieren, trouwen en babyshowers geven; het kan allemaal in de multifunctionele ruimte. Mede-eigenaar Sophia den Hartog maakt tussen de bedrijven door tijd om de huiswijn samen met ons onder de loep te nemen. Sophia: “Moet ik straks ook nog op de foto?! Ik ben daar niet zo goed hoor, dan raak ik helemaal uit m’n rol.” Dat willen we meemaken!
Horecavrouw in hart en nieren
Sinds 2018 is Sophia den Hartog officieel mede-eigenaar van het paviljoen, daarvoor was ze twee jaar lang de bedrijfsmanager. Een kleine uitbreiding is in volle gang; een nieuw toiletgebouw wordt aangebouwd, de keuken is verlengd en de nieuwe overkapping geeft het pand meer allure. In 2017 belandden zij en het team in stroomversnelling toen ze de Gouden Pollepel wonnen. Sophia: “De Gouden pollepel bracht veel publiciteit en erkenning voor onze ingezette koers. De keerzijde was dat de verwachtingen ineens een stuk hoger lagen bij klanten, terwijl we best een no-nonsense benadering hebben zonder al te veel pretenties.” Voorheen was Sophia bedrijfsleider bij Prachtig en ze is een horecavrouw in hart en nieren. Naast runnen van het Vroesenpaviljoen, volgt ze de opleiding tot vinoloog aan de Wijnacademie. Ontspannen en onderuitzakken in de zaak, zit er voor haar niet in. Terwijl we onze lunch bestellen en met Sophia in gesprek zijn, houdt ze nauwlettend overzicht. We bestellen een twaalfuurtje en een dagsoep, heerlijk vers uit de kleine keuken van mede-eigenaar en chefkok Laurence van Bergeijk.

Een goede huiswijn kiezen
Bij de lunch slurpen we van de huiswijn. Sophia: “Het is heel moeilijk om een goede huiswijn te kiezen. Een restzoetje is belangrijk want hij mag niet te droog zijn. Kurkdroge wijn werkt niet.” De huiswijn is een verdejo uit het Spaanse La Mancha; een echte allemansvriend die met alle winden meegaat. Sophia: “Inmiddels heb ik zwembaden vol met verdejo wijn geschonken, zo goed loopt die wijn hier.” Hoewel de wijn zelf niet complex is, blijkt het uitspreken van de naam dat wel te zijn. Sophia: “Mensen geven er een eigen draai aan. Ik hoor ver-de-yo, verdecchio, verdesjo… Dat blijft vermakelijk.” Ben jij zo iemand en ben je je van geen kwaad bewust? Komt ie: In het Spaans spreek je de ‘v’ uit als een ‘b’ en de ‘j’ als een ‘g’. Verdejo spreek je dus uit als ‘ber-de-go’. Sophia: “Zelf heb ik ook moeite met deze druif hoor. Er is geen druif die ik zó vaak heb geproefd, maar ik herken ‘m zelden in het glas. De laatste keer proefde ik de wijn blind tijdens een proefexamen van de Wijnacademie en ik zat er faliekant naast, erg frustrerend.”

Veelzijdig en dichtbij huis
De huiswijn is de Camina Verdejo 2018 en komt van de Rotterdamse wijnimporteur de Wijngoeroe vandaan. De wijn is stuivend, licht fruitig en bloemig. Je proeft een partje perzik, een stukje galiameloen en wat grapefruit. Sophia: “Het is een vriendelijk glas met een bittertje die typisch is voor verdejo.” Het is absoluut geen eenzijdige wijn, hij smaakt net zo veelzijdig als het paviljoen zelf. Goed voor een feestje, lekker voor op het terras, prima bij de lunch of gewoon als doordrinker naast de borrelplank. Sophia: Wij werken alleen met lokale, Rotterdamse leveranciers zoals Chateautjes, Groene Slager en Man met Bril koffie. Doordat we allemaal in Rotterdam zitten kunnen we goede relaties met ze onderhouden, dat vind ik belangrijk. Een leuk bewijs van een fijne relatie met Lammert van de Wijngoeroe is dat hij me gerust op mijn verjaardag een flesje cava komt brengen. Dat maakt me dan uiteraard blij.”
Foto door Winemugs
Compacte en multifunctionele kaart
De koks werken zoveel mogelijk met seizoengebonden producten en bij voorkeur biologisch. Het paviljoen is zeven dagen per week geopend voor ontbijt, lunch of borrel. Op woensdag t/m zaterdag is het paviljoen ook open voor diner. Je kunt hier met regelmaat ook terecht voor optredens en verschillende activiteiten voor kinderen. Er is tevens veel aandacht voor de presentatie van het eten en door de nodige wijnkennis van Sophia ben je verzekerd van een goed glas wijn bij je maaltijd.
Ze zoeken ze ook nog personeel in de keuken!
Wijntip: Bodegas Cristo de la Vega Camina Verdejo 2018 verkrijgbaar bij de Wijngoeroe
Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.