Wat doe je als je midden in Parijs woont, een wijnparadijs maar waar je met moeite een niet-Franse wijn kunt krijgen? Op reis gaan natuurlijk en wijnhuizen bezoeken! Tijdens ons bezoek aan wijnhuis Guerila in Slovenië zien we twee hippe Franse boys die duidelijk op zoek zijn naar iets anders dan een glaasje Bordeaux of Côtes du Rhône.
De vrienden Adrien Clair en Paul Antoine Georges zijn in Slovenië om te hiken en bezoeken tussendoor ook een aantal wijnhuizen. Vandaag stond een lunch en wijnproeverij bij het biodynamische wijnhuis Guerila op het programma. Ze plannen vaker dit soort bezoeken wanneer ze in het buitenland zijn, want in Frankrijk zelf is het niet zo gemakkelijk om wijnen van buitenlandse komaf te ontdekken, zelfs in Parijs niet. In heel Slovenië is dat niet anders, maar je bent er wel even zoet mee tijdens je vakantie, in Slovenië valt ontzettend veel te ontdekken. Adrien: “Frankrijk is een land dat zo diepgeworteld is in de wijnwereld terwijl Slovenië zichzelf volop herontdekt en enorm hard moet werken voor de erkenning.”
Adrien: “Het wordt tijd dat wij Fransen onze vleugels durven te spreiden”
Slovenië is een verademing voor de Fransmannen in vergelijking met de uitlaatgassen, drukte van toeristen en de elektrische steppen waarop de Parisiens roekeloos door de straten rijden. Adrien: “Ook al ademt Frankrijk wijn, wordt het toch tijd dat wij Fransen onze vleugels eens durven te spreiden zodat we in eigen land meer kunnen ontdekken. De wereld is groot en er wordt overal wijn gemaakt. Hier in Slovenië kregen we zomaar een orange wine ingeschonken tijdens de lunch. Dat is ongekend in Parijs.”

De wijnen die ze kopen tijdens hun wijnreizen delen ze bij thuiskomst in Parijs met vrienden. Adrien was vorig jaar bijvoorbeeld in Toscane. Tijdens die trip heeft hij samen met een vriend flink wijn ingeslagen. Een andere vriend was onlangs in Zuid-Afrika en zorgde voor transport om een aantal pareltjes naar huis te vervoeren. Op deze manier maakt deze vriendenclub toch kennis met wijnen van buiten de Franse landsgrenzen. Adrien: “In iedere wijn proef je iets terug van het land zelf, tenminste als het goed is. Wijn is een voortdurende ontdekkingsreis, dat maakt het zo boeiend.” Als ze bij de Franse wijn moeten blijven kiest Adrien voor Côte-Rôtie en Paul Antoine voor een mooie Bourgogne.
Bij Guerila kocht het duo de Barbera 2018 en de Cuba 2015. Volgens Adrien laat deze Barbera wijn het unieke Sloveense karakter echt spreken. Oordeel zelf. De wijnen van Guerila worden in Nederland o.a. geïmporteerd door Coenecoop
Smaakt dit naar meer? Volg ons op Instagram, Facebook en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.